Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, în seara zilei de 14 noiembrie 2024, Facultatea de Teologie Ortodoxă din Craiova, în parteneriat cu Muzeul Cărții și Exilului Românesc, Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” Dolj și Universitatea de Medicină și Farmacie din Craiova, având partener media TVR Craiova, a organizat o nouă conferință prin Atelierul de lectură Synaxis, cu tema „Cum să te eliberezi de nevoia de aprobare: o privire asupra filosofiei lui Adler”. Prelegerea a fost susținută de lect. univ. dr. Constantin Crăițoiu, de la Facultatea de Științe a Universității din Craiova și s-a desfășurat în Sala mică a Casei de Cultură a Studenților din Craiova.
Evenimentul a fost moderat de părintele prodecan lect. univ. dr. Mihai Ciurea și de părintele lect. univ. dr. Lucian Bort. Dezbaterea a pornit de la cartea Cum să fii liber, să îți schimbi viața și să fii cu adevărat fericit a autorilor I. Kishimi și F. Koga. În analiza celor mai impoartante teme ale cărții, dar și din perspectiva filosofului Adler, domnul profesor Constantin Crăițoiu a evidențiat importanța identificării unui scop personal. De asemenea, a vorbit și despre legătura dintre trecut și experiențele care pot deveni repere în viața noastră: „Dintr-un punct de vedere, trecutul numai conteză. Bineînțelesc că ne putem ancora în trecut și ne explicăm de ce suntem într-un fel sau altul, pornind de la ceea ce ni s-a întâmplat. Trecutul nu se mai poate schimba și poate nici nu ar fii nevoie să-i dedicăm un timp îndelungat, cel puțin nu la fel de mult față de momentul prezentului. Adler și cartea din dezbaterea noastră ne propune să facem această diferență între etiologie și teleologie. Ideile lui Adler sunt atât de revoluționare încât abia astăzi am ajuns să-l înțelegem. Adler vine și ne spune că fiecare dintre noi are un scop, pe care reușim să-l ținem câteodată ascuns și față de noi. Spunem că ne folosim de ceea ce ni s-a întâmplat într-un anume moment al vieții pentru a ne atinge scopul pe care îl avem. Este vorba despre cum ne explicăm experiențele și fiecare dintre noi are posibilitatea să se schimbe și să fie fericit. Experiențele nu sunt decisive ci sensul pe care îl dăm acestora. Ideea de bază este să nu concurăm cu celălalt. Putem să atingem nivelul de superioritate în raport cu propria persoană, nu cu altcineva”. În a doua parte a întâlnirii, a urmat o sesiune de întrebări, venite atât din sală, dar și din partea părinților profesori organizatori.
Atelierul de lectură Synaxis a fost conceput din dorința de a orienta lecturile studenților și de a încuraja dezbaterile transdisciplinare. Aflat la a treia ediție, Atelierul a păstrat, în esență, același format: fiecare întâlnire are în centru o carte reprezentativă, care oferă o perspectivă specifică asupra temei generale. În anul universitar 2024-2025 tema generală a întâlnirilor Synaxis este „Ce este adevărul? Despre cunoaștere și discurs”. Lectura constituie punctul de plecare al unei călătorii mai ample, întreprinse sub îndrumarea unor invitați, specialiști în domeniu. Coordonatorii proiectului sunt pr. lect. dr. Mihai Ciurea și pr. lect. dr. Lucian Zenoviu Bot. Mai multe informații și înscrierea la adresa electronică bot_lucian@yahoo.com.