Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, la data de 8 octombrie 2024, în Protoieria Târgu-Jiu Nord s-a desfășurat întâlnirea preoților din cadrul Cercului Preoțesc Stănești. Activitatea s-a desfășurat sub îndrumarea părintelui protoiereu Mărăcine Marian Valentin și a constat în săvârșirea Sfintei Taine a Maslului, în adresarea unui cuvânt de învățătură către credincioșii prezenți, precum și în discuții cu aspect pastoral și administrativ.Toate acestea au avut loc în Parohia Glodeni, la biserica parohială cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, la invitația părintelui paroh Alecu Remus Adrian.
Cuvântul de învățătură după slujba Sfântului Maslu a fost rostit de către părintele protoiereu Mărăcine și a fost structurat pe două planuri: primul – legat de Evangheliile a doua și a șasea din rânduiala Maslului, iar al doilea – referitor la importanța Sfintelor Taine pentru viața creștinului.
Din Evanghelia a doua, cea care prezintă întâlnirea dintre Zaheu vameșul și Domnul Hristos, reținem faptul că două elemente duhovnicești sunt absolut necesare pentru propria noastră întâlnire cu Domnul: pocăința și smerenia. Acestea au fost cele prin care Zaheu, mic de statură, a ajuns mare înaintea lui Dumnezeu. Din Evanghelia a șasea, care prezintă episodul biblic al întâlnirii dintre Domnul și femeia cananeancă, putem reține alte două laturi ale vieții spirituale, anume credința și stăruința. Când creștinul dă dovadă de aceste virtuți, Domnul vine și se sălășluiește în casa sufletului său (după cum a intrat odinioară în casa lui Zaheu), dar îi și împlinește cererile care-i sunt de folos acestuia (la fel ca în cazul cananeencii).
În încheiere, părintele protoiereu a arătat faptul că Sfintele Taine sunt cele prin care primim har de la Dumnezeu și i-a îndemnat pe cei de față să participe la Dumnezeiasca Liturghie, completând acest fapt cu Spovedania, rugăciunea, postul, milostenia și toate celelalte fapte bune. Lucrările Cercului preoțesc s-au finalizat cu rostirea de către toți cei prezenți a rugăciunilor de mulțumire către bunul Dumnezeu.
(Pr. Cruceru Valerian)