Cu ocazia aniversării a 16 ani de la binecuvântata întronizare a Înaltpreasfințitului Părinte Dr. Irineu, ca Arhiepiscop al Craiovei și Mitropolit al Olteniei, ne rugăm Preamilostivului Dumnezeu să-l păzească în pace, în cinste, sănătos, îndelungat în zile, drept învățând cuvântul adevărului! Aducem prinos de cinstire Maicii Domnului pe care o rugăm să-i dăruiască sănătate deplină, bucurii duhovnicești şi puteri sporite în împlinirea misiunii de întâistătător al Mitropoliei Olteniei! Întru mulţi şi binecuvântaţi ani, Părinte Mitropolit!
Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, s-a născut în localitatea Perişani, din judeţul Vâlcea, pe data de 16 noiembrie 1957.
Este membru al Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, membru de onoare al Academiei Române, profesor universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Craiova, director al Consiliului Studiilor Universitare de Doctorat al Universităţii din Craiova, conducător de doctorat, doctor în Teologie şi în Drept.
Este ierarh al Bisericii Ortodoxe Române din anul 1991, în calitate de Arhiereu Vicar al Episcopiei Râmnicului, iar din anul 2008 este Arhiepiscop al Craiovei şi Mitropolit al Olteniei.
A absolvit studiile doctorale ale Institutului Saint Serge din Paris, cu teza „La Personne et la Communion des Personnes dans la théologie de Saint Basile le Grand” (1990) şi ale Facultăţii de Drept „Nicolae Titulescu” din Craiova, cu teza: „Raportul dintre preceptele morale creştine şi normele juridice” (2005). A urmat o serie de cursuri de: limba şi cultura franceză (1987, Grenoble), limba engleză (1990, Londra), arheologie biblică (1991, Ierusalim).
Până în prezent a predat la Institutul Saint Serge din Paris, Facultatea de Teologie „Andrei Şaguna” din Sibiu şi la Facultatea de Teologie din Craiova.
Este autorul a numeroase studii şi lucrări publicate la edituri naţionale şi internaţionale de prestigiu, dintre care amintim ultimele volume care au văzut lumina tiparului la editura Academiei Române:
„Chivotul Înomenirii Fiului lui Dumnezeu. Prolegomene la o mariologie ortodoxă”; „Învaţă-mă să te iubesc, Iubire! – Încercare ortodoxă asupra teodiceei iubirii”; „Cuvântul Tău, Doamne, rămâne în veac. Omilii la Duminicile de peste An”.