Slujba de resfințire a bisericii cu hramurile „Adormirea Maicii Domnului” și „Sfântul Nicolae”, din Parohia Câmpeni, Protoieria Craiova Nord, județul Dolj

Evenimente Locase de cult Sfintiri

În Duminica a XIX-a după Rusalii, la data de 29 septembrie 2024, Înaltpreasfințitul Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, a săvârșit slujba de resfințire a bisericii cu hramurile „Adormirea Maicii Domnului” și „Sfântul Nicolae”, din Parohia Câmpeni, Protoieria Craiova Nord, comuna Pielești, județul Dolj. De asemenea, la altarul bisericii sfințite, Înaltpreasfinția Sa a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, înconjurat de un ales sobor de preoți și diaconi.

Pentru activitatea pastoral-administrativă, părintele paroh Enache Mircea Cristian a primit rangul de iconom stavrofor. De asemenea, au primit gramate de mulțumire următoarele persoane: doamna primar Filip Aurelia, domnul Paltin Adrian, domnul Paltin Iulian, domnul Cristea Mihai și domnul Dică Dan Viorel. Gramatele chiriarhale au fost citite de către părintele protoiereu Cimpoeru Emilian.

În prima parte a cuvântului, Părintele Mitropolit Irineu a a vorbit despre importanța lăcașului de cult în viața comunității, subliniind bucuria și darul de a sfinți o biserică pentru credincioșii din parohie: „Biserica a fost și va rămâne întotdeauna centrul vieții noastre trupești și sufletești. În istoria lumii aceste locașuri au exprimat legătura oamenilor cu Dumnezeu. Noi am fost făcuți de Dumnezeu și suntem legați de Cel atotputernic tocmai pentru faptul că El ne este Tată și noi suntem copiii Lui. Nu poți să desparți niciodată mama de copilul ei pentru că este o iubire care nu se poate descrie vreodată. Așadar, Biserica este Mama noastră, cea care ne primește de când ne-am născut. Ne conduce pe parcursul vieții, iar la sfârșit, când suntem aduși de rude și de prieteni, ne sălășluim în cimitir, dar nu departe de biserică. În rugăciunile noastre mereu avem în suflet și în minte pe cei dragi care au trecut în viața cea veșnică. Nimic nu poate să înlocuiască Biserica, chiar dacă în decursul istoriei au fost oameni care au luptat împotriva Bisericii. Prin urmare, Biserica este tot ceea ce avem noi mai scump în viața noastră. Strădania de a zidi o biserică este o bucurie că aducem lucrarea noastră spre slava lui Dumnezeu, dar și o victorie împotriva celui rău. Biserica aceasta s-a ridicat cu ostenală și cu participarea fiecăruia dintre dumneavoastră. Cei ce iubesc Biserica, binecuvântați vor fi de Domnul. Venirea noastră aici este spre târnosirea acestei biserici, iar în rugăciunea pe care am făcut-o am chemat pe Duhul Sfânt ca să vină și să sfințească munca noastră. Numai Dumnezeu este Cel care sfințește toate. Prin urmare, aici în biserică veți avea un adăpost, un loc binecuvântat de Dumnezeu. Veniți la biserică și aici veți afla odihnă sufletelor dumneavoastră”.

În a doua parte a predicii, Înaltpreasfinția Sa a tâlcuit pericopa evanghelică citită la Sfânta Liturghie, din Evanghelia după Luca, capitolul 6, versetele 31-36. De asemenea, i-a felicitat pe toți cei care s-au implicat în lucrările de înfrumusețare a locașului de cult: „Așa cum vreți voi să vă facă oamenii, faceți-le și voi, ne învață Mântuitorul Hristos. Dacă veți iubi pe vrăjmașii voștri, Dumnezeu vă va răsplăti. Noi nu putem să-L criticăm pe Dumnezeu să ne iubească doar pe noi, pentru că toți suntem copiii Lui. Dacă în casa noastră nu facem o diferență între un copil sau altul, cu atât mai mult Tatăl cel ceresc. Milostenia pe care noi trebuie să o facem este bine-primită dacă ea nu este un împrumut. Trebuie să faceți milostenie chiar oamenilor pe care nu îi cunoașteți. Atunci Dumnezeu ne va răsplăti, pentru că El vede milostenia noastră. Cu cât veți face milostenie mai mult și fapte bune, cu atât veți fi mai liniștiți la înfricoșătoarea judecată când ne vor cerceta acești vrăjmași dacă am făcut ceea ce ne-a poruncit Mântuitorul Iisus Hristos. Așadar, întotdeauna străduiți-vă să vă rugați și să veniți la biserică. Fiecare dintre noi, indiferent la ce vârstă a ajuns, trebuie să se gândească că în lumea aceasta nu avem cetate stătătoare. Mântuitorul Iisus Hristos ne învață că dacă facem voia Lui, vom fi fii și fiicele Tatălui ceresc care este în ceruri. În biserica aceasta înfrumusețată este păcat mare să nu veniți la sfintele slujbe și să lucrați în zi de duminică și sărbătoare. Veniți la biserică, aduceți-vă copiii, spovediți-vă și împărtășiți-vă pentru că zilele sunt grele. Rugăm pe bunul Dumnezeu ca această lucrare a dumneavoastră să fie bine-primită în ceruri, să vă răsplătească Dumnezeu însutit și înmiit. Să nu uitați niciodată să faceți fapte bune, să faceți rugăciune și să veniți la biserică. Dumnezeu să vă binecuvinteze, să vă întărească și să vă dăruiască mult folos în viața aceasta pământească, iar la sfârșit răsplată în Împărăția cerurilor. Amin”.

Potrivit hrisovului de sfințire, Biserica cu hramurile „Adormirea Maicii Domnului” și „Sfântul Nicolae” s-a zidit între anii 2006-2008, cu osteneala părintelui paroh Enache Mircea Cristian, cu contribuția enoriașilor din parohia Câmpeni și cu sprijinul autorităților locale. Slujba de sfințire, fără pictură, s-a făcut în anul 2008, luna mai, ziua 10. Lucrările de pictură au fost executate de pictorul bisericesc Maria Oprița, între anii 2017-2022.