Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, în ziua de 5 septembrie 2024, a avut loc festivitatea de absolvire a cursurilor clericale pentru definitivat și gradul al II-lea, promoția 2024. Evenimentul a avut loc la Seminarul Teologic Ortodox „Sf. Grigorie Teologul” din Craiova, în prezența membrilor sinodului mitropolitan: Înaltpreasfințitul Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei; Înaltpreasfințitul Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului; Preasfințitul Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, și Preasfințitul Sebastian, Episcopul Slatinei și Romanaților. De asemenea, au fost prezenți părinții consilieri și protoierei, personalul didactic și de conducere al Seminarului Teologic și de la Facultatea de Teologie din Craiova.
Cursurile s-au desfășurat în perioada 26 august – 6 septembrie, fiind predate de către părinții profesori de la Facultatea de Teologie a Universității din Craiova. Anul acesta s-au înscris un număr de 65 de preoți din Mitropolia Olteniei. Aceste cursuri s-au desfășurat sub coordonarea Părintelui Dr. Adrian Lupu, Consilier eparhial al Sectorului de Învățământ al Arhiepiscopiei Craiovei. În ziua de 6 septembrie s-a desfășurat examenul scris pentru obținerea Gradului al II-lea și a Definitivatului. În urma acestor grade profesionale se vor elibera diplome de absolvire a cursurilor clericale.
Programul festivității de absolvire a fost prezentat de Diac. Lucian Bădescu și a prevăzut următoarele momente muzical-culturale, în interpretarea corului format din preoții cursanți, condus de Pr. Lect. Univ. Dr. Adrian Mazilița și de Protodiacon Lect. Univ. Dr. Victor Șapcă:
– Dipticul: Imnul Sfintei Treimi (Rugăciune Sf. Ioanichie cel Mare) „Nădejdea mea…” și Taina creștinătății, melodii tradiționale glasul al V-lea;
– Priceasna Născătoare, dulce nume – alcătuită după o melodie din tradiția Sf. Munte Athos;
– poeziile Lupta vieții, de George Cosbuc, și Să ne aducem aminte, scrisă de Mircea Dem Rădulescu;
– Balada lui Vodă Brâncoveanu – Verde, verde Bob secară, text popular prelucrat de psaltul Marian Cotigă;
– Of, măi dor!….
După aceste momente, a urmat cuvântul de învățătură al Părintelui Mitropolit Irineu. În prima parte, Înaltpreasfinția Sa a subliniat bucuria de a se organiza aceste cursuri pentru preoții din Mitropolia Olteniei, cu scopul de desăvârșire a cunoașterii teologice și duhovnicești: „Este o bucurie pentru noi ca în această seară să încheiem în cântec și poezie cursurile preoțești de la această vatră de spiritualitate și de învățământ teologic Seminarul „Sf. Grigorie Teologul”. Aceste cursuri au avut întotdeauna menirea de a aprofunda cunoștințele dobândite în seminar și facultate, de a le dezvolta și de a le îmbogăți. Ne naștem și parcurgem etapele vieții până când ajungem ca să ne odihnim în Dumnezeu. În această mișcare avem nevoie ca să cunoaștem: „aceasta este viaţa veşnică: Să Te cunoască pe Tine, singurul Dumnezeu adevărat, şi pe Iisus Hristos pe Care L-ai trimis” (Ioan 17, 3). Cunoașterea este ceva specific firii noastre omenești. În rai, Dumnezeu a dat strămoșilor noștri posibilitatea de cunoaștere, însă trebuie o cunoaștere spre bine, deoarece numai această cunoaștere este plăcută lui Dumnezeu. Cunoașterea este legată în primul rând de creșterea duhovnicească, de desăvârșire, de urcușul spre Dumnezeu, spre acele valori eterne care fac ca sufletul nostru să crească și să ajungă la fericirea veșnică”.
În a doua parte, Înaltpreasfințitul Dr. Irineu a vorbit despre Taina Preoției și comuniunea euharistică cu Mântuitorul Iisus Hristos: „În această ipostază, cuvântul lui Dumnezeu este hrana noastră. Noi, cei care suntem chemați să slujim lui Dumnezeu, lucrăm cu cuvântul, ne hrănim din cuvânt. Acesta este puterea lui Dumnezeu. Noi înșine suntem ființe cuvântătoare și avem în noi o logică, este rațiunea lui Dumnezeu în sufletul și trupul nostru, rațiune care ni s-a împărtășit prin chipul lui Dumnezeu. În cuvânt noi devenim cu adevărat ființe raționale, cuvântătoare și cugetătoare și ne îndreptăm spre Dumnezeu care Se revarsă în noi tot prin Cuvântul Său. Ca preoți, noi am primit taina Cuvântului, L-am primit pe Însuși Mântuitorul Hristos în mâinile noastre. Noi am primit Trupul Mântuitorului Hristos, L-am primit pe Cuvântul vieții și Acesta locuiește în noi. Dacă mergem mai departe pe această axă a vieții, vom ajunge de bună seamă ca Sf. Apostol Pavel: „M-am răstignit împreună cu Hristos; şi nu eu mai trăiesc, ci Hristos trăieşte în mine” (Galateni 2, 20). De aceea Sf. Ioan Gură de Aur se întreabă oare în ce grade de creație îl putem așeza pe preot. Acesta este mai sus decât îngerii, pentru că Dumnezeu a binevoit ca preotul să fie acela care jertfește pe Cuvântul vieții. Prin aceste cursuri am făcut să renască în noi această sete după Dumnezeu. A înseta după Dumnezeu este darul și chemarea lui Dumnezeu. Ne cheamă Dumnezeu ca să primim din apa cea cerească, așa cum ne spune psalmistul: „Gustaţi şi vedeţi că bun este Domnul; fericit bărbatul care nădăjduieşte în El” (Psalmul 33, 8). Dacă noi înțelegem că la Sfânta Liturghie ne împărtășim cu Trupul și Sângele Mântuitorului Iisus Hristos am înțeles taina înomenirii lui Dumnezeu, a răstignirii și a învierii lui, înțelegem pentru ce Dumnezeu S-a jertfit pe cruce pentru mântuirea noastră. În felul acesta ne ridicăm și mai sus față de nivelul omenesc, ca să ajungem la nivelul cel ceresc, la nivelul sfinților și la cel al cărora și-au dat viața lor pentru mântuirea sufletelor lor. Trebuie să ne gândim mereu că preoția este cel mai mare dar, este arta artelor. Este cu adevărat putere și îngăduința lui Dumnezeu ca noi să fim împreună cu Mântuitorul Iisus Hristos lucrători pentru turma cea cuvântătoare care ne-a fost încredințată de Domnul pentru mântuirea tuturor”.
În ultima parte, Părintele Mitropolit i-a felicitat pe toți preoții cursanți și i-a îndemnat să adâncească cunoștințele dobândite pe parcursul cursurilor clericale. De asemenea, a mulțumit membrilor sinodului mitropolitan pentru prezența la această festivitate de absolvire: „Prin urmare, nădăjduiesc că aceste cursuri v-au intrat în suflet, că părinții profesori au fost puternic inspirați de Dumnezeu și v-au transmis tot ceea ce este necesar pentru ca să primiți din tainele învățăturii Bisericii noastre. Sunt convins că ați avut multe lucruri pe care vi le-ați spus și le-ați împărtășit. Să nu uitați de această chemare a lui Dumnezeu de a fi păstori ai turmei încredințată de Mântuitorul Iisus Hristos. Aici împreună cu mine sunt Înaltpreasfințitul și Preasfințiți Părinți, părinții dumneavoastră sufletești care poartă de grijă pentru viața și sufletele voastre pentru că păstorul se roagă pentru sufletele păstoriților săi. Priveghind pentru toți în Biserică, suntem încredințați că Mântuitorul Iisus Hristos este, așa cum spunem la Sfânta Liturghie, în mijlocul nostru. Vă dorim să aveți în continuare bucurii și împliniri duhovnicești strălucite. Dumnezeu să vă ajute să depășiți toate pragurile și încercările vieții pentru că lumea de astăzi este ostilă față de Evanghelia Mântuitorului Hristos. Prin urmare, sunteți sarea pământului, lumina lumii. Faceți ca aceste valori evanghelice să fie cu adevărat promovate în societatea noastră. Dumnezeu să vă ajute și să vă dea multă bucurie sufletească ca toți să fim îndreptați cu bucurie spre Mântuitorul nostru Iisus Hristos care este Același, ieri şi azi şi în veci (Evrei 13, 8)”.