Bibliștii ortodocși din România s-au reunit la Mănăstirea Putna

Evenimente

Mănăstirea Putna găzduiește, în perioada 7-8 octombrie, lucrările întâlnirii anuale a Societății Bibliștilor Ortodocși Români (SBOR).

În ambele zile, lucrările sunt precedate de participarea la Sfânta Liturghie. Întâlnirea a început cu slujba de Te Deum, oficiată în biserica mare de Arhim. Melchisedec Velnic, starețul mănăstirii, împreună cu Pr. Prof. Univ. Dr. Ioan Chirilă, președintele SBOR, și cu alți participanți la întâlnire.

Părintele stareț le-a mulțumit membrilor SBOR pentru modul în care se pun în slujba cercetării Sfintei Scripturi, aplecându-se asupra ei „cu drag față de cuvânt și cu dor față de Adâncul cuprins în ea”.

Arhim. Melchisedec Velnic a enumerat mai multe exemplare ale Sfintei Scripturi din biblioteca mănăstirii.

Cele mai vechi sunt în manuscris: un fragment din secolul XIII-XIV, numit Codex Evangheliarum Putnamum; trei Tetraevanghele dăruite de Sfântul Ștefan cel Mare, între care cel din 1473, în care se află cel mai vechi portret păstrat al marelui voievod; alte șase din secolele XVI-XVII.

Între cele peste 30 de ediții ale Bibliei aflate în colecția mănăstirii se numără și un exemplar al Bibliei de la 1688, dăruit de Sfântul Constantin Brâncoveanu Sfântului Dosoftei, cu dedicație din partea domnului Țării Românești și cu însemnări ale mitropolitului Moldovei.

Programul reuniunii

Actuala ediție a întâlnirii are tema „Cartea Iosua – istorie și actualitate”, iar programul cuprinde următoarele prezentări:

  • prof. univ. dr. Ioan Chirilă, „Cartea Iosua – literalism și lectură duhovnicească”;
  • univ. dr. Cristinel Iatan, „Geografia spațiului sacru la Iosua. Geografia ca teologie”;
  • conf. univ. dr. Alexandru Mihăilă, „Canaanita Rahab ca imagine a Bisericii”;
  • lect. univ. dr. Ion-Sorin Bora, „Iosua Navi – chipul conducătorului ideal pentru iudei și samarineni”;
  • conf. univ. dr. Olimpiu-Nicolae Benea, „Receptarea cărții Iosua în Noul Testament. Citate, aluzii, ecouri”.

Oaspeții vor putea viziona exemplarele Sfintei Scripturi din colecția mănăstirii cu prilejul vizitării muzeului mănăstirii.

Anul acesta, Întâlnirea Societății Bibliștilor Români a ajuns la a șaptea ediție.

Foto credit: Mănăstirea Putna

Text: Basilica.ro