În Duminica a X-a după Rusalii, la data de 1 septembrie 2024, Înaltpreasfințitul Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, a săvârșit slujba de resfințire a bisericii cu hramul „Sf. Ier. Nicolae”, din Parohia Costeni, Protoieria Târgu-Jiu Nord, județul Gorj. De asemenea, la altarul bisericii sfințite, Înaltpreasfinția Sa a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, înconjurat de un ales sobor de preoți și diaconi.
Pentru activitatea pastoral-administrativă, părintele paroh Gărăcel Ion Alin a primit rangul onorific de iconom stavrofor. De asemenea, au primit gramate de mulțumire următoarele persoane: părintele Gomoi Gheorghe Constantin, domnul primar Jr. Remetea Narcis Petre, domnul director Butoarcă Ion Eugen, domnul pictor Țivrea Gheorghe, domnul Eftenie Iulian și domnul Cârcel Nicolae David. Gramatele chiriarhale au fost citite de către părintele protoiereu Mărăcine Marian.
În cuvântul de învățătură, Părintele Mitropolit Irineu a vorbit mai întâi despre rolul Bisericii în viața creștinului și a comunității parohiale: „Biserica este tot ceea ce avem mai scump în viața noastră. Ea se numește Casa Tatălui ceresc. Mântuitorul Hristos ne spune acest lucru: Casa Tatălui meu casă de rugăciune se va chema. Sf. Apostol Pavel numește Biserica ca Trup al Domnului pentru că în acest organism suntem cuprinși toți, așa cum este în bobul de grâu întregul spic care urmează să se ridice din pământ. Noi suntem cuprinși în Mântuitorul Hristos și fiecare avem un loc deosebit în această Sfântă Biserică. Mântuitorul ne-a spălat și ne-a curățit cu sângele Său. El a întemeiat Biserica pe cruce, iar mai apoi Dumnezeu a trimis pe Duhul Sfânt peste Sfinții Apostoli și de atunci până la sfârșitul veacurilor Duhul cel de viață dătător este prezent în viața noastră, ne sfințește prin Sfintele Taine, prin sfintele rugăciuni și în chip deosebit sfințește Biserica în care noi ne reunim la fiecare duminică și sărbătoare, ca să aducem jertfă Mântuitorului Iisus Hristos în Sfânta Liturghie. Tot în Biserică noi venim și ne botezăm, devenim copii ai Tatălui ceresc. Tatăl nostru cel din ceruri este Acela care ne primește pe fiecare dintre noi, iar noi devenim copii ai Săi și îi zicem Tată. În Sfânta Biserică noi ne împărtășim cu Trupul și Sângele Mântuitorului Iisus Hristos pentru a avea viață veșnică. Trupul Domnului este hrana noastră pe care trebuie să o luăm ca să moștenim Împărăția cerurilor. Tot aici în Sfânta Biserică noi venim și ne cununăm, ne întemeiem o familie, primim binecuvântarea lui Dumnezeu care întărește dragostea noastră și tot bunul Dumnezeu este Acela roadă familiei noastre prin pruncii care se nasc. Tot în Biserică, la sfârșitul vieții noastre, ne aduc rudele și prietenii, atunci când Dumnezeu ne cheamă. Aici ne aduc pentru înmormântare ca să primim dezlegare de păcate și intrare în Împărăția cerurilor. Dacă privim toate aceste slujbe și binecuvântări care se dau în Biserică, nu putem să spunem mai mult decât că Biserica este cu totul deosebită față de orice instituție, casă sau clădire din satul și comuna noastră”.
În a doua parte a cuvântului, Înaltpreasfinția Sa a tâlcuit pericopa evanghelică citită în cadrul Sfintei Liturghii, din Evanghelia după Matei, din capitolul 17, versetele 14-23: „Sfânta Evanghelie de astăzi vine să ne arate că Mântuitorul Iisus Hristos vindecă această boală care vine asupra omului, fie din nebăgare de seamă, fie din cauza păcatelor săvârșite de înaintași, de părinți sau de noi înșine. Evanghelia ne spune că la Mântuitorul a venit un om care a căzut în genunchi și l-a rugat: Doamne, ai milă de fiul meu, care este îndrăcit și are demon în el. În asemenea stare, tatăl copilului vine fără să țină cont de atâta lume și dintr-o disperare Îl roagă pe Mântuitorul ca la ultimă nădejde a vieții sale să Se milostivească de fiul său. Din nou, Domnul Și-a arătat puterea Sa dumnezeiască și a vindecat pe cel bolnav. De la strămoșii noștri, diavolul a slăbit voința, puterea și credința noastră. Noi ne naștem cu aceste slăbiciuni sufletești și trupești. Deși ne dorim să facem fapta bună, săvârșim fapta cea rea. Nu suntem statornici la rugăciune. Deși stăm în genunchi, mintea ne zboară. Vine satana și ne aduce tot felul de gânduri, de păcate și de lucruri necurate. În Biserică primești bucuria lui Dumnezeu, primești liniștea sufletească, primești înțelepciune și putere dumneeiască. Atunci când te întorci acasă, te întorci altul pentru că Dumnezeu este Acela care sfințește viața noastră. Trebuie să fim foarte atenți cu copiii noștri, să nu ne mâniem asupra lor și să nu îi dăm răului. Să țineți minte să nu vă scape vorba necurată și să vă dați copiii răului. În partea finală a Evangheliei, ni se spune că acest soi de demoni nu iese decât numai cu post și cu rugăciune. Sf. Apostoli au învățat importanța postului și a rugăciunii. De aici și noi înțelegem că postul și rugăciunea ne ajută ca să ne izbăvim de cel rău, să trecem cu ușurință aceste ispite ale vieții, ne ajută să ne împăcăm unii cu alții, ne ajută să ne iubim, să avem înțelepciune și suficientă minte ca să ne rezolvăm problemele din casa noastră, din familia noastră, din școală sau din instituțiile noastre. Așadar, din Evanghelia de astăzi vedem importanța credinței și lupta împotriva celui rău. Credința este aceea care ne face să fim aproape de Dumnezeu, să biruim toate necazurile și ispitele din lumea aceasta”.
La final, Înaltpreasfințitul Dr. Irineu i-a felicitat pe toți cei care au contribuit la lucrările de înfrumusețare ale Sfintei Biserici și a îndemnat pe cei prezenți să participe la sfintele slujbe și să lucreze la mântuirea sufletească având credință în Dumnezeu și în sfinții Săi: „Bogăția din ziua de astăzi, Sfânta Liturghie, rugăciunile de astăzi, această lucrare dumnezeiască pe care noi am sfințit-o și am binecuvântat-o, participarea dumneavoastră, să vă rămână în minte pentru că sunt foarte puține generații să aibă parte de o asemenea sfințire. Este foarte important să luptați împotriva celui rău. Feriți-vă de mânie și de desfrânare. Alungați pofta cu postul și rugăciunea și veți birui împotriva celui rău. Dumnezeu să vă binecuvinteze, să vă dea sănătate și multă bucurie sufletească”.
Biserica cu hramul „Sf. Ier. Nicolae”, din Parohia Costeni, Protopopiatul Târgu-Jiu Nord, s-a zidit între anii 1902-1912. Din cauza intemperiilor și a timpului, locașul a fost afectat, astfel că din anul 2014 au început lucrările de restaurare a bisericii. A fost consolidată, retencuită la exterior, s-a schimbat acoperișul și pardoseala, iar pictura a fost restaurată de către pictorul Țivrea Gheorghe. Aceste lucrări s-au făcut de către enoriașii parohiei, sub îndrumarea Pr. Gomoi Gheorghe și a Pr. Gărăcel Ion Alin, cu sprijinul Secretariatului de Stat pentru Culte, al Consiliului Județean Gorj, al Consiliului Local și al Primăriei orașului Tismana, precum și al multor oameni cu dragoste față de Biserica lui Hristos.
(Poze credit: Pr. Cruceru Valerian)