Excursie pentru elevii din Parohiile Rovinari I și Rovinari II din Județul Gorj

Evenimente Proiecte

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, în perioada 15-16 iulie 2024, 40 de elevi din Parohiile Rovinari I și II au fost parte dintr-un proiect cultural educativ ce a constat într-o excursie la mormântul lui Avram Iancu, la Țebea, dar și la monumentul martirilor anticomuniști de la Aiud. Elevii  au mai avut în itinerariu Mănăstirea Lainici, orașul Deva unde au vizitat cetatea și Mănăstirea Crișan, unde au și fost cazați peste noapte.

Inițiativa excursiei i-a aparținut domnului Adrian Popescu, profesor de Religie la Școala Gimnazială nr. 3 din Rovinari și s-a materializat prin intermediul Asociației „Glasul sufletului” din Rovinari și prin sponsorizări obținute de profesorul de Religie. Excursia a beneficiat de aportul voluntarilor din cadrul ASCOR Târgu-Jiu, care i-au însoțit și asistat pe elevi, pe toată durata excursiei.

Grupul de elevi a mai fost însoțit de doamnele profesoare Mihăilescu Delia și Borugă Maria, precum și de doamnele Dobrotă Codruța și Țavoc Ramona, asistente medicale. La organizarea evenimentului un important rol l-au avut: doamna Cincă Mihaela, directoarea Școlii Gimnaziale Nr. 3 din Rovinari, Constantinescu Bianca și Mitran Melinda, de la Colegiul Național „Spiru Haret” din Târgu-Jiu, precum și Robert Oproiu, Lucian Perneș, Jugravu Lucian și Mario Oproiu, din partea Liceului Teologic din Târgu-Jiu.

La Panteonul moților, elevii din Rovinari, au avut ca ghid un cunoscut profesor de Religie din orașul Brad, Banciu Liorean, care le-a prezentat istoria acelui loc și însemnătatea lui pentru poporul român. Aici elevii au recitat poezii patriotice și au intonat cântece menite să trezească dragostea și recunoștința față de eroii neamului românesc.

Împreună cu părintele Buciuman Voicu Olimpiu, preot lângă Țebea, excursioniștii au săvârșit un Parastas, înălțând rugăciuni pentru marele erou național Avram Iancu și pentru toți eroii neamului.

Potrivit domnului profesor Adrian Popescu, excursia face parte dintr-un proiect care a cuprins trei activități: elevii au vizionat două filme documentare despre viața lui Avram Iancu și unul despre suferința martirilor români în temnițele comuniste; apoi au susținut un test de cultură generală despre viața lui Avram Iancu, ultima etapă a proiectului fiind excursia.

Acest eveniment a avut ca scop educarea tinerilor în spiritul patriotismului și recunoașterea meritelor celor care s-au sacrificat pentru apărarea neamului românesc. Elevii au avut ocazia să învețe mai multe despre istoria și valorile naționale, iar această experiență i-a ajutat să își dezvolte sentimentul de respect și prețuire pentru înaintași”, a declarat Adrian Popescu.

(Arhid. Prof. Dr. Nicușor Lăzărică)