Dezvoltarea abilităților de lucru cu tinerii din parohii, în Arhiepiscopia Craiovei

Evenimente Proiecte

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, Departamentul de Tineret și Catehizare al Arhiepiscopiei Craiovei a organizat în zilele de 29 și 30 mai 2024, la Craiova și Târgu-Jiu, cursuri de formare, pentru îmbunătățirea abilităților de lucru a preoților din parohii, care lucrează cu tinerii în cadrul grupurilor parohiale.

În cele două zile de formare, au participat preoți din județele Dolj și Gorj, alături de părintele Bărbulescu Ștefan, inspector eparhial, și părintele Sorescu Gabriel, de la Parohia Brândușa, Protoieria Craiova Sud, ca formator, sfinția sa având o experiență de peste două decenii, în activitățile catehetice și nonformale cu tinerii.

În cadrul acestor ateliere de formare, au fost prezentate două module; mai întâi, diferite moduri eficiente de apropiere a tinerilor de Biserică, având în vedere că în parohii avem tineri din Biserică și tineri din afara Bisericii. Au fost discutate apoi moduri cum îi putem aduce la credință pe tinerii necredincioși, dar și la implicarea tinerilor din Biserică. În al doilea modul au fost prezentate idei practice de animare a tinerilor din grupul parohial, prin evaluarea nivelului de energie a tinerilor, creșterea nivelului de energie la tinerii participanți, dar și întreținerea entuziasmului la tinerii din grupul parohial.

Întâlnirea de ieri a avut un impact deosebit din punct de vedere personal, asupra formării, instruirii și bineînțeles descoperirii de lucruri noi, privind activitatea preotului în rândul tinerilor, cu precădere în ceea ce privește formarea și menținerea grupului de tineri parohial. Am descoperit lucruri noi, am mărturisit experiențe dobândite în cei 3 ani de activitate cu Grupul Parohial de Tineri „Sf. Nicolae” Zănoaga, emoțiile, dar și greutățile întâmpinate, peste toate primând bucuria că am putut zidi sufletește și lucra cu cei mai mici ai lui Dumnezeu, copii și tineri, bineînțeles enoriașii noștri de mâine. De asemenea, am primit recomandări și am făcut propuneri la rândul nostru pentru proiecte interesante, ce vor contribui enorm la dezvoltarea grupurilor de tineri existente, dar mai ales la înființarea altora noi”, a subliniat preotul paroh Diaconu Ovidiu, de la Parohia Zănoaga, din Protoieria Craiova Sud, participant la evenimentul de la Craiova din prima zi.

Departamentul de Tineret și Catehizare al Arhiepiscopiei Craiovei va continua cursurile de formare  cu preoții din parohii. Următorul curs va avea în vedere modalități concrete de strângere de fonduri, prin care grupurile parohiale de tineri din parohii, pot contribui la dezvoltarea comunităților în care trăiesc.

                                                                                                       (Pr. prof. Dodenciu Lucian)