Sfințirea Bisericii și Sfânta Liturghie arhierească în Parohia „Nașterea Maicii Domnului” – Craiovița, din Protoieria Craiova Nord, județul Dolj

Evenimente Sfintiri

În Duminica a III-a după Rusalii, la data de 14 iulie 2024, Înaltpreasfințitul Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, a săvârșit Slujba de sfințire a bisericii cu hramurile „Nașterea Maicii Domnului” și „Sf. Ioan Rusul”, a Parohiei „Nașterea Maicii Domnului”, situată în cartierul Craiovița, din Craiova. Imediat după acest moment, înconjurat de un ales sobor de preoți și diaconi, Înaltpreasfinția Sa a oficiat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, într-un spațiu special amenajat, în prezența oficialităților și a credincioșilor. La momentul rânduit, tânărul Fișcăleanu Giani Ștefănel a fost hirotonit diacon onorific pe seama Parohiei „Sf. Mc. Mina”, din Craiova.

Din partea Primăriei Municipiului Craiova au fost prezenți doamna primar Lia Olguța Vasilescu, domnul viceprimar Dindirică Lucian și doamna director executiv Delia Ciucă. Pentru activitatea pastoral-administrativă, părintele paroh Alexandru Zidaru, consilier eparhial și director al Centrului de Pelerinaje „Sf. Nicodim”, și părinții slujitori Badea Mihai Liviu și Eremia Alexandru Ionuț au primit rangul onorific de iconom stavrofor. De asemenea, pentru sprijinul acordat bisericii în vederea finalizării lucrărilor de pictură și de înfrumusețare, au primit gramate de mulțumire: domnul Cherciu Ștefan, doamna primar Lia Olguța Vasilescu, doamna Ciucă Delia, domnul epitrop Brutaru George, domnul Blăjan Nicolae, domnul Bobașu Mihai, domnul Călina Alexandru, domnul Ciubotaru Gheorghe, domnul Diaconu Marius, domnul Voica Ștefan, doamna Chiriță Raluca, doamna Văduva Alice, domnul Comoșteanu Alin, domnul Atanasie Ilarion, doamna Gurlea Victoria și doamna Șerban Maria. Actul de sfințire și gramatele chiriarhale au fost citite de către părintele protoiereu Cimpoeru Emilian.

În prima parte a cuvântului de învățătură, Părintele Mitropolit Irineu a vorbit despre lucrarea sfințitoare a harului dumnezeiesc, care se revarsă în lume prin Biserică. De asemenea, a amintit de locașurile de închinare din perioada Vechiului Testament, care au fost desvârșite și împlinite prin întruparea Mântuitorului Iisus Hristos: „În istoria popoarelor s-au construit temple mărețe închinate lui Dumnezeu. Evreii au făcut prima dată un Cort al Mărturiei, când au ieșit din Egipt. L-au împodobit cu lucruri sfinte, simbolice și binecuvântate. Mai apoi, când s-au așezat în Țara Sfântă, au construit un templu închinat Dumnezeului Celui viu. În acest fel, aduceau jertfe Tatălui ceresc și rugăciuni permanente. Mântuitorul Hristos a făcut templu din Preasfânta Născătoarea de Dumnezeu, din care a luat firea noastră omenească cu care s-a unit și prin care a realizat mântuirea noastră, răstignindu-Se pe cruce și înviind din mormânt. Preasfânta Născătoare de Dumnezeu s-a arătat locuință binecuvântată a Fiului Tatălui ceresc. Domnul ne-a împărtășit puterea dumnezeiască ca să mergem pe calea mântuirii spre Împărăția Tatălui ceresc. Prin Mântuitorul Hristos am primit poruncă să zidim casă lui Dumnezeu și să aducem jerftă în Sfânta Liturghie. Această casă Tatăl a zidit-o, Fiul a întărit-o și Duhul Sfânt a sfințit-o. „Casa aceasta casă de rugăciune se va chema”, adică biserică dumnezeiască unde se vor înălța către Tronul cel ceresc rugăciunile dumneavoastră, ale credicioșilor, ale parohienilor de aici și ale tuturor care vor călca pragul acestei biserici. Biserica aceasta cu adevărat s-a arătat plină de slavă. Față de cei din Vechiul Testament, noi în Biserică avem harul Mântuitorului nostru Iisus Hristos care se împărtășește tuturor”.

În continuare, Înaltpreasfinția Sa a explicat pericopa evanghelică citită în cadrul Sfintei Liturgii, de la Evanghelistul Matei, capitolul 6, versetele 22-33, mai ales importanța luminătorului trupului și sufletului. De asemenea, i-a îndemnat pe toți cei prezenți să fie cu luare aminte la ceea ce privesc și primesc în sufletele lor: „Ochiul este luminătorul nostru, este acela care ne luminează și cu care vedem, cu care privim în jurul nostru, cu care ne orientăm în viața noastră, cu care discernem în viață ce este rău și ce este frumos, cu care citim înțelepciunea și tainele. Pe acest luminător Mântuitorul îl numește și îl consideră sufletul omului. Dacă ochiul nostru este curat tot trupul nostru este curat. Dacă un om este sănătos cu privirea, el are mai mult decât orice în lumea aceasta. Privirea este cea mai de preț în viața noastră. În viața noastră, privirea și sănătatea ochilor sunt de mare importanță deoarece ne dau posibilitatea să trăim corespunzător. Milostivul Dumnezeu ne-a înzestrat cu acest dar al vederii. Atunci când vrăjmașul vrea să îndemne pe un om la săvârșirea faptelor rele îi întunecă mintea, adică îl orbește sufletește. Când te îndeamnă la păcat, el nu îți spune și consecințele. Dimpotrivă, el te amăgește să cugeți că păcatul este ușor. Cel care aduce gândurile rele în mintea noastră și tulbură existența noastră este cel rău. El întoarce invers realitatea în care trăim făcând din bine rău. Mântuitorul Hristos ne învață să putăm grijă de sufletul și de luminătorul sufletului nostru care are nevoie de curățenie sufletească și de prospețimea rugăciunii. Lumina cerească este ținta pe care noi trebuie să o urmăm în viața noastră. Trebuie să ne luminăm ochii și să nu ne lăsăm ispitiți de diavolul, ci să cerem mereu ajutorul Domnului. Să ne îndreptăm toți cu ochii ațintiți către crucea Mântuitorului Hristos, Păstorul nostru cel bun”.

La final, Înaltpreasfințitul Irineu i-a felicitat pe toți cei care s-au implicat în finalizarea lucrărilor de împodobire a acestei biserici: „Mulțumesc bunului Dumnezeu că ne-a ajutat în această duminică să săvârșim sfințirea acestei biserici. Cei ce iubesc biserica, binecuvântați vor fi de Domnul. Felicităm pe toți cei care s-au ostenit la înfrumusețarea acestei biserici, pe părintele Alexandru și pe fratele Ștefan Cherciu, care a ctitorit multe biserici. Pe toți îi pomenim și îl rugăm pe milostivul Dumnezeu să le dea însutit și înmiit. Dumneavoastră, celor care ați venit astăzi la sfințirea acestei biserici, să vă dea Milostivul multă sănătate, pace și bucurie, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin”.

Potrivit actului de sfințire, piatra de temelie a acestui sfânt locaș a fost pusă la data de 2 august 2008, de către Înaltpreasfințitul Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei. Lucrările de pictură au fost executate de pictorii bisericești Emanuel și Cristina Șooș, între anii 2022-2024. Ctitorul principal al bisericii a fost domnul Ștefan Cherciu și bunii credincioși ai parohiei, epitrop fiind domnul Brutaru George.