În data de 14 iunie 2024, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte dr. Irineu Ion Popa, arhiepiscopul Craiovei și mitropolitul Olteniei, a avut loc la Centrul Brâncuși, conferința de încheiere a sesiunii academice 2023-2024 a Atelierului Synaxis. Prelegerea intitulată „Starea de bine și isihie: omul contemporan în căutarea liniștii interioare” a fost susținută de Prof. univ. dr. Nicolae-Adrian Opre, Decanul Facultății de Psihologie și Științe ale Educației, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca și s-a încadrat în tematica generală a Atelierelor – Ce este omul? Perspective transdisciplinare asupra antropologiei și identității.
Evenimentul a fost organizat de Facultatea de Teologie Ortodoxă din Craiova în parteneriat cu Biblioteca județeană „Alexandru și Aristia Aman” Dolj, cu Universitatea de Medicină și Farmacie din Craiova, cu Muzeul de Artă Craiova, cu Muzeul Cărții și Exilului Românesc și cu Editura Predania, sub coordonarea pr. lect. dr. Mihai Ciurea și pr. lect. dr. Lucian Zenoviu Bot.
Conferința a fost dedicată problemelor legate de studiul personalității și de căutarea liniștii interioare. „Foarte multă vreme, psihologia și medicina în genere s-au preocupat de problematica deficiențelor, a bolilor, starea de normalitate sau de anormalitate fiind definită statistic. Abia în ultima perioadă, datorită abordărilor umaniste, psihologii au început să fie atenți la aspectele pozitive ale existenței omenești. Această mutație are o importanță aparte pentru noi, întrucât numeroase din propunerile creștinismului se articulează astfel pozitiv”. Dezbaterea care a urmat conferinței a fost animată de prezența profesorilor și cercetătorilor interesați de subiect, dar și de prezența studenților Universității din Craiova și ai Universității de Medicină și Farmacie din Craiova.
Atelierele de lectură Synaxis, care se află la a doua ediție în acest an universitar. Ele au fost concepute din dorința de a orienta lecturile studenților și de a încuraja dezbaterile transdisciplinare atât de necesare în contextul actual. Fiecare întâlnire are în centru o carte reprezentativă, care oferă o perspectivă specifică asupra temei generale. Prelegerile susținute de-a lungul anului vor fi publicate într-un volum dedicat temei, împreună cu discuțiile și sugestiile participanților la dezbatere.