Cu binecuvântarea și în prezența Înaltpreasfințitului Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, Mănăstirea „Sf. Ioan Botezătorul” – Cămărășeasca, din Târgu-Cărbunești, în ziua de joi, 29 august 2024, și-a prăznuit sfântul ocrotitor. Înconjurat de un ales sobor de preoți și diaconi, Părintele Mitropolit Irineu a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în altarul de vară al Sfintei Mănăstiri. La finalul sfintei slujbe, ieroschimonahul Isachie Tudorel Vezeteu, slujitor la Mănăstirea „Sf. Ioan Botezătorul” – Cămărășeasca, a fost ridicat la rangul de protoschimonah. Părintele Exarh Arhim. Ioachim Pîrvulescu a citit gramata de numire.
În prima parte a cuvântului de învățătură, Înaltpreasfinția Sa a vorbit de viața aleasă a Sf. Ioan Botezătorul, dar și despre sfârșitul său mucenicesc: „Sărbătoarea de astăzi „Tăierea capului Sf. Ioan Botezătorul” este un moment de rugăciune și de Sf. Liturghie, atât pentru obștea acestei sfinte mănăstiri, cât și pentru credincioșii care vin aici să se închine, să se roage și să aducă mulțumire lui Dumnezeu. Sf. Ioan este mijlocitor înaintea lui Dumnezeu pentru sufletele noastre. El este acela care l-a vestit pe Mântuitorul Iisus Hristos și cel care a pregătit calea Lui. Mântuitorul a venit la Iordan și a fost botezat de Sf. Ioan Botezătorul. După o viață plină de rugăciune, de post, de fapte bune și de asceză în pustie, după ce a agonisit atâtea daruri de la Dumnezeu, Sf. Ioan Botezătorul și-a aflat sfârșitul mucenicesc printr-o hotărâre nedreptă și nedemnă a lui Irod. Sf. Ioan Botezătorul este cel care îl mustra pe Irod de păcatele sale. Irod a închis pe fratele său Filip și i-a luat soția, fără ca acesta să aibă vreun drept. Pentru aceasta Sf. Ioan Botezătorul a venit de multe ori la el și îl mustra că nu i se cade să aibă pe soția fratelui său. Irod asculta cu multă mâhnire și medita la cuvintele sfântului și chiar se îndulcea de aceste cuvinte. Sf. Ioan Botezătorul, pe lângă faptul că îl mustra, îl îndemna și la pocăință și la renunțarea păcatului. Gravitatea păcatului lui Irod era și pentru că el conducea poporul lui Dumnezeu. Acesta era un exemplu nedemn și un model care nu trebuia să fie urmat de popor. Cei care îl urmau, se sminteau de această faptă rea pe care Irod o săvârșea. Din nefericire, regretul pe care Irod îl avea în sufletul său nu ținea prea mult, întemnițând-l pe Sf. Ioan fără să-l judece în vreun chip sau să-i găsească vreo vină. Irod a auzit cuvintele Sf. Ioan Botezătorul, dar în loc să se pocăiască, l-a închis. Mai mult, așa cum ne spune Sf. Evanghelist Marcu, a dat poruncă să-i fie tăiat capul la îndemnul Irodiadei, cu ocazia ospățului de ziua lui Irod. Plata pentru jocul destrăbălat al fiicei Irodiadei a fost capul acestui om, care este cel mai mare bărbat născut din femeie. Să privim cu luare aminte la acest deznodământ tragic din viața Sf. Ioan Botezătorul”.
În a doua parte a cuvântului, Părintele Mitropolit a subliniat rolul Sf. Ioan Botezătorul ca Înaintemergător al Domnului, dar și ca model de smerenie și iubire: „Cuvântul Sf. Ioan Botezătorul a mișcat din toate laturile sufletele iudeilor care veneau din toate părțile la Iordan să se boteze. Era o profeție care se împlinea cu Sf. Ioan Botezătorul. Cuvântul său era cuvânt cu putere multă și alunga din sufletele oamenilor mândria și slava deșartă. Toți venea la Iordan să se boteze cu botezul pocăinței. El nu înceta să spună că: „Eu unul vă botez cu apă spre pocăinţă, dar Cel ce vine după mine este mai puternic decât mine; Lui nu sunt vrednic să-I duc încălţămintea; Acesta vă va boteza cu Duh Sfânt şi cu foc” (Ioan 3, 11). Cu mâna lui de pământ, Sf. Ioan a atins creștetul capului Mântuitorului Iisus Hristos. Din acel moment, Sf. Ioan Botezătorul a spus ucenicilor săi că „Acela trebuie să crească, iar eu să mă micşorez” (Ioan 3, 30). Aceste cuvinte arată că misiunea Sf. Ioan a luat sfârșit. Sf. Ev. Luca vorbește despre Mântuitorul Hristos care continuă lucrarea mântuitoare până la răstignirea pe cruce. Sf. Ioan Botezătorul este mucenicul, martirul, cel care a mărturisit cuvântul lui Dumnezeu și a apărat dreapta credință și morala, a apărat învățătura prorocilor și drepților din Vechiul Testament. El a învățat tainele lui Dumnezeu și le-a pus în practică”.
Îndemnul de final al Părintelui Mitropolit Irineu a fost acela de a ne ruga mereu Sf. Ioan Botezătorul, cu smerenie și cu atenție la viața și păcatele noastre: „Biserica noastră ia exemplul Sf. Ioan Botezătorul și ne îndeamnă pe toți să trăim curați trupește, să nu ne dăm desfrânării, băuturii și mâncărurilor, care aduc după sine păcatul și moartea. Sf. Ioan Botezătorul ne învață să fim cumpătați, să fim cu dreaptă socoteală, să nu ne avântăm în aceste patimi de ocară pentru că vine ziua când vom răspunde înaintea lui Dumnezeu pentru faptele noastre. În momentul acela, Sf. Ioan Botezătorul va mijloci pentru noi dacă ne-am rugat, dacă ne-am străduit să nu cădem în ispite. Să avem mintea curată și îndreptată către Dumnezeu. Sf. Ioan Botezătorul ne sfătuiește să lepădăm de la noi toată ocara și tot gândul cel rău, să ne îndreptăm cu mintea către Mântuitorul Iisus Hristos care ne va ajuta să biruim ispitele diavolului. Prin urmare, rugăciunile noastre să se îndrepte către milostivul Dumnezeu și spre Sf. Ioan Botezătorul, care să ne fie de folos în viața aceasta și în viața cea veșnică. Amin”.
Mănăstirea „Sf. Ioan Botezătorul – Cămărășeasca” este o veche mănăstire ortodoxă construită în jurul anului 1780, care de-a lungul timpului a suferit numeroase schimbări. În anul 1994, prin încuviințarea Sfântului Sinod, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Nestor Vornicescu, Mitropolitul Olteniei, cu aprobarea autorităților orașului Târgu Cărbunești și ale județului Gorj, a fost reînființată „Mănăstirea Ioan Botezătorul – Cămărășeasca”. Mănăstirea se afla atunci într-o stare deplorabilă. Astăzi, mănăstirea este în perfectă stare de funcționare, obștea de maici mergând la toate slujbele săvârșite în biserică. Ansamblul monahal se află așezat aproape de localitatea Târgu Cărbunești, în județul Gorj. Sfânta mănăstire are hramul „Tăierea Capului Sf. Ioan Botezătorul”.
(Poze: Pr. Murgiuc Marius)