Concert de Muzică Bizantină la Filarmonica Oltenia din Craiova

Evenimente Proiecte

În prezența și cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, în ziua de 12 noiembrie 2024, la Filarmonica Oltenia din Craiova a avut loc un concert de muzică bizantină. Evenimentul a fost prezentat de către domnul Daniel Buzdugan, alături de doamna Mina Cristiana Radu. Organizatorul caravanei este Asociația Culturală „Armonia lumina” care are ca misiune promovarea muzicii bizantine, a valorilor creștine, a patrimoniului religios și cultural ortodox al României.

În deschiderea evenimentului, Părintele Conf. Univ. Dr. Adrian Ivan, Decanul Facultății de Teologie din Craiova, a susținut o omilie cu tema „Adânc pe adânc cheamă în glasul căderilor apelor Tale – Muzica bizantină ca mistagogie”. În cuvântul sfinției sale, părintele decan a vorbit despre rolul muzicii psaltice în viața Bisericii Ortodoxe: „Muzica este o îndeletnicire foarte veche a omului. În vechime, educația cuprindea inclusiv muzica, pe lângă celelalte arte, pe care anticii le considerau esențiale pentru omul armonios. Muzica psaltică este nedespărțită de lucrarea sfințitoare a Bisericii. Întâi de toate ea este jertfă. Toți se pot împărtăși din această jertfă, iar în Biserică noi învățăm această lucrare a muzicii. Atunci când a venit vorba de muzică, Părinții Bisericii au arătat legătura între ritmul inimii, lucrarea minții și respirație. În muzica psaltică întâlnim în unitate aceste lucrări ale lui Dumnezeu. De aceea, muzica ne duce la începutul creației. Omul, în dorul de Dumnezeu, a început să-L cheme pe Dumnezeu. Muzica s-a născut din dorul după Dumnezeu, din dorul față de Cel pe care nu-l mai vede, dar Îl chemă. Muzica bizantină ne aduce împreună înaintea lui Dumnezeu, ne bucură inima și ne pregătește deodată spre curățirea minții, spre îndreptarea purtărilor și spre bucuria cea adevărată care nu se va lua de la noi. Muzica psaltică sau bizantină este mai mult decât o artă sau o interpretare. Ea este un areal al sfințirii noastre. Muzica psaltică este nedespărțită de viața Bisericii. În toată cântarea Bisericii trăim deplin bucuria învierii noastre”.

Programul muzical a fost deschis de Grupul Psaltic Tronos Junior al Patriarhiei Române. Grupul a fost înființat în ianuarie 2023 la Parohia Foișorul Mavrocordaților, de Arhid. Mihail Bucă, împreună cu coordonatorul proiectului Ioan Balaban. Au interpretat cântările: Sub milostivirea ta și Născătoare de Dumnezeu; Robii Domnului; Catavasiile Buneivestiri și Axion, de Grigorie Protopsaltul.

În continuare, a fost invitat pe scenă Grupul Psaltic „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” al Catedralei Mitropolitane din Craiova, condus de Dirijor Protodiac. Lect. univ. dr. Victor Șapcă, interpretând cântările: Tropar Sf. M. Mc. Dimitrie, Împărate Ceresc și Cuvânt bun, pe glas 8, de Nectarie Protopsaltul. De asemenea, a urcat pe scenă tânăra Ana Nuță care a interpretat cântările: Mărturisiți-vă Domnului, Sfinte Dumnezeule, cu terirem, glas 1, de Chiriac Ioanidis, și Axion Estin. Apoi, Grupul psaltic de fete „Sfânta Mare Muceniță Tatiana, Diaconița”, coordonat de Ana Nuță, și Grupul Psaltic „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” al Catedralei Mitropolitane din Craiova au interpretat piesele: Suflete al meu, de Anton Pann; Stihiri Laude din Vinerea Mare, glas 3, și Stihira Ceasului al IX-lea.

În a doua parte a concertului, a urcat pe scenă invitata specială, Ribale Wehbé, o tânără interpretă libaneză de muzică tradițională și religioasă, născută în Beirut, într-o familie de muzicieni. Chiar dacă este o bună cunoscătoare a muzicii orientale, Ribale are o pasiune deosebită pentru muzica bizantină. A participat la primul său concert de muzică bizantină atunci când avea 8 ani împreună cu Corul Școlii de muzică ecleziastică din Beirut. Ribale și-a obținut diploma de licență în Educație muzicală și Muzicologie la Universitate Antonine – Baabda Liban în 2020 și diploma în muzică bizantină la Școala de Muzică Bizantină a Arhiepiscopiei Atenei – Grecia în 2021. De asemenea, ea oferă lecții de muzică orientală și cântă la pian și oud (instrument arab oriental). Pe scena Filarmonicii Oltenia a interpretat următoarele piese: Lumină lină;  Axion Estin; Cu noi este Dumnezeu; Terirem, Psalmul 120; Psalmul 114; St. John Chrysostom Litany și Ton Despotin.

În cadrul evenimentului a avut loc o expoziție de fotografii a icoanelor realizate de pictorul bisericesc, Costel Olărean, sub îndrumarea Pr. Lect. univ. dr. Adrian-Cristian Mazilița, icoane care împodobesc Sala de festivități a Centrului Eparhial al Episcopiei Severinului. Această expoziție a fost realizată cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei. În cadrul galeriei foto au fost expuse, sumar, elemente teoretice fundamentale din muzica bizantină, precum și chipuri de melozi, imnografi și protopsalți care au trudit de-a lungul istoriei la evoluția acestei arte, începând cu imaginea Sfântului Prooroc David, continuând cu perioada secolelor II – XX și încheind cu Sfântul Nectarie Protopsaltul. De asemenea, vizitatorii expoziției au avut posibilitatea accesării online a studiului intitulat: O istorie a muzicii bizantine in imagini – chipuri de melozi, imnografi și protopsalți, realizat de Pr. Lect. univ. dr. Adrian Cristian Mazilița de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Craiova.

„Caravana Creștină” este un turneu național dedicat promovării muzicii bizantine în întreaga Românie. Acest turneu se desfășoară între octombrie și decembrie 2024 în șapte orașe importante: București, Ploiești, Brașov, Arad, Constanța, Craiova și Drobeta-Turnu Severin.