Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, astăzi, 11 iunie 2024, a avut loc Conferința Preoțească de vară în Protoieria Băilești, județul Dolj. În prima parte a întâlnirii, un sobor ales de preoți a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în biserica Parohiei „Sf. Nicolae” din orașul Băilești. A doua parte a evenimentului s-a desfășurat în Sala de Conferințe a Protoierei Băilești, în prezența părintelui protoiereu Neacșu Cătălin și a părintelui consilier Bona Marian, delegatul Înaltpreasfințitului Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei.
În cuvântul de deschidere, părintele protoiereu Neacșu Cătălin a mulțumit tuturor preoților care au participat la această conferință organizată la nivelul Protoieriei Băilești și a amintit de tema anului omagial din Patriarhia Română dedicată persoanelor aflate în suferință.
În continuare, Pr. Tinel Dudău, preot de caritate la Spitalul de Psihiatrie din Poiana Mare, a prezentat referatul intitulat „Anul omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor”. În prezentarea referatului, părintele Tinel a subliniat faptul că „în pastorația și îngrijirea bolnavilor un loc important îl ocupă Sfintele Taine, care pot fi văzute ca o adevărată farmacie duhovnicească. Preotul folosește în activitatea sa de cercetare a bolnavilor Taina Sfântului Maslu, Taina Spovedaniei și Taina Sfintei Euharistii pentru a-i ajuta pe cei care suferă în anumite etape ale vieții. Preotul se cuvine ca în timpul bolii să fie aproape de cei bolnavi prin Tainele Bisericii pentru a-i împăca pe aceștia cu Dumnezeu de care s-au separat prin păcatul care a condus în cele din urmă la boala lor. În tratatea lor preotul îl va invita pe bolnav să se roage, să-şi facă citirea şi meditaţia lui, canonul lui, desigur, pe cât poate. E posibil ca el însuşi să creadă că nu poate face nimic, dar, de obicei, toţi putem să facem câte ceva. Prin urmare, toate eventualele neputinţe pe care le vor avea ca bolnavi, chiar dacă e numai una, au nevoie de Spovedanie. Spovedaniei ar fi firesc să-i urmeze Împărtășania, motiv pentru care preotul este dator să-și cerceteze enoriașii bolnavi spre a-L aduce pe Hristos, Doctorul sufletelor și al trupurilor noastre”.
După susținerea referatului, a luat cuvântul părintele consilier Bona Marian, pentru a transmite mesajul de binecuvântare al Înaltpreasfințitului Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei. Apoi părintele protoiereu și alți preoți au luat cuvântul și au vorbit despre pastorația și îngrijirea bolnavilor în misiunea preotului. La sfârșitul conferinței părintele protoiereu Neacșu Cătălin a prezentat câteva teme de ordin administrativ.
(Pr. Gavrilă Costel)