Consfătuirea județeană anuală a profesorilor de Religie din Dolj

Evenimente

În prezența și cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, vineri, 4 octombrie 2024, în Amfiteatrul Inspectoratului Școlar Județean Dolj, din Craiova, a avut loc Consfătuirea anuală a profesorilor de Religie din județul Dolj. Întâlnirea a fost coordonată de către doamna inspector prof. dr. Iuliana Gheorghe. De asemenea, alături de cadrele didactice, au fost prezenți și au luat cuvântul părintele conf. univ. dr. Adrian Ivan, decanul Facultății de Teologie a Universității din Craiova, părintele consilier dr. Adrian Lupu, din partea Sectorului de Învățământ al Arhiepiscopiei Craiovei, și doamna prof. dr. Aida Virginia Ionescu, Inspector Școlar General Adjunct al ISJ Dolj.

În prima parte a consfăturilor, doamna inspector Iuliana Gheorghe a prezentat pe scurt noutățile la disciplina Religie de la Consfătuirile naționale, informațiile despre portofoliul educațional al preșcolarului și al elevului din învățământul preuniversitar, tematica cercurilor pedagogice, raportul privind activitățile științifice și raportul privind activitățile metodice-științifice și psihopedagogice, realizate în anul școlar 2023-2024, precum și calendarul activităților specifice disciplinei Religie în anul școlar 2024-2025.

În cuvântul de învățătură, Părintele Mitropolit Irineu a tâlcuit profesorilor prezenți pericopa evanghelică din Evanghelia după Matei, din capitolul 15, versetele 21-28, unde Mântuitorul Hristos a lăudat credința femeii cananeience: „Aș începe cuvântul meu să vă reamintesc despre o minune a Mântuitorului Iisus Hristos. O femeie cananeiancă a ieșit în întâmpinarea Lui și striga: „Miluieşte-mă, Doamne, Fiul lui David! Fiica mea este rău chinuită de demon” (Matei 15, 22). Sfinții Apostoli au intervenit ca Mântuitorul Hristos să o elibereze și să facă o minune. Domnul a răspuns că nu este trimis decât către oile pierdute ale lui Israel. Imediat urmează punctul central din această pericopă, acela că femia a venit și s-a încheiat Mântuitorului Hristos, zicând: „Doamne, ajută-mă” (Matei 15, 25). Domnul a aprobat această rugăciune a femeii și i-a spus cuvintele că  „nu este bine să iei pâinea copiilor şi s-o arunci câinilor” (Matei 15, 26). Urmează elementul final al acestei întâlniri atunci când Domnul a zis: „O, femeie, mare este credinţa ta; fie ţie după cum voieşti. Şi s-a tămăduit fiica ei în ceasul acela (Matei 15, 28)”.

În a doua parte, Înaltpreasfinția Sa i-a îndemnat pe profesorii de Religie să fie atenți la vocația lor de a fi modele vii pentru elevi și pentru întreaga societate: „Avem bucuria aceasta să fim împreună la consfătuirile profesorilor de Religie și consider că ceea ce ar trebui să ne preocupe este acest cuvânt al Mântuitorului despre credință, care a făcut ca femeia să primească răspunsul cererii sale. Noi toți lucrăm cu credința. Pe aceasta trebuie să o avem în minte, în suflet și în inimă când predăm elevilor învățătura despre Mântuitorul Iisus Hristos. Dacă nu ai credință le vorbești despre ceva care nu are legătură cu sufletul tău. Trebuie să le vorbim copiilor cu credință. Iată un punct central la care trebuie să reflectați. Trebuie să aveți convingerea că, atunci când pronunțați numele lui Iisus Hristos, Mântuitorul nostru, sufletul vostru vibrează. Noi suntem comunicatorii credinței. Credința poate fi îmbunătățită și întărită prin rugăciune. Zilnic trebuie să vă rugați, să citiți din Sfânta Scriptură și din viețile Sfinților Părinți. Trebuie să participați la viața Bisericii, să vă spovediți și să vă împărtășiți. Religia este cea mai mare binecuvântare a lui Dumnezeu pentru societatea noastră. Cu toate acestea, trăim într-o societate foarte confuză. Secularizarea este peste tot în lumea aceasta. De aceea, trebuie să fiți modelele acestor copii. Aveți în fața dumeavoastră această șansă dată de Dumnezeu, pentru că a fi profesor este o harismă, un dar de la Dumnezeu. Trebuie să participați la această lucrare a lui Dumnezeu. Datoria voastră este de a fi slujitori ai lui Dumnezeu și ai oamenilor. Astăzi avem posibilitatea să ne mărturisim credința în școală, în consiliul profesoral, pe stradă, acasă și în societate, prin viața noastră, așa cum ne spune Sf. Iacov: „arată-mi credinţa ta fără fapte şi eu îţi voi arăta, din faptele mele, credinţa mea” (Iacov 2, 18). Vă doresc să aveți succes și în același timp să luați aminte la ceea ce v-am spus”.