Conferință preoțească de vară în Protoieria Craiova Sud, din județul Dolj

Evenimente

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, marți, 4 iunie 2024, a avut loc Conferința Preoțească de vară în Protoieria Craiova Sud, județul Dolj. În prima parte a întâlnirii, un sobor ales de preoți a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la Catedrala Mitropolitană „Sf. M. Mc. Dimitrie”, din Craiova. A doua parte a evenimentului s-a desfășurat în Sala de Conferințe a Centrului Preoțesc „Renașterea”, în prezența părintelui protoiereu Grigore Vulcănescu.

În cuvântul de deschidere, părintele protoiereu Vulcănescu a mulțumit tuturor preoților care au avut bucuria să participe la această conferință organizată la nivelul Protoieriei Craiova Sud și a amintit de tema anului omagial din Patriarhia Română dedicată persoanelor aflate în suferință, propunând ca fiecare cerc pastoral să organizeze un centru filantropic pentru ajutorarea celor bolnavi: „Bucuria este sentimentul pe care îl trăiesc astăzi în calitate de protoiereu al Protopopiatului Craiova Sud, în această zi binecuvântată, în care avem prilejul de a ne vedea sau revedea în cadrul festiv, cu prilejul conferinței semestriale având ca temă Anul omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor. Este o temă generoasă care își are rădăcină în activitatea Bisericii creștine. Biserica a slujit nu numai pe Dumnezeu, ci și omului prin actele filantropice și de ajutorare. Observăm că, la ora actuală, această societate are nevoie de sprijin filantropic. Din nefericire, secolul al XXI-lea este un secol al azilelor. De aceea, oamenii au nevoie de cuvântul lui Dumnezeu, de un cuvânt de mângâiere și de îmbărbătare”.

În continuare, Pr. Adrian Stănulică a fost invitat să prezinte referatul intitulat „Anul omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor”. În prezentarea sfinției sale, a subliniat legătura între trup și suflet, între viața spirituală și sănătatea omului, între rugăciune și vindecare. Una dintre ideile principale ale referatului s-a referit la realitatea bolii: „Pentru a vedea ce este boala, trebuie mai întâi să înțelegem ce este sănătatea omului. Boala este lipsa sănătății, la fel cum întunericul este lipsa luminii, iar frigul este lipsa căldurii. În gândirea patristică, noțiunea de sănătate este strâns legată de natura omenească ideală, natură cu care Adam a fost înzestrat de Creator și pe care era dator să o ducă la desăvârșire prin conlucrarea cu harul dumnezeiesc. Plecând de la momentul creației, mai întâi, trebuie să știm și să acceptăm că boala este o consecință a păcatului”. La finalul referatului, Pr. Stănulică a propus 10 direcții de slujire pastoral-misionară care pot face ca lucrarea preoților să fie un răspuns viu în relația cu credincioșii aflați în suferință.

După susținerea referatului, a luat cuvântul părintele consilier dr. Marius Reșceanu, delegatul Înaltpreasfințitului Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, pentru a transmite mesajul de binecuvântare: „Vă transmit din partea Înaltpreasfințitului binecuvântarea Sa, vă transmit îndemnul de a fi alături de persoanele aflate în suferință, de bolnavi, vă transmit grija părintească pentru a susține orice activitate filantropică, socială și de îngrijire a bolnavilor. Nu ezitați să-i cercetați pe bolnavi și să ajungeți în casele lor pentru a-i spovedi, pentru a-i împărtăși sau pentru a săvârși Taina Sfântului Maslu”.

În ultima parte a întâlnirii, Pr. Bogdan Trifu a fost invitat să prezinte proiectul derulat prin Asociația „Tabăra Bucuriei”, iar Pr. Sorescu Gabriel să amintească de parteneriatul de colaborare dintre Parohia Brândușa și Departamentul de Oncopediatrie al Spitalului de Urgență din Craiova. De asemenea, Pr. Protoiereu Grigore Vulcănescu a amintit preoții care s-au pensionat în ultima perioadă și a prezentat cele mai noi numiri de preoți din Protoieria Craiova Sud. Conferința preoțească s-a încheiat prin cântarea troparului „Hristos a înviat”.