Sf. Părinți Ioachim și Ana, prăznuiți la Mănăstirea Logrești din județul Gorj: Liturghie arhierească și hirotonie de preot

Evenimente Gorj Manastiri

În ziua de luni, 9 septembrie 2024, Înaltpreasfințitul Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în altarul de vară al Sfintei Mănăstiri Logrești, din Protoieria Târgu-Cărbunești, județul Gorj. Slujba a fost oficiată în prezența a sute de credincioși din zonă, alături de un sobor de preoți și diaconi, dintre care amintim pe: arhim. Ioachim Pârvulescu, pr. consilier Achim Daniel și pr. protoiereu Spilcă Ion. La momentul rânduit, diaconul Cloșanu Romulus-Beniamin a fost hirotonit preot pe seama Parohiei Glogova, din Protoieria Târgu-Jiu Nord. De asemenea, pentru activitatea duhovnicească, ieromonahul Andrei Andrieșanu a fost ridicat la rangul monahal de protosinghel.

În cuvântul de învățătură, Părintele Mitropolit a subliniat bucuria prăznuirii Sf. Ioachim și Ana, părinții trupești ai Maicii Domnului. De asemenea, a vorbit despre legătura sufletească și de credință dintre părinți și copii: „Sărbătoarea de astăzi vine imediat după praznicul Nașterii Maicii Domnului, când am făcut cinstire Preasfintei Născătoarei de Dumnezeu, cea care s-a născut din părinții Ioachim și Ana. Putem să spunem că fericit este pântecele care a purtat pe Preasfânta Născătoare de Dumnezeu și sânii la care a supt Preacurata Fecioara Maria. Maica Domnului s-a născut în urma rugăciunilor stăruitoare, a postului, a nenumăratelor nevoințe pe care drepții Ioachim și Ana le-au ridicat înaintea lui Dumnezeu, ca să însoțească rugăciunile lor și să le dea roadă pântecelui lor. După mulți ani de stăruință, Dumnezeu S-a milostivit spre acești doi bătrâni și au născut împotriva legilor firii, când știm că oamenii la bătrânețe numai pot să nască copii. Venirea unei asemenea persoane, cum este fecioara Maria, a fost rodul exclusiv al rugăciunii, mai puțin al dorințelor trupești. Preasfânta Născătoare de Dumnezeu trebuia să fie rezultatul acestor rugăciuni neîncetate, ca ea, la rândul ei, să moștenească dorul după Dumnezeu, să aibă permanent în sufletul său această dorință de a se ruga, de a cerceta Sf. Scriptură, de a citi cuvintele sfinte, de a se ridica mai presus de lucrurile obișnuite cu care oamenii se îndeletnicesc și de a ajunge în comuniune cu Dumnezeu. Este o osteneală ca să ajungem să-L avem pe Dumnezeu în sufletul nostru, este o luptă neîncetată. Preasfânta Fecioară a primit darul acesta de la părinții ei. În viața noastră noi moștenim cele pe care ni le dau părinții noștri, odată cu nașterea lor. Dacă ei se roagă și noi ne rugăm, dacă părinții postesc și noi postim, dacă părinții noștri vin la biserică la Sf. Liturghie și copiii lor doresc să se apropie de Dumnezeu. Preasfânta Fecioara Maria primește de la părinții ei această zestre dumnezeiască, această comoară sfântă, în însăși ființa ei. Preasfânta Născătoarea este moștenitoarea tuturor rugăciunilor strămoșilor ei, de la Adam și până la nașterea ei din drepții Ioachim și Ana. Toți acești înaintași așteptau cu multă nerăbdare venirea Răscumpărătorului. Acesta este Cel care Se va naște din Preasfânta Născătoare de Dumnezeu și întrucât este Fiul Tatălui nu putea să Se nască dintr-o femeie obișnuită, ci dintr-una binecuvântată de Dumnezeu, sfântă și aleasă. Rodul bun iese din pom bun și cu adevărat Maica Domnului este rodul pântecelui Sf. Ana și cu adevărat este un rod binecuvântat”.

În continuare, Înatpreasfinția Sa a amintit de viața curată și de credința puternică a părinților Ioachim și Ana pentru a putea să nască pe Fecioara Maria: „Acești sfinți pe care îi prăznuim astăzi în această sfântă mănăstire s-au rugat lui Dumnezeu de când s-au căsătorit ca să aibă și ei un copil. Copilul lor trebuia să fie rodul făgăduinței lui Dumnezeu. După multă vreme de post, rugăciune și milostenie, după multă umilință, acești drepți au primit vestea cea bună de la Sf. Arh. Gavriil. Rugăciunea lor a fost ascultată și cu adevărat Maica Domnului a ieșit ca o floare înmiresmată din acești părinți. Sfinții Ioachim și Ana ne dau astăzi învățătură cum trebuie să trăim în viața aceasta. În primul rând să avem credință în Dumnezeu. Rugăciunea se naște din credință și credința întărește rugăciunea. Atunci când ne rugăm și cerem lui Dumnezeu ceva trebuie să cerem cu credință. De multe ori Mântuitorul Iisus Hristos a lăudat credința celor care au cerut. Credința este absolut necesară în viața aceasta, mai ales că noi suntem slabi și neputincioși și avem nevoie de mult ajutor de la Dumnezeu. Trebuie să ne rugăm permanent ca să primim această adiere, acest har de la Dumnezeu, întărirea neputințelor noastre și împlinirea tuturor cererilor noastre. Sf. Ioachim și Ana s-au rugat și au avut credință, au crezut că vor primi răspuns de la Dumnezeu în ciuda slăbiciunilor lor. Credința Sf. Ioachim și Ana a fost îndreptată împotriva imposibilității și a rațiunii umane. Ei s-au rugat chiar când știau că nu se mai poate din vedere fizic să aibă copii, au primit pe Preasfânta Născătoare de Dumnezeu. Viața lor s-a desfășurat în convingere puternică. Dumnezeu a venit în sufletele lor mai întâi prin viața și rugăciunea lor, prin postul și osteneala lor. Dumnezeu vine în întâmpinarea noastră ori de câte ori cerem ajutorul Lui. El este prezent în viața noastră, așa cum ne-a învățat. Niciodată să nu disperăm, să nu ne împuținăm ci să avem convingere că Dumnezeu este prezent în lume. Creația lui Dumnezeu este plină de Duhul Sfânt. Orice vedem în jurul nostru nu viază, nu are viață decât numai prin grija lui Dumnezeu. Este o providență dumnezeiască care se vede în viața noastră”.

În ultima parte a predicii, Părintele Mitropolit Irineu i-a îndemnat pe cei prezenți să aibă ca model al familiei creștine pe drepții Ioachim și Ana. De asemenea, a subliniat că avortul este un păcat împotriva firii și a lui Dumnezeu și de aceea trebuie ca mamele să se ferească de acest mare păcat: „Praznicul Sf. Ioachim și Ana este sărbătoarea familiei. Maica Domnului se naște într-o familie. Nu putem să ne naștem în lumea aceasta fără de familie. Cei care încearcă să înlocuiască familia cu alte închipuri de la diavolul aceia sunt osândiți, pentru că familia nu este între doi bărbați sau două femei, ci este între un bărbat și o femeie. Așa a rânduit Dumnezeu. Toate aceste lucruri și abateri de la viața naturală sunt împotriva legii și a firii. Nu putem să vorbim despre instituționalizarea acestor păcate. Dimpotrivă, considerăm că, deși oamenii sunt păcătoși, ei au nevoie să se întoarcă la credință, la viața cea adevărată. Sărbătoarea de astăzi este a copiilor care se nasc ca rod al dragostei și al bunei înțelegeri. Oamenii când se căsătoresc, se gândesc să facă copii, să-și facă casă și să aibă moștenitori. Așa am moștenit de la strămoșii noștri și ne-am rugat la Dumnezeu ca să avem copii sănătoși, înțelepți, ascultători, care să poarte numele nostru mai departe. Sărbătoarea de astăzi este împotriva avortului, a acelor care omoară copiii în pântecele mamei, fie că sunt doctori, fie că sunt femeile care trebuie să nască. Pentru ce oare trebuie să ne lepădăm de copii? Îi alungăm și îi omorăm în interiorul nostru, facem cu bună știință pântecele mamei un cimitir. Dumnezeu nu ne va da bunătățile Sale cerești dacă noi suntem ucigași de copii. Dacă avem drepturi, oare nu trebuie să existe și dreptul celui nenăscut? Acești prunci în pântecele mamei sunt neputincioși și nu au posibilitatea să-și reclame dreptul la existență. Acei copii sunt suflete, sunt persoane în pântecele mamei și nu trebuie să ne lepădăm de ei ca de niște lucruri care ne prisosesc. Sf. Ioachim și Ana ne învață să fim evlavioși, să fim cu frică de Dumnezeu, să fim cu credință în Dumnezeu. În mod sigur avem nevoie de rugăciunile sfinților Ioachim și Ana, de exemplul și de viața lor. Astăzi, la moment de prăznuire al hramului acestei sfinte mănăstiri, felicităm pe maica stareță și pe părintele protosinghel Andrei, duhovnicul mănăstirii. Dumnezeu să-i binecuvinteze și să le dea sănătate, iar pe dumneavoastră să vă ocrotească de tot răul. Fie binecuvântată familia și copiii noștri care încep astăzi școala. Amin”.