În Duminica a XXIII-a după Rusalii, în data de 20 octombrie 2024, Înaltpreasfințitul Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, a săvârșit slujba de sfințire a Bisericii filie cu hramurile „Sf. M. Mc. Gheorghe” și „Adormirea Maicii Domnului”, din Parohia Frățila, Protoieria Craiova Nord, județul Dolj. De asemenea, Înaltpreasfinția Sa a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, înconjurat de un ales sobor de preoți și diaconi. La momentul potrivit, diaconul Neacșu Ion-Daniel a fost hirotonit preot pe seama Parohiei Amărăștii de Jos II, din Protoieria Craiova Sud, județul Dolj, iar tânărul Busuioceanu George Adrian a fost hirotonit diacon pe seama Parohiei Ohaba Jiu, din Protoieria Târgu-Jiu Sud, județul Gorj.
Pentru activitatea pastoral-administrativă, părintele paroh Constantin Constantin a primit rangul de iconom stavrofor. Pentru deosebita implicare pe care a avut-o la construirea bisericii, domnul Gheorghe Constantinescu a primit Ordinul „Sfântul Nicodim de la Tismana” pentru mireni. De asemenea, au primit gramate de mulțumire următoarele persoane: doamna Domnica Constantinescu, doamna preoteasă Ana Constantin și domnul primar Gin Sorescu. Gramatele chiriarhale au fost citite de către părintele protoiereu Cimpoeru Emilian.
În prima parte a cuvântului de învățătură, Părintele Mitropolit Irineu a vorbit despre importanța locașului de cult în viața comunității parohiale: „Biserica este Mama noastră, tot ceea ce avem noi mai bun și mai sfânt pe acest pământ. Biserica se prelungește și în ceruri pentru că este zidirea Tatălui ceresc, așa cum am spus la momentul sfințirii: Această casă Tatăl a zidit-o, Fiul a întărit-o, iar Duhul Sfânt a sfințit-o. Biserica este centrul vieții noastre, prin care ne vine puterea și ajutorul de la Dumnezeu. Această biserică a fost construită cu dragoste pentru memoria strămoșilor noștri”.
În a doua parte, Înaltpreasfinția Sa a tâlcuit celor prezenți pericopa evanghelică cunoscută ca „Vindecarea demonizatului din ținutul Gherghesenilor”, citită în cadrul Sfintei Liturghii, din Evanghelia după Luca, capitolul 8, versetele 26-39: „În Evanghelia de astăzi, Mântuitorul nostru Iisus Hristos ne-a arătat că are putere asupra duhurilor necurate, că poate să vindece orice boală și suferință. Unul dintre iudeii dintr-o localitate din jurul Mării Tiberiadei era bolnav și stăpânit de duhurile necurate. Venind în acea cetate puterea dumnezeiască a făcut pe cel necurat să-l aducă pe cel bolnav înaintea Sa. Îndată după ce a fost scos din cel bolnav, diavolii au intrat în turma de porci și aceștia s-au aruncat în mare și s-au înecat. Cel vindecat sta lângă Mântuitorul, liniștit, calm și întreg la minte. Oamenii nerecunoscători de acolo L-au rugat pe Domnul să plece din cetatea lor pentru că erau supărați că au pierdut din munca lor, anume turma de porci. Vedem că diavolul are putere asupra omului. Datorită voinței noastre, noi ascultăm pe cel rău și după ce săvârșim păcatele, vrăjmașul se cuibărește în mintea și sufletul nostru. Ne inspiră gânduri rele, ne îndeamnă la păcate și mai mari. Omul păcătos ajunge să fie stăpânit de cel rău, iar duhul cel rău îl muncește atât de tare încât nu mai are odihnă nici ziua, nici noaptea. Dumnezeu nu-i îngăduie sataniei ca să îi ia viața, însă îl îngăduie pe cel rău să-i aducă multă supărare pentru păcatele sale. Atunci când Mântuitorul vine în viața noastră, lumina se arată cu putere și luminează toate colțurile sufletului nostru. În vremea rugăciunii noastre, ne apropiem de Dumnezeu și Acesta Se coboară la noi și luminează viața noastră. Mântuitorul Hristos îl vindecă pe cel bolnav și îl lasă în acea cetate ca să fie martor și pildă tuturor. Din această pericopă evanghelică înțelegem că Mântuitorul Hristos este prezent în viața noastră, așa cum ne-a făgăduit: „iată Eu cu voi sunt în toate zilele, până la sfârşitul veacului” (Matei 28, 20)”.
Potrivit actului de târnosire, biserica cu hramurile „Sf. M. Mc. Gheorghe” și „Adormirea Maicii Domnului” s-a zidit între anii 2020-2024. Ctitorul acestei sfinte biserici este domnul Gheorghe Constantinescu, împreună cu familia sa, în memoria părinților. Pictura a fost executată în tehnica frescă de pictorii bisericești Emanuel și Cristina Șooș.