Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, în ziua de 30 mai 2024, la Facultatea de Teologie din Craiova s-a organizat un eveniment editorial de lansare a volumului al II-lea al manualului „Istoria Bisericească Universală”, în prezența coordonatorului principal, Pr. Prof. Dr. Viorel Ioniță, consilier patriarhal, și a Pr. Prof. Dr. Constantin Pătuleanu, de la Facultatea de Teologie din București.
Prezentarea volumului s-a realizat în cadrul Muzeului de Artă Eclesială „Sf. Nicodim” al Facultății noastre de Teologie. În deschidere, în prezența cadrelor didactice și a studenților noștri, a vorbit părintele Conf. univ. dr. Adrian Ivan, decanul Facultății, care a mulțumit invitaților pentru bucuria de a lansa acest nou manual la Facultatea de Teologie din Craiova și a prezentat datele biografice importante ale Părintelui Prof. Viorel Ioniță, stabilit în Geneva, Elveția: „Am deosebita bucurie să mă adresez dumneavoastră cu urarea de bun venit la Facultatea de Teologie a Universității din Craiova, întâlnire prilejuită de un moment de o sublimă emoție pentru că în mijlocul nostru, la invitația noastră și cu ajutorul părintelui profesor Constantin Pătuleanu, îl avem alături de noi pe părintele profesor Viorel Ioniță, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din București. Am deosebita bucurie să mă adresez pentru că sunt în postura de a fi gazda dumneavoastră și de a spune părintelui profesor Viorel Ioniță, în numele tuturor celor care sunt astăzi aici, bine ați revenit acasă. Știm că în inima dumneavoastră este un loc și pentru Craiova, pentru Facultatea de Teologie, pentru învățământul teologic craiovean și pentru Biserica noastră din Oltenia. Vă mulțumesc că ați răspuns invitației noastre pentru a fi astăzi aici la un moment deosebit, marcat de lansarea volumului al II-lea de Istorie Bisericeasă Universală”.
În continuare, a luat cuvântul Pr. Prof. Dr. Constantin Pătuleanu și a vorbit despre volum din punct de vedere științific și despre proiectul de la nivelul Patriarhiei Române de a publica manuale pentru toate disciplinele studiate: „Toate aceste manuale trebuiau reînnoite și aduse la zi în ce ce privește conținutul teologic, dar și noile tendințe din teologia ortodoxă. Volumul acesta este coordonat de părintele profesor Viorel Ioniță și alcătuit de profesori de istorie bisercească universală, din aproape toate facultățile de Teologie din țară. Mulțumim părintelui profesor pentru toată această activitate și ne rugăm să-i dea Dumnezeu putere și multă sănătate”.
În a doua parte, Pr. Prof. Dr. Viorel Ioniță a mulțumit gazdelor pentru invitație și pentru buna organizare a evenimentului, oferind câteva detalii despre acest manual și despre intenția colegiului de autori: „Vă mărturisesc că vechiul manual de Istorie Bisericească Universală suferea de marile goluri de informații referitoare la Biserica Ortodoxă. Erau prea puține sau insuficiente informații în legătură cu Bisericile Ortodoxe. De aceea, mi-am dorit foarte mult să știm mai multe despre Bisericile Ortodoxe. Nu am dorit să-l scriu singur pentru ca să fie manual oficial al Bisericii Ortodoxe Române și să fie elaborat de un comitet de specialiști. Toți colegii și-au exprimat regretul că Biserica Ortodoxă este insuficient prezentată în manualul vechi și s-a propus ca Biserica Ortodoxă să fie prezentată separat. Am hotărât să prezentăm pentru volumul II Bisericile Ortodoxe care în comuniunea lor euharistică formează Biserica Ortodoxă cea Una, singura Biserică a lui Dumnezeu pe pământ. De aceea, să fiți mândri că sunteți fii și fiice ai Bisericii Ortodoxe, să credeți și să mărturisiți. Vă recomand această carte pentru că este necesară cunoașterea istoriei Bisericii noastre”.
După prezentarea volumului, au luat cuvântul Pr. lect. univ. dr. Dan Cătălin, Pr. conf. dr. Marin Cojoc și Pr. conf. dr. Mihai Constantinescu, care au adresat mulțumiri părintelui Prof. Dr. Viorel Ioniță. Sfinția sa a donat Bibliotecii noastre cele două volume de Istorie Bisericească Universală, iar din partea Facultății, părintele decan Adrian Ivan i-a dăruit părintelui profesor Ioniță o icoană pictată cu Sf. Ier. Grigorie Teologul, ca amintire pentru această vizită la Craiova. În închiere, Corul Facultății de Teologie, coordonat de Pr. Lect. Univ. Dr. Adrian Mazilița și de Protodiacon Lect. Univ. Dr. Victor Șapcă, a interpretat câteva cântări pascale.
Volumul al II-lea de Istorie Bisericească Universală a fost coordonat de Pr. Prof. Dr. Viorel Ioniță, alături de Pr. Prof. Dr. Daniel Benga, Pr. Prof. Dr. Nicolae Chifăr, Pr. Prof. Dr. Gabriel-Viorel Gârdan, Pr Prof. Dr. Ioan-Vasile Leb, Pr. Prof. Dr. Constantin Pătuleanu. Ediția a doua, revizuită, a fost publicată în anul 2023, la Editura Basilica, din București. Elaborarea acestui manual se înscrie în proiectul larg de editare a tuturor manualelor de Teologie Ortodoxă la nivelul cercetărilor la zi, proiect inițiat de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.