Deschiderea oficială a Congresului Tinerilor Ortodocși din Oltenia, ediția a XVIII-a

Evenimente

În prezența și cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, în ziua de 21 iunie 2024, la Catedrala Mitropolitană „Sf. M. Mc. Dimitrie” – Craiova, a avut loc deschiderea oficială a Congresului Tinerilor Ortodocși din Oltenia, ediția a XVIII-a. Slujba de Te Deum a fost oficiată de un sobor de preoți și diaconi, în prezența oficialităților, a preoților și profesorilor coordonatori și a tinerilor participanți din grupurile de tineret din eparhiile Mitropoliei Olteniei. Un grup special de tineri a fost invitat de la ATOR Banatul de Munte, alături de Pr. Mihai Ciucur, coordonatorul Departamentului de Tineret al Episcopiei Caransebeșului.

În cuvântul de binecuvântare, Părintele Mitropolit Irineu a subliniat importanța întâlnirii tinerilor în biserică, unde primesc biecuvântarea lui Dumnezeu. De asemenea, a amintit de întâlnirea tânărului dregător cu Mântuitorul Iisus Hristos și a explicat cum anume primim prin lucrare harul dumnezeiesc: „Încep cuvântul meu cu un verset din pslamul profetului David: „Cât de bine și cât este de frumos ca să fie frații în unire”. Această întrunire face parte din binecuvântarea lui Dumnezeu, pentru a fi împreună sau a merge împreună în biserică spre calea Împărăției cerurilor. Reuniunea aceasta este o întrunire, adică în unire și unitate în Biserică și în Preasfânta Treime. Așa cum Tatăl, Fiul și Sfântul Duh sunt împreună, a făcut ca și noi, creaturile sale, să fim împreună, să stăm împreună cu El. Întrunirea aceasta este o lucrare dumnezeiască în care noi să fim laolaltă cu strămoșii noștri și cu toți oamenii Bisericii. Este o întrunire a tineretului ortodox din Oltenia și din alte părți, lucru care face ca bucuria noastră să fie deplină și să avem conștiința că facem parte dintr-o casă comună. În gândirea Sfintei Scripturi și a Sfinților Părinți, casă înseamnă biserică. Mântuitorul Hristos a lăudat de multe ori tinerețea, această vârstă foarte importantă în viața noastră. Tinerețea este una dintre cele mai frumoase etape ale vieții. Atunci când tânărul a venit la Mântuitorul să-l întrebe ce să facă ca să moștenească viața cea veșnică, l-a întrebat dacă a păstrat poruncile, dacă iubește pe Dumnezeu, dacă iubește pe părinții săi, dacă iubește pe aproapele și dacă toate aceste sentimente pe care le are sunt legate de iubirea inerentă firii omenești. Tânărul a răspuns că toate acestea le-a păstrat și le-a păzit din tinerețile lui. În afară de această stăruință și nevoință a tânărului, Mântuitorul i-a mai adăugat una: dă tot ceea ce ai și vino și urmează Mie. Referința Mântuitorului Hristos nu are în vedere o sărăcie a tânărului ci se aplică la viața lui interioară. Cea mai mare povară a noastră nu este ce avem ci ceea ce gândim și trăim. Atunci când Dumnezeu ne comunică ceva, ne transmite prin minte în suflet, adică învățătura se coboară de sus, de la Părintele luminilor, și prin sufletul nostru se comunică rațiunii noastre și apoi se transmite practic la trupul nostru. Această înțelepciune dumnezeiască comunică și ni se împărtășește prin energiile dumnezeiești”.

În a doua parte a cuvântului, Înaltpreasfinția Sa i-a îndemnat pe toți tinerii participanți să-L iubească pe Dumnezeu și Biserica Sa, să-și dorească să cunoască lucrarea lui Dumnezeu în lume și în viața fiecăruia dintre noi, pentru ca să ajungă și la vederea tainelor dumnezeiești: „Noi am pus această întâlnire înainte de sărbătoarea „Pogorârii Duhului Sfânt”, care pretutindenea este și toate le împlinește, pentru că Duhul Sfânt este sfințitorul și Cel care dă înțelepciune și protejează și umple întreaga creație de puterea Sa dumnezeiască. La Cincizecime sau Rusalii, Sfinții Apostoli au primit această putere și energie dumnezeiască pentru că în definitiv cunoștințele și ideile noastre sunt energetice și apoi se comunică și în viața practică. Avem nevoie să analizăm, să cercetăm, să cunoaștem și să vedem. Întrunirea aceasta aș pune-o sub semnul cunoașterii și vederii. În cunoaștere primim darul lui Dumnezeu și în același timp ne știm pe noi înșine. Vederea este bucuria de a ne întâlni, de a ne vedea și de a ne descoperi pe noi înșine. Noi nu suntem suficienți prin ceea ce suntem ci avem nevoie de cel de lângă noi. Darurile sunt împărțite. Nu toate sunt date unui singur om, ci sunt date la fiecare în parte în așa fel încât noi să fim complementari, să avem nevoie de cel de lângă noi. Aceasta este bucuria Tatălui ceresc ca să fie împreună cu noi și să ne dăruiască darurile Sale cele bogate. Așadar, fiți binecuvântați în aceste zile sfinte aici la Craiova, în Mitropolia noastră. Dumnezeu să vă ajute, să vă binecuvinteze și să plecați de la această unire plini de gânduri bune, de amintiri plăcute și de binecuvântare”.

În calitate de moderator, Pr. Dr. Adrian Lupu, consilier eparhial, a mulțumit Înaltpreasfințitului Dr. Irineu pentru cuvântul de învățătură adresat tinerilor, iar apoi a dat cuvântul oficiliatăților locale și județene. Mai întâi, a transmis un cuvânt de bun venit din partea Primăriei Craiova domnul viceprimar Lucian Dindirică, care i-a încurajat pe tinerii participanți să viziteze obiectivele culturale, turistice și religioase ale orașului Craiova: „Îmi revine sarcina plăcută să țin locul doamnei primar Lia Olguța Vasilescu și trebuie să spunem celor care sunt astăzi prezenți că autoritățile locale, Primăria Municipiului Craiova și Consiliul Județean Dolj, au sprijinit și vor continua să sprijine aceste inițiative ale Arhiepiscopiei Craiovei, pentru că sunt cele care ne asigură propășirea și continuitatea noastră ca popor și neam. Sper să aveți timp ca în aceste zile, cât veți sta în Craiova, să vizitați bisericile Craiovei, să descoperiți splendoarea unor biserici de secole care se află în Cetatea Băniei, să vizitați muzeele orașului și să vă bucurați că sunteți tineri. Aici veți descoperi o altă Craiovă, o veche cetate a Banilor, iar atunci când veți pleca de aici, să vă gândiți să reveniți la Craiova cu drag”.

De asemenea, a luat cuvântul și domnul Prof. Dr. Daniel Ion, în calitate de Inspector General al Inspectoratului Școlar Județean Dolj: „Este o bucurie pentru mine să mă aflu astăzi aici alături de dumneavoastră și să mă înclin în fața eforturilor deosebite făcute de Mitropolia Olteniei. Vă asigur că instituția pe care o reprezint este implicată în tot ceea ce ține de inițiative pozitive pentru tineri. Suntem alături de fiecare dată de dumneavoastră. Sunt convins că în aceste zile petrecute aici în Cetatea Băniei veți descoperi lucruri minunate și că veți găsi motive pentru a vă reîntoarce, poate chiar pentru a vă continua studiile. Vă doresc clipe minunate în Craiova și în județul nostru. Vă asigur de toate bunele noastre intenții și de tot sprijinul nostru”.

Evenimentul se desfășoară la Craiova în zilele 20 – 22 iunie, fiind organizat de Arhiepiscopia Craiovei, prin Departamentul de Tineret și de Catehizare (coordonat de Pr. Ștefan Bărbulescu) și de  Asociația Vasiliada (Pr. Dr. Florin Mihail), în parteneriat cu Consiliul Județean Dolj, Primăria Craiova, RAT Craiova, ISJ Dolj, Primăria Turburea și ISG Gorj. Activitatea este dedicată tuturor tinerilor care sunt membrii ai grupurilor parohiale de tineret.

În acord cu programul anunțat, în seara zilei de 20 iunie, în sala Centrului Preoțesc Renașterea din Craiova, în calitate de delegat al Înaltpreasfințitului Dr Irineu, părintele consilier Camen Dan a transmis mesajul de binecuvântare, iar organizatorii au prezentat cele mai importante activități pentru tineri desfășurate în Arhiepiscopia Craiovei. De asemenea, a luat cuvântul și le-a vorbit tinerilor Pr. Dr. Gabriel Sorescu, de la Parohia Brândușa, din Craiova. În ziua de vineri, 21 iunie, tinerii au fost invitați să viziteze marile obiective culturale și religioase ale Craiovei, să participe la Slujba de Te Deum săvârșită la Catedrala Mitropolitană.

În partea doua a zilei au fost prevăzute o serie de sesiuni de workshopuri. De asemenea, la finalul zilei, a avut loc o procesiune la Teatrul de vară din Parcul Nicolae Romanescu și o Conferință, susținută de către Părintele Protoiereu Dr. Florin Stan, din Episcopia Maramureșului și Sătmarului, urmate de o seară de folk, susținută de Pr. Gigi Smădoi, alături de alți tineri talentați.