Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, Departamentul de Tineret și Catehizare a organizat împreună cu Asociația Vasiliada o întâlnire festivă în semn de recunoștință pentru echipa care a organizat Întâlnirea Tinerilor Ortodocși din Oltenia, din perioada 20 – 22 iunie 2024. În cadrul evenimentului s-au analizat punctele tari și punctele slabe ale întâlnirii, s-au stabilit noi perspective de lucru, iar la final toți participanții au primit diplome și mulțumiri pentru implicarea și devotamentul de care au dat dovadă.
În Mitropolia Olteniei, Întâlnirea Tinerilor Ortodocși a fost organizată după modelul ITO votat în Sfântul Sinod și care implică 3 zile. Dacă în anii precedenți întâlnirea se desfășura doar într-o singură zi la Turburea, de data aceasta s-au adăugat alte două zile de activități și în orașul Craiova.
Parteneri în cadrul proiectului au fost Asociația Vasiliada, Consiliul Județean Dolj, Primăria Craiova, Biblioteca Județeană Dolj, Inspectoratele Școlare Județene Dolj și Gorj, R.A.T. Craiova, Colegiul Economic „Gheorghe Chițu”, Liceul Tehnologic Special Beethoven și Restaurantul Flora. De asemenea, pe lângă instituțiile implicate o echipă de preoți și voluntari au asigurat desfășurarea evenimentului în condiții optime. Au fost selectați preoți care desfășoară activități cu tineretul sau care au câștigat Concursul Național Catehetic, dintre aceștia amintim: Preot Florin Mihail, Preot Lect. Univ. Dr. Ioniță Apostolache, Preot prof. Cristian Stăiculescu, Preot Dr. Gabriel Sorescu, Preot Mihai Scorbură, Preot Cosmin Dorobăț, Preot Ovidiu Diaconu, Preot Lucian Dodenciu, Preot Marian Grozoiu dar și preoți responsabili cu cazarea: Ovidiu Doran și Andrei Carapencea. Organizatori din partea ISJ Dolj au fost: d-na. Inspectoare Iuliana Gheorghe, d-na. directoare Carmen Oprea, și d-na. directoare Claudia Ivașcu.
Tema întâlnirii din acest an a fost Cum să devenim credincioși într-o epocă secularizată. Evenimentul a debutat Joi 20 iunie la Căminul Renașterea unde a avut loc o prezentarea a proiectelor câștigătoare din Arhiepiscopia Craiovei, în cadrul Proiectului Național Catehetic „Hristos împărtășit copiilor” din ultimii ani. De asemenea, a fost prezentată și cartea „Tineri întru Hristos” lansată de Preotul Dr. Gabriel Sorescu, ghid destinat catehizării și lucrului cu tinerii, apărută la editura Mitropolia Olteniei.
Vineri, 21 iunie, în prezența Înaltpreasfintitului Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, avut loc deschiderea oficială a Întâlnirii Tinerilor Ortodocși din Oltenia la Catedrala Mitropolitană „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie”, apoi cei peste 200 de tineri au participat la un program divers: vizitarea muzeelor de etnografie, științe ale naturii și istorie, organizarea unui număr de șase workshopuri la Bisericile din oraș: Brândușa, Madona Dudu, Sfântul Ilie, Obedeanu, Mântuleasa și Biblioteca Județeană. Evenimentul s-a continuat cu procesiunea prieteniei, care a avut loc din centrul orașului până la Teatrul de vară din Parcul Nicolae Romanescu și cu o conferință cu titlul „Cum să devenim credincioși într-o epocă secularizată” susținută de PC Protoiereu Florin Stan din Episcopia Maramureșului și Sătmarului, profesor universitar asociat la facultatea de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca; președinte al Asociaţiilor „Părinți pentru Educație” Lăpuș și „Asociaţia pentru Filantropie, Educaţie şi Dezvoltare Comunitară”; cu o experiență de aproape 20 de ani în activitățile de catehizare a tinerilor. Seara s-a încheiat cu un concert de muzică folk, dedicat tinerilor, susținut de preotul Gigi Smădoi, Grupul „Benedictus” din Arhiepiscopia Râmnicului, domnișoara Anastasia Boroată, domnișoara Maria Ciurea de la A.S.C.O.R. Craiova și domnișoara Bianca Maria Constantinescu, grupul parohial „Rovinari II”.
Sâmbătă, 22 iunie 2024, delegațiile de tineri s-au deplasat către comuna Turburea unde a avut loc Sfânta Liturghie Arhierească, procesiunea la Castelul Roșianu și momentele artistice susținute de tinerii din grupurile parohiale.
(Pr. Ștefan Bărbulescu)