Activități religioasse și de reintegrare socială, desfășurate la Penitenciarul Craiova – Pelendava

Evenimente Proiecte

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, în ziua de 28 iunie 2024, la invitația conducerii Penitenciarului Craiova-Pelendava, părintele Arhid. Boroată Petre, consilier al Sectorului Social, alături de doamna Renata Bănescu, din partea Asociației Vasiliada, a participat la întâlnirea de lucru care a avut ca temă implicarea partenerilor sociali în procesul de reintegrare în comunitate a persoanelor private de libertate, cu participarea a 14 instituţii publice şi organizaţii neguvernamentale. Aceasta vine în întâmpinarea stabilirii cadrului de desfășurare a activităţii, în vederea îmbunătăţirii şi diversificării demersurilor comune. Pentru succesul componentei de reintegrare socială este necesar concursul comunităţilor locale.

De asemenea, în ziua de 29 iunie, preotul unității Șchiopu Laurențiu a avut bucuria de a organiza activități religioase dedicate Sfinților Apostoli petru și Pavel, ocrotitorii sistemului penitenciar românesc. Persoanele private de libertate din penitenciarul Pelendava au avut bucuria duhovnicească cu prilejul acestei sărbători de a primi in dar icoane și cruciulițe în semn de binecuvântare.

Protocoalele semnate între Patriarhia Română şi Ministerul Justiţiei, privind desfăşurarea Asistenţei Religioase în sistemul penitenciar românesc, primul din anul 1993 – la articolul 15, iar al doilea din anul 1997 – la articolul 10, prevăd că „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel vor fi consideraţi ocrotitori ai sistemului penitenciar din România”, iar Legea 293 din 28 iunie 2004, privind Statutul funcţionarilor publici din Administraţia Naţională a Penitenciarelor – la articolul 77 stipulează: „Ziua de 29 iunie se proclamă ca zi a personalului din sistemul administraţiei penitenciare”.