Sărbătoare la Mănăstirea Lainici: Liturghie arhierească în sobor la praznicul împărătesc „Schimbarea la Față a Domnului”

Evenimente Gorj Manastiri

În fiecare an ziua de 6 august ne așază înainte evenimentul descoperirii slavei dumnezeiești a Mântuitorului Iisus Hristos înaintea ucenicilor, moment petrecut pe Muntele Taborului. Cu această ocazie Mănăstirea Lainici a îmbrăcat veşmânt de sărbătoare, la marele praznic împărătesc al „Schimbării la Faţă a Domnului”. Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie a fost săvârşită de un ales sobor de arhierei, preoţi şi diaconi, în frunte cu Înaltpreasfinţitul Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, la Altarul de vară al mănăstirii.

Amintim cei 8 ierarhi care au făcut parte din sobor: Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei; Înaltpreasfințitul Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului; Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului; Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei; Preasfinţitul Părinte Sebastian, Episcopul Slatinei și Romanaților; Preasfinţitul Părinte Siluan, Episcopul Românilor Ortodocși din Ungaria; Preasfinţitul Părinte Nectarie de Bretania, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Europei Occidentale, și Preasfinţitul Părinte Atanasie de Bogdania, Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei. Răspunsurile la strană au fost date de membrii Grupului Psaltic „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” al Catedralei Mitropolitane din Craiova. În calitate de invitat special, amintim pe Excelența Sa, Laura Popescu, ambasadorul României în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord.

La finele slujbei, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Irineu, au fost înmânate patru racle cu părticele din sfintele moaşte ale Sfântului Irodion de la Lainici către următoarele parohii: Parohia Mătăsari II, din Arhiepiscopia Craiovei; Parohia „Sfânta Sofia”, din Arhiepiscopia Bucureștilor; Parohia Văleni I, din Episcopia Slatinei și Romanaților; Parohia Leicești, din Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului.  Gramatele au fost citite de către părintele Camen Dan, consilier administrativ al Arhiepiscopiei Craiovei. Din partea părintelui Arhim. Ioachim Pârvulescu, starețul sfintei mănăstiri Lainici, parohiile au primit în dar racla de lemn sculptat unde au fost așezate sfintele moaște.

În cuvântul de învățătură, Părintele Mitropolit Irineu a vorbit mai întâi despre întruparea Fiului lui Dumnezeu și de răscumpărarea firii umane: „Schimbarea la Față a Mântuitorului nostru Iisus Hristos este praznicul de astăzi care ne-a înflăcărat inimile la Sfânta Liturghie, pe tonurile muzicale pe care le-am auzit. Sufletele noastre s-au înălțat la ceruri, în rugăciune de preamărire adusă lui Dumnezeu, care S-a făcut Om pentru mântuirea noastră, S-a răstignit pe cruce și a înviat a treia zi din morți. Mântuitorul nostru Iisus Hristos a luat firea noastră omenească pentru ca prin ea să ne curățească de păcatele străvechi, pe care omenirea le-a făcut de la căderea lui Adam. Pe toate acestea, Mântuitorul Hristos le-a cuprins în firea Sa umană. Așa cum în Adam am moștenit păcatul strămoșesc, în Mântuitorul Hristos, Adam cel nou, noi am primit iarăși slava cerească. În Adam, noi am greșit, iar în Mântuitorul Hristos ne-am îndreptat spre Tatăl cel ceresc și am revenit în iubirea părintească. Ca să ne arate Mântuitorul Hristos că El este Fiul lui Dumnezeu, în multe locuri și în multe chipuri, S-a descoperit Sfinților Apostoli. Întrucât a luat firea omenească, El S-a smerit pe Sine, pentru că această natură umană a luat-o cu toate slăbiciunile și neputințele sale. Îmbrăcându-Se în chipul și firea noastră omenească, Mântuitorul Iisus Hristos nu a încetat să fie și Dumnezeu adevărat. Deși S-a făcut Om și lumea L-a văzut în chip uman, El a rămas Dumnezeu adevărat, din Dumnezeu adevărat, deoființă cu Tatăl. El este în cer și pe pământ, El este Dumnezeu și Om”.

În a doua parte a cuvântului, Înaltpreasfinția Sa a prezentat momentele importante ale descoperii slavei dumnezeiești a Mântuitorului Hristos pe muntele Taborului: „Mântuitorul nostru Iisus Hristos Și-a arătat puterea S-a dumnezeiască prin multe faceri de minuni, iar toate acestea Sfinții Apostoli le-au văzut și le-au cunoscut. Înainte de răstignirea Sa pe cruce, Mântuitorul le-a arătat că El este cu adevărat Dumnezeu, deoființă cu Tatăl și că Tatăl Îl mărturisește: „Acesta este Fiul Meu cel iubit, pe Acesta să-L ascultați”. Această descoperire dumnezeiască trebuia să fie într-un loc deosebit, în prezența apostolilor Ioan, Iacov și Petru, care să fie martorii unei descoperiri cu totul deosebite și unice în istoria lumii. Pe un munte înalt a ridicat pe cei trei apostoli și acolo înaintea lor S-a schimbat la Față, adică și-a schimbat cu totul înfățișarea acoperită pe care o avea mai înainte. Fața Domnului a strălucit mai mult decât soarele și hainele s-au făcut mai albe decât lumina. Dacă sfinții apostoli au putut să-L vadă pe Mântuitorul Hristos pe muntele Tabor, de bună seamă că omul a fost făcut de Dumnezeu capabil pentru aceste vederi. Schimbarea la Față a Mântuitorului Hristos este un eveniment unic, dar în același timp care se prelungește în istoria Bisericii prin toți sfinții lui Dumnezeu. În această haină omenească, Moise Îl vede pe Mântuitorul Hristos, care este Același cu care a vorbit pe muntele Sinai când a primit Tablele Legii. Moise este prezent lângă Mântuitorul Hristos, împreună cu prorocul Ilie, Moise ca reprezentant al legii, iar Ilie ca reprezentant al celor care Îl urmează pe Mântuitorul Hristos. Sfinții Apostoli au privit schimbarea la Față a Domnului de pe o latură umană. Dar deodată muntele Taborului este cuprins de un nor luminos și în momentul acela se aude glasul Tatălui ceresc. Acesta este momentul revelației sublime”.

În partea de final, Înaltpreasfințitul Irineu i-a îndemnat pe toți cei prezenți să participe la viața Bisericii și să se spovedească pentru a putea înțelege tainele lui Dumnezeu. De asemenea, a mulțumit întregului sobor de ierarhi, din țară și din străinătate, pentru prezența la această slujbă arhierească oficiată în vatra mănăstirii Lainici din județul Gorj: „Sărbătoarea de astăzi a arătării Mântuitorului Hristos pe Muntele Taborului este legată de Taina Sfântului Botez și de Taina Învierii Mântuitorului Hristos. Omul este din nou chemat să se bucure de slava cerească pe care strămoșii noștri au pierdut-o. Frumusețea lor era atât de mare încât toată creația se pleca în fața lor ca în fața unor împărați. Mântuitorul a venit ca să ne ridice, să ne vindece și să ne facă fiii iubiți ai Tatălui ceresc. Mărturisirea Tatălui se extinde, adică se împărtășește și nouă. Sărbătoarea „Schimbarea la față a Mântuitorului” pentru noi, oamenii păcătoși, trebuie să fie însoțită de pocăință. Nu putem să ne bucurăm de aceste daruri dumnezeiești dacă nu avem pocăință. Pentru că suntem botezați în numele Sfintei Treimi și am fost înfiați de Tatăl cel ceresc, suntem chemați să vedem slava și bucuria Sa. Noi suntem chemați să intrăm în Împărăția cerurilor. Schimbarea la Față a Domnului trebuie să aibă corespondent schimbarea vieții noastre. De aceea vorbim despre pocăință ca despre o schimbare a felului nostru de a gândi și de a lucra. Dacă vrem să-l vedem pe Dumnezeu și realitatea care ne înconjoară, trebuie să ne spălăm sufletele prin pocăință și spovedanie. Dumnezeu așteaptă ca noi să ne mărturisim păcatele și El să ne curățească. Dacă vreți să-L vedeți pe Dumnezeu, spovediți-vă, împărtășiți-vă cu Sfintele Taine. Nu putem să-l vedem pe Dumnezeu cu hainele murdare și cu sufletele întinate. Dacă nu-l vom vedea pe Dumnezeu aici pe cât e cu putință omului, nu-l vom putea vedea nici în viața veșnică”.