În Duminica după Înălțarea Sfintei Cruci, la data de 15 septembrie 2024, Înaltpreasfințitul Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, a săvârșit slujba de resfințire a bisericii cu hramul „Sf. Ier. Nicolae”, din Parohia Moțăței I, Protoieria Băilești, județul Dolj. De asemenea, la altarul bisericii sfințite, Înaltpreasfinția Sa a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, înconjurat de un ales sobor de preoți și diaconi.
Pentru activitatea pastoral-administrativă, părintele paroh Glăvan Cătălin-Ștefan a primit rangul onorific de iconom stavrofor. De asemenea, au primit gramate de mulțumire următoarele persoane: domnul Dorin Cosmin Vasile, președintele Consiliului Județean Dolj; domnul Florentin Răzvan Mărgelu, primarul comunei Moțăței; domnul viceprimar Ștefan Cristian Catană; domnul Lucian Tufan; domnul Alin Ștefan Toma; domnul Nicușor Iovan și doamna Angela Donderea. Gramatele chiriarhale au fost citite de către părintele protoiereu Neacșu Cătălin.
În prima parte a cuvântului de învățătură, Părintele Mitropolit Irineu a vorbit despre bucuria sfințirii bisericii și despre rolul deosebit de important pe care aceasta îl are în mijlocul comunității parohiale: „În Duminica după Înălțarea Sfintei Cruci, avem bucuria ca să sfințim această biserică care s-a restaurat cu multă trudă și osteneală prin participarea tuturor factorilor de răspundere, a părintelui paroh, a primăriei și a enoriașilor. Biserica este inima și sufletul nostru. Biserica este construcția pe care Tatăl cel ceresc a făcut-o cu mâinile noastre ca noi să avem aici loc de rugăciune, de alinare și de împlinire a tuturor cererilor noastre. În Biserică venim de la naștere și până când rudele și prietenii noștri ne aduc ca să trecem dincolo în Împărăția lui Dumnezeu. Întotdeauna avem nevoie de Biserică. Cei care iubesc Biserica aceia binecuvântați vor fi de Dumnezeu. Prin faptul că v-ați silit să faceți frumoasă această casă a lui Dumnezeu, veți fi binecuvântați de Tatăl cel ceresc, care întotdeauna vă primește cu căldură și dragoste sufletească. Dumnezeu este Părintele nostru și Acela pe care noi Îl numim „Tată”. El este prezent în Biserică pentru că El este Creatorul cerului și al pământului. Dumnezeu ne primește în casa Sa. În casa lui Dumnezeu toate sunt rânduite și toți sfinții sunt împreună cu Cel atotputernic ca să ne ocrotească pe fiecare dintre noi. În Biserică este Duhul Sfânt, Cel care întotdeauna pe cele neputincioase le vindecă și pe cele cu lipsă le plinește, El este dătătorul de viață, Duhul lui Dumnezeu, care sălășluiește întru noi și ne face ca noi să avem viață. Prin Învierea Mântuitorului noi toți am dobândit învierea și sălășluirea în iubirea Tatălui ceresc”.
În a doua parte a predicii, Înaltpreasfinția Sa a tâlcuit pericopa evanghelică citită în cadrul Sfintei Liturghii, din Evanghelia după Marcu, capitolul 8, versetele 34-38: „Evanghelia de astăzi ne spune: „Oricine voieşte să vină după Mine să se lepede de sine, să-şi ia crucea şi să-Mi urmeze Mie”. A urma pe Mântuitorul Hristos înseamnă să avem o voință îndreptată spre Tatăl cel ceresc. Noi când mergem după Mântuitorul Iisus Hristos avem crucea noastră și ne îndreptăm spre Tatăl cel ceresc. Această cruce ne-a fost dată de la Sf. Botez și o purtăm până la sfârșitul nostru. Fiecare dintre noi are de îndeplinit în lumea aceasta o misiune. Unii se străduiesc în viața de zi cu zi în Biserică, alții sunt chemați să conducă în Biserică ca preoți sau episcopi, alții sunt chemați în viața socială sau publică. Toți sunt înzestrați de Dumnezeu și puși în slujba Bisericii noastre. Fiecare dintre noi are darul lui Dumnezeu. Însuși Mântuitorul Hristos a avut crucea Sa, S-a răstignit pentru noi, a răbdat pentru păcatele noastre. De aceea, crucea Domnului este unică și singura în lume. Ea este suportarea tuturor păcatelor, nevoilor și necazurilor pe care lumea le-a săvârșit de la începutul lumii și până la sfârșitul veacurilor. El ne cuprinde pe toți. Cel care a luat neputințele și suferințele noastre este Însuși Mântuitorul Iisus Hristos. În iubirea Sa de oameni, Domnul ne-a purtat pe toți și S-a jertfit pentru toți. Prin puterea crucii Mântuitorului Hristos, noi suntem izbăviți de cel rău. Ori de câte ori facem sfânta cruce, vrăjmașul fuge și se îndepărtează, neavând nicio putere asupra noastră. Crucea Mântuitorului Hristos este stindardul nostru, este arma și puterea noastră. Prin sfânta cruce mărturisim pe Preasfânta Treime, mărturisim jertfa și întruparea Mântuitorului Iisus Hristos. De aceea, este foarte important ca noi să ne facem sfânta cruce cu multă evlavie și în mod corect”.
La final, Părintele Mitropolit i-a felicitat pe toți cei care au contribuit la lucrările de restaurare a bisericii parohiale din localitatea Moțăței, județul Dolj: „Felicităm pe părintele paroh, pe domnul primar și pe toți cei care v-ați ostentit pentru realizarea acestei frumuseți. Dumnezeu să vă binecuvinteze pe toți, să vă răsplătească, să vă dea sănătate și multe împliniri. Facă Cel atotputernic ca darul lui Dumnezeu, harul Domnului nostru Iisus Hristos, dragostea lui Dumnezeu Tatăl și părtășia Duhului Sfânt să fie cu voi, cu toți. Amin”.
Potrivit actului de resfințire, Biserica cu hramul „Sf. Ier. Nicolae” s-a zidit în anul 1914, de către enoriașul Stoian Stăncescu și soia sa Veica, fiind finalizată în anul 1916, iar pictura în anul 1922. Sfințirea a avut loc în ziua de 3 mai 1925. În anul 2020, în cadrul proiectului transfrontalier RO – BG 568 și cu sprijinul Primăriei Moțăței, au început lucrările de restaurare, fiind finalizate în anul 2024. Cu ocazia resfințirii, biserica a primit și al doilea hram – „Adormirea Maicii Domnului”.