Joi, 15 august, de marele praznic al Adormirii Maicii Domnului, una dintre cele mai frumoase mănăstiri gorjene, Polovragi, şi-a prăznuit hramul. Cu acest prilej, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, ierarhul mehedințean, Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, a săvârşit Sfânta Liturghie la cunoscuta vatră monahală.
Ceremoniile religioase au început de miercuri seara când s-a săvârşit slujba de Priveghere de către Preasfințitul Părinte Nicodim, având alături un ales sobor de preoți și diaconi, la altarul de vară al așezământului monahal.
În cadrul Slujbei Privegherii s-a cântat Prohodul Maicii Domnului, un frumos imn liturgic închinat adormirii sale. Răspunsurile au fost date de membrii grupurilor psaltice ale Catedralei Episcopale din Drobeta Turnu Severin.
La finalul Utreniei, în timpul doxologiei, soborul Slujitor a purtat în procesiune alături de toți credincioșii prezenți Epitaful Adormirii Maicii Domnului în jurul bisericii mănăstirii, făcând stări, după rânduială, în cele patru laturi ale Bisericii. La finalul procesiunii toți cei prezenți au trecut pe sub Epitaf.
În ziua hramului, programul liturgic a început în jurul orei 08:00 cu slujba Acatistului Maicii Domnului, urmată de Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie oficiată de Preasfințitul Părinte Nicodim, având alături un numeros sobor de preoți și diaconi.
După finalul Liturghiei, Preasfințitul Părinte Nicodim a pus la inimile credincioșilor prezenți un cuvânt de învățătură. În prima parte a cuvântului a vorbit despre bucuria revederii la acest hram, mulțumind Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei, dar și maicii starețe pentru toată osteneala depusă în pregătirea praznicului. În cea de-a doua parte a cuvântului a Preasfințitul a meditat și la pasajul scripturistic din Evanghelia după Luca, menționând faptul că omul, lucrarea mâinilor lui Dumnezeu, trebuie să participe la slujbele bisericii, să se roage împreună cu preoții și monahii și să aducă Slavă Bunului Dumnezeu.
Sfântul aşezământ monahal de la Polovragi este situat la nord-est de Târgu Jiu, pe şoseaua Târgu Jiu – Râmnicu Vâlcea, într-un cadru pitoresc, la poalele muntelui Piatra Polovragilor.
Recentele cercetări istorice stabilesc vechimea mănăstirii Polovragi în jurul anului 1505, ctitori fiind Radu Comisul şi Pătru Spătaru, fiii marelui boier Danciu Zamona.
(Pr. Cosmin-Eftimie Necşoiu, https://www.episcopiaseverinului.ro/preasfintitul-nicodim-a-slujit-la-hramul-manastirii-polovragi.html)