Liturghie arhierească la Mănăstirea Tismana, cu ocazia Praznicului „Adormirea Maicii Domnului”

Evenimente Gorj Manastiri

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, Mănăstirea Tismana a prăznuit cu alese slujbe și cântări praznicul închinat Adormirii Maicii Domnului. În după amiaza zilei de 14 august 2024, Înaltpreasfinția Sa a săvârșit slujba Privegherii Mari și Prohodul Maicii Domnului, cu tradiționala procesiune a înconjurării sfântului locaș. În ziua de joi, 15 august 2024, Liturghia arhierească a fost oficiată de către ÎPS Dr. Irineu, înconjurat de un ales sobor de preoți și diaconi. Răspunsurile de la strană au fost date de către protopsalții Catedralei Mitropolitane din Craiova.

În cuvântul de învățătură, Părintele Mitropolit Irineu a subliniat viața aleasă a Maicii Domnului și rolul său în iconomia întrupării Fiului lui Dumnezeu: „Praznicul de astăzi este sărbătoarea care încununează toate praznicele împărătești în cinstea Mântuitorului nostru Iisus Hristos și ale minunilor săvârșite de preabunul Dumnezeu. Preasfânta Născătoarea de Dumnezeu este aceea care împlinește făgăduința Tatălui de a fi împreună cu noi. Dumnezeu S-a arătat drept și consecvent în promisiunile Sale. Descoperirea cerească s-a făcut în etape în cursul istoriei, la poporul evreu și la celelalte popoare. Nu doar poporul evreu a primit revelația dumnezeiască. Nu a fost atât de clară și de luminoasă la popoarele păgâne, dar cu toții așteptau venirea unui Mântuitor, a unui Răscumpărător. Întotdeauna raza de lumină a speranței s-a arătat la neamuri și la iudei. Profeții au vorbit despre Maica Domnului ca fiind poarta cea închisă prin care a intrat Fiul lui Dumnezeu în lume. Maica Domnului trebuia să fie fiica Sionului, a Tatălui ceresc, cea din care să Se îmbrace în fire omenească Însuși Fiul lui Dumnezeu, Fiul Tatălui ceresc, ziditorul și creatorul cerului și al pământului”.

În a doua parte a cuvântului, Înaltpreafinția Sa a vorbit despre timpul petrecut de Fecioara Maria la Templul din Ierusalim și de curățenia sa trupească și sufletească: „Numele Maria se tâlcuiește „floare aleasă”, „împărăteasă” sau „doamnă”. În templu, Fecioara Maria s-a deprins cu rugăciunea. Arhanghelul Gavriil a salutat-o cu cuvântul „Bucură-te, ceea ce eşti plină de har, Domnul este cu tine. Binecuvântată eşti tu între femei” (Luca 1, 28). În felul acesta Fecioara Maria s-a pregătit la templu și a rămas până la vârsta când avea să primească misiunea de a fi Născătoare de Dumnezeu. Ea a primit cea mai mare veste pe care omenirea o aștepta de multă vreme. În momentul acela Fecioara Maria a acceptat ca ea să fie Maica Dumnezeului nostru, ca în ea să Se zămislească Fiul lui Dumnezeu, pentru că la Dumnezeu nimic nu este cu neputință. Fiul lui Dumnezeu S-a născut și a luat din Preasfânta Stăpână ceea ce este mai bun, adică frământătura neamului omenesc. Maica Domnului s-a arătat mai curată decât soarele. Maica Domnului este cu adevărat tronul cel ceresc, scaunul de heruvimi, mai presus decât serafimii, sfințenie dumnezeiască. Mijlocirea Maicii Domnului este efectivă și eficientă. Ea ne îmbrățișază cu dragoste și ne împărtășește din harul ei”.

În partea de final, Înaltpreasfinția Sa i-a îndemnat pe toți cei prezenți să se roage mereu Maicii Domnului și să o pomenească mereu în viața și faptele lor: „Pentru că se născuse pe calea aceasta naturală, Maica Domnului trebuia să treacă și ea din lumea aceasta. Vorbim de „adormirea” Maicii Domnului și nu de moartea sa. Noi murim că suntem păcătoși. Acuma a venit rândul Fiului să poarte sufletul Preasfintei Născătoarei de Dumnezeu și să-i învieze și trupul. Noi știm și credem că Mântuitorul a înviat trupul Maicii Sale și l-a unit cu sufletul ca ea să fie Maica vieții. Maica Domnului este mereu rugătoare pentru noi și mijlocitoare. Ea ne sporește credința și evlavia. Bucuria acestui praznic este atât de mare încât nu sunt cuvinte suficiente să o lăudăm după vrednicie. Ea este rugătoare, mijlocitoare și întotdeauna se roagă Mântuitorului Hristos ca să nu ne pedepsească pentru păcatele noastre. Noi trebuie să o cinstim pe Maica Domnului cu multă evlavie. Întotdeauna mama este grabnică folositoare și intervine în ajutorul nostru. Maica Domnului ne iubește și mereu are grijă de noi. De aceea, să spunem cu toții: Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, miluiește-ne pe noi. Amin”.