Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, Arhiepiscopia Craiovei a organizat, în perioada 8 – 19 iulie 2024, Cursuri de asimilare pentru cântăreţii bisericeşti, prin Sectorul Învăţământ, coordonat de Pr. Dr. Adrian Lupu.
Cursurile s-au desfăşurat la Seminarul Teologic „Sfântul Grigorie Teologul” din Craiova şi au avut ca obiective perfecţionarea şi specializarea cântăreţilor bisericeşti. În acest sens mai multe module didactice de asimilare a cunoştinţelor au fost parcurse de cei peste 70 de candidaţii din Mitropolia Olteniei și din alte centre eparhiale. Amintim materiile studiate, conform programei aprobate: Muzică bisericească şi Cor, Catehism Ortodox şi Tipic Bisericesc. Părinții profesori care au participat la instruirea participanților sunt următorii: Pr. Prof. Dr. Sperlea Cristin, Protodiacon Prof. Dr. Victor Şapcă, Arhid. Prof. Dr. Nicuşor Lăzărică și Arhid. Prof. Dr. Angel-Cristian Stăiculescu. De asemenea, în perioada de pregătire, cursanţii au participat, alături de părinţii slujitori, la programul liturgic compus din Slujbele Utreniei, Vecerniei şi ale Sfintei Liturghii.
La serbarea de absolvire, organizată în ziua de 18 iulie 2024, alături de Înaltpreasfințitul Dr. Irineu, au fost prezenți Pr. consilier Camen Dan, Pr. consilier Adrian Lupu, Pr. protoiereu Grigore Vulcănescu, Pr. protoiereu Cimpoeru Emilian, Pr. protoiereu Cătălin Neacșu, Pr. Corneliu Dogaru, marele eclesiarh al Catedralei Mitropolitane, și Pr. Prof. Vintilă Belcineanu, directorul Seminarului.
Din programul serbării, pregătit de Protodiacon Prof. Dr. Victor Șapcă și Arhid. Prof. Dr. Nicușor Lăzărică, amintim cele mai importante momente și cântări: Troparul Învierii pe glasul 5, melodie uniformizată; Apărătoare Doamnă pe glasul 8, melodie uniformizată; Stihuri alese din Psalmul 135 – soliste Mănăilă Cristiana de la Catedrala Mitropolitană din Craiova și Dană Maria de la Parohia Puțuri II, Protoieria Craiova Sud, județul Dolj; Poezia Rugăciune către Maica Domnului, de Mihai Eminescu – recitată de doamna Ghiță Geta de la Parohia Vasilați, Protoieria Drăgășani, județul Vâlcea; Priceasna Prea Sfântă Născătoare; Valurile Dunării, de Iosif Ivanovici în interpretarea instrumentală la flaut a cursantului Adrian Petrescu, membru în Orchestra Simfonică a Operei Române din Craiova; Aria Il lacerato spirito, din Opera Simone Bocanegra de Giuseppe Verdi, în interpretarea baritonului Dragoș Drăniceanu, membru în Corala Academică a Operei Române din Craiova; Se-aude glas peste Carpați, de Emilia Dorobanțu și Florin Mihai; M-a făcut muica oltean, de Ion Luican. Programul serbării a fost prezentat de domnul Adrian Petrescu.
În cuvântul de binecuvântare și de învățătură, Părintele Mitropolit Irineu a vorbit mai întâi despre rolul cântării în Biserica Ortodoxă și despre rolul acestor cursuri de asimilare pentru cântăreții bisericești: „Ați cântat cu suflet, cu multă râvnă și dragoste, cu emoție și mă bucur de această frumoasă seară, pe care sunt sigur că dumneavoastră nu o veți uita niciodată. Ați urmat cursurile de cântăreți bisericești la această instituție de seamă a Bisericii noastre, la Seminarul Teologic „Sf. Grigorie Teologul”, din Craiova. V-ați pregătit aici lângă Biserica Sf. Nicolae, în străvechea mănăstire Coșuna, un loc unde generații de generații s-au ridicat de aici și au lăsat pagini de istorie în Biserica și cultura românească. Sunt convins că acolo de unde ați venit din parohiile dumneavoastră vă veți întoarce cu învățături, cu cunoștințe de muzică și religioase. Sunt încredințat că părinții profesori v-au dat tot ceea ce au considerat mai bun ca dumneavoastră în perioada scurtă petrecută aici să vă însușiți aceste cunoștințe”.
În a doua parte a cuvântului, Înaltpreasfinția Sa i-a îndemnat pe absolvenți să adâncească cunoștințele religioase și muzicale dobândite în urma absolvirii acestor cursuri și să se îngrijească de strana Bisericii unde vor fi angajați în perioada următoare: „Un cântăreț într-o parohie este o persoană de mare importanță, mai ales în contextul nostru actual, când credinciosul așteaptă să aibă un preot educat, cunoscător al Sfintelor Scripturi și al Sfinților Părinți și un cântăreț care să intoneze cu multă sensibilitate sufletească aceste cântări dumnezeiești. E foarte important ca dumneavoastră să vă concentrați asupra cântărilor pe care le cântați. Toate aceste cântări sunt desprinse din dogma noastră. Cântarea este o dogmă în ritm, în melodie. Toate cântările sunt ecouri ale învățături noastre de credință. Dacă veți fi atenți la aceste cântări, veți vedea comentariul Crezului nostru. Toate cântările sunt desprinse din Sfânta Scriptură. Să țineți minte că aceste cântări sunt rugăciuni. Să nu le citiți sau să le cântați fără atenție. O rugăciune, ca să fie bine primită de Dumnezeu, trebuie să fie făcută cu luare aminte, cu smerenie și cu frică de Dumnezeu. Să nu vă grăbiți la sfintele slujbe, ci întotdeauna să vă arătați cu adevărat respectuoși față de Dumnezeu, față de credincioșii pe care îi aveți în biserică. Sperăm să aveți o bună activitate și o bună colaborare cu preoții noștri și ei să vă prețuiască ca oameni cu care ei săvârșesc Sfânta Liturghie și rugăciunile Bisericii. Să ne ajute Dumnezeu să ne vedem și cu alte ocazii”.