Resfințirea bisericii și Liturghie arhierească în Parohia Calapăru, din Protoieria Târgu-Jiu Sud, județul Gorj

Evenimente Sfintiri

În Duminica a IV-a după Rusalii, la data de 21 iulie 2024, Înaltpreasfințitul Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, a săvârșit Slujba de resfințire a bisericii cu hramul „Sf. Împărați Constantin și Elena”, din Parohia Calapăru, comuna Borăscu, județul Gorj. Imediat după acest moment, înconjurat de un ales sobor de preoți și diaconi, Înaltpreasfinția Sa a oficiat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, în altarul de vară din curtea bisericii.

Pentru activitatea misionar-pastorală deosebită, părintele paroh Bușan Dănuț Ion a primit rangul onorific de iconom stavrofor. De asemenea, au primit gramate de mulțumire următoarele persoane: domnul primar Țucu Constantin, domnul Ionașcu Cristinel, doamna Staniu Mariana, domnul Ifrim Benone, domnul Ioța Lenoard Marian, domnul Bătrânca Vasile, domnul Trontea Grigore, domnul Sterian Robert, domnul Coandă Ștefan și doamna Stoian Olimpia. Actul de resfințire și gramatele chiriarhale au fost citite de către Părintele Vlădoiu Vasile.

În prima parte a cuvântului în învățătură, Părintele Mitropolit Irineu a vorbit despre rolul bisericii în comunitatea parohială și despre importanța rugăciunii în viața fiecărui om: „În viața noastră sunt lucruri foarte importante la care ținem cu multă inimă. Alții țin la familiile lor, alții țin la casele lor, alții țin la funcția pe care o au, însă lucrul cel mai important la care trebuie să ținem este Biserica. Aceasta este casa lui Dumnezeu, așa cum ne învață Mântuitorul Iisus Hristos: Casa Tatălui Meu casă de rugăciune se va chema. Mereu oamenii și-au construit locuri unde să se roage și să se închine lui Dumnezeu. Rugăciunea față de Dumnezeu izvorăște din inimă, adică simți nevoia să te rogi și să-i ceri ajutor în toate problemele vieții. Îi ceri ajutor lui Dumnezeu când ești bolnav, atunci când trebuie să treci un examen sau trebuie să ajungi la un anumit rezultat în viața ta. Atunci ne ridicăm inimile și sufletele noastre la bunul Dumnezeu. De aceea, strămoșii noștri au ridicat aceste locașuri sfinte de rugăciune”.

În a doua parte a predicii, Înaltpreasfinția Sa a explicat pericopa evanghelică citită la Sfânta Liturghie, Evanghelia după Matei, capitolul 8, versetele 5-13, unde este relatată vindecarea slugii sutașului: „În Evanghelia de astăzi este vorba despre un ofițer de rang înalt, un sutaș, care vine la Mântuitorul Hristos și îi cere ceva. Trebuie să știm că acest ofițer nu era de neam iudeu, ci era dintre păgâni. El nu știa Legea lui Dumnezeu și nu citise descoperirile lui Dumnezeu din Sfintele Scripturi. Totuși, auzise că Mântuitorul Hristos poate să vindece. Acolo unde nu te aștepți, credința este mare. Sutașul Îl roagă pe Mântuitorul să-i vindece servitorul. Slugile pe vremea aceea nu aveau niciun drept. Trebuiau să muncească necontenit și dacă săvârșeau vreo faptă rea, atunci era pedepsite chiar cu moartea. Acest sutaș are multă dragoste față de servitorul său, îl respectă, îi acordă drepturile necesare și îl iubește ca pe sine însuși. Din această dragostea, el pleacă din cazarma lui spre Mântuitorul Hristos ca să-L roage să-l vindece pe servitorul său. Sutașul era foarte credincios, iar credința l-a ajutat să ajungă la Mântuitorul, să treacă peste mândria și slava deșartă, să depășească aceste piedici conferite de funcția lui militară. Sutașul dovedește că are multă smerenie și îi spune Mântuitorului că nu este vrednic să intre sub acoperișul casei sale. Această convingere și aceste cuvinte ne demonstrează că el crede în Mântuitorul Iisus Hristos și în Dumnezeu. Mântuitorul știa credința sutașului, știa ce trebuie să facă pentru că era Dumnezeu și iată în final îi apreciază, îi laudă credința și îi vindecă sluga”.

La final, Înaltpreasfinția Sa i-a îndemnat pe toți cei prezenți să se spovedească și să se împărtășească cu Sfintele Taine. De asemenea, i-a felicitat pe toți cei care s-au implicat în lucrările de înfrumusețare a locașului de cult: „Fără legătura cu Dumnezeu, nu ne putem apropia de Împărăția cerurilor. Este foarte important ca înainte de moartea noastră să ne împărtășim cu Trupul și Sângle Domnului. Nu numai atunci să ne împărtășim, ci mereu, pentru nu știm ziua și nici ceasul când vom trece din lumea aceasta. Evanghelia de astăzi ne îndeamnă la împărtășire cu Trupul și Sângele Domnului. Trebuie să ne curățim sufletul de păcate și să-L rugăm pe milostivul Dumnezeu ca să-l învieze, pentru că de multe ori suntem morți sufletește. Să-L rugăm și noi pe Mântuitorul Hristos ca să vindece suflteul nostru. Avem nevoie de vindecare, avem nevoie de curățire, avem nevoie în lumea aceasta în care trăim de apropiere de Dumnezeu. Nu ne poate nimeni salva de greutățile și de necazurile noastre decât numai bunul Dumnezeu. Domnul să răsplătească tuturor celor care au contribuit la înfrumusețarea acestei biserici, iar dumneavoastră tuturor celor care ați venit la această sfințire să vă ajute bunul Dumnezeu în tot ceea ce faceți și să aveți grijă de sufletele voastre”.

Potrivit actului de resfințire, între anii 2023-2024, la inițiativa preotului paroh Busșan Dănuț Ion, au fost realizate lucrări de pictură în interiorul bisericii, precum și de restaurare a exteriorului sfântului locaș. Sumele necesare pentru înfrumusețarea sfintei biserici au fost susținute de către Primăria comunei Borăscu, dar și din donațiile binecredincioșilor creștini ai Parohiei Calapăru.