Conferință preoțească de vară în Protoieriile Târgu-Jiu Nord și Sud, din județul Gorj

Evenimente

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, azi, 10 iunie 2024, a avut loc Conferința preoțească, la care au participat toți clericii din Protoieriile Târgu-Jiu Nord și Târgu-Jiu Sud. Conferința s-a desfășurat sub auspiciile Anului omagial 2024, al pastorației și îngrijirii bolnavilor, și a debutat cu săvârșirea Sfintei Liturghii la biserica Înălțarea Domnului, sub protia P.C. Pr. Mărăcine Marian-Valentin, Protoiereu al Protoieriei Târgu-Jiu Nord.

După Sfânta Liturghie a urmat a doua parte a conferinței, la care au participat ca invitați P.C. Pr. Paul Adrian Lupu (Consilier pentru Învățământ în cadrul Arhiepiscopiei Craiovei), P.C. Câmpeanu Ionel (Protoiereu al Protoieriei Târgu-Jiu Sud), P.C. Mărăcine Marian-Valentin (Protoiereu al Protoieriei Târgu-Jiu Nord), P.C. Stănciulescu Neofit (Inspector la disciplina Religie în cadrul ISJ Gorj) și P.C. Vătafu Ștefan Cristi (Director al Liceului Teologic din Târgu- Jiu).

Deschiderea lucrărilor s-a făcut prin rugăciune, urmată de un cuvânt din partea părintelui consilier Adrian Lupu, care a transmis mesajul de binecuvântare în calitate de delegat al Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Irineu. De asemenea, a amintit că Biserica se preocupă inclusiv de starea de sănătate a membrilor ei, motiv pentru care Sfântul Sinod a dedicat anul 2024  problemelor de sănătate ale credincioșilor săi.

În cadrul dezbaterilor ce au urmat, Pr. Cruceru Valerian, de la Parohia Motru I, a prezentat referatul cu titlul „Pastorația persoanelor cu probleme de sănătate”, în care – pe lângă aspectele de natură istorică, liturgică și administrativă – s-a pus accentul pe îngrijirea efectivă a bolnavilor și pe colaborarea dintre preot, medic și familia celui bolnav. În virtutea Statutului de organizare și funcționare a Bisericii Ortodoxe Române, precum și a protocolului de colaborare dintre Ministerul Sănătății și Patriarhia Română, preotul este dator să aibă o deschidere sufletească deosebită spre vizitarea bolnavilor (acasă sau în spital), precum și spre împletirea activității sale de tămăduire spirituală cu cea de vindecare trupească, realizată de către medici. În acest sens, ar fi binevenită o legătură mai strânsă între Biserică și Spital, între preot și medic, pentru ca vindecarea și recuperarea persoanelor bolnave să se desfășoare pe ambele paliere ale alcătuirii omului, ca structură psiho- somatică.

Lucrările Conferinței s-au încheiat printr-o rugăciune de mulțumire către Doctorul cel mare, Domnul nostru Iisus Hristos, și printr-o agapă frățească la care au participat cei prezenți.

(Pr. Cruceru Valerian)