Astăzi, 3 iunie 2024, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, a avut loc Conferinţa preoţească de vară în Protoieria Târgu-Cărbuneşti, din judeţul Gorj. Lucrările evenimentului au început cu Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie săvârşită în paraclisul Protoieriei, de către un sobor de preoţi, sub protia părintelui Mihail Florin, preşedintele executiv al Asociaţiei Vasiliada.
A doua parte a întâlnirii s-a desfăşurat în sala de conferinţe a Protoieriei. În cuvântul de deschidere, părintele protoiereu Ion Spilcă a mulţumit Părintelui Mitropolit Irineu pentru binecuvântarea primită de a organiza Conferinţa, a mulţumit tuturor preoţilor pentru prezenţă şi a amintit cele mai importante activităţi desfăşurate la nivelul Protoieriei Târgu-Cărbuneşti în anul curent, cât şi viitoarele lucrări ce se vor derula în Protoierie. Apoi, a urmat prezentarea referatului cu titlul „Anul omagial al pastoraţiei şi îngrijirii bolnavilor”, pregătit de părintele Ioan Constantinescu, preot slujitor la Biserica din incinta Spitalului de Urgenţă din Târgu-Cărbuneşti. Sfinţia sa a evidenţiat, printre altele, lucrarea deosebită a preotului din spital şi faptul că „nu trebuie să uităm niciodată că Biserica este spital şi farmacie duhovnicească în care omul se vindecă de bolile sufleteşti şi trupeşti. Acest lucru este subliniat de întreaga Sfântă Tradiţie. Hristos este Însuşi Doctorul Suprem, cât şi Medicamentul prin excelenţă, aşa cum afirma limpede Sfântul Ignatie Teoforul. De aceea, clericii au primit puterea de la Dumnezeu să fie slujitori, păstori, dar şi medici duhovniceşti, care prin Sfintele Taine dăruiesc lumii pe Mântuitorul Iisus Hristos, Doctorul Cel Mare”. După prezentarea referatului, au urmat dezbateri pe tema analizată.
În continuare, părintele Mihail Florin, preşedintele executiv al Asociaţiei Vasiliada, delegatul Înalpreasfinţitului Părinte Mitropolit, a transmis mesajul de binecuvântare şi a vorbit din bogata sa experienţă despre lucrarea preotului cu persoanele bolnave din spital şi din parohie. De asemenea, a apreciat buna desfăşurare a evenimentului şi a îndemnat la implicarea activă a preoţilor în pastoraţia persoanelor bolnave, măcinate de suferinţe trupeşti şi sufleteşti. La final, toţi cei prezenţi au luat parte la o agapă frăţească.
(Pr. Murgiuc Petrișor)