Sinaxa monahală a stareţilor şi stareţelor din Arhiepiscopia Craiovei

Evenimente Manastiri

Cu binecuvântarea și în prezența Înaltpreasfințitului Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, în ziua de luni, 25 noiembrie 2024, a avut loc Sinaxa monahală a stareților și starețelor din Arhiepiscopia Craiovei. Ședința de lucru a sinaxei a fost precedată de săvârșirea Sfintei Liturgii de către Înaltpreasfinția Sa, în Catedrala Mitropolitană „Sf. Mare Mucenic Dimitrie” din Craiova, înconjurat de un sobor de ieromonahi, preoți și diaconi, la care au participat stareții și starețele vetrelor monahale din cadrul eparhiei.

În cuvântul de învățătură și de binecuvântare, Părintele Mitropolit Irineu a vorbit mai întâi de viața aleasă a Sfintei Mare Muceniță Ecaterina: „Astăzi, 25 noiembrie, cinstim cu mare cuviință pe Sfânta Mare Mucență Ecaterina, mult-pătimitoarea și făcătoarea de minuni. Această sfântă muceniță a Mântuitorului Iisus Hristos a pătimit în vremurile de început ale Bisericii, când prigonitorii creștinismului s-au arătat foarte aspri împotriva celor care Îl mărturiseau pe Mântuitorul Hristos ca Domn și Dumnezeu. Sf. Mc. Ecaterina a fost chemată la Mântuitorul Hristos într-un chip deosebit, într-un mod excepțional, pentru că ea nu a avut părinți credincioși. Tatăl ei era guvernator în partea de nord a Africii. Totuși, Sf. Ecaterina s-a născut cu această dragoste față de Dumnezeu, căutând la creația Sa, meditând la cele făcute de Dumnezeu. Din această lucrare a Creatorului, Sf. Ecaterina a învățat să cinstească pe adevăratul Dumnezeu, să treacă de la creaturile fără de glas și fără de minte la Cel care este Atotputernic. Maica Domnului s-a milostivit de ea să înțeleagă cine este adevăratul Dumnezeu și Sf. Ecaterina a învățat că Fiul lui Dumnezeu, Mântuitorul Iisus Hristos, a venit pentru mântuirea noastră. Sf. Ecaterina a fost pregătită să primească botezul de la un preot care era tăinuit în cetatea aceea și de îndată ce a primit Taina Sfântului Botez, sfânta s-a luminat și mai mult și a devenit strălucită de slavă dumnezeiască pentru că prin Taina Sfântului Botez se revarsă în inimile noastre harul Duhului Sfânt. Primind această coroană dumnezeiască, Sf. Ecaterina a devenit mireasa Mântuitorului Hristos. Ea era cunoscătoarea multor științe, însă s-a adeverit și mai înțeleaptă, înfruntându-i pe cei aduși de tatăl său ca să stea de vorbă cu ea și să o îndrepte spre păgânism. Pe toți acești înțelepți i-a biruit cu cuvântul și cu înțelepciunea și s-a arătat mai înțeleaptă decât toți, pentru că ea vorbea despre adevărata cunoaștere, despre adevărata înțelepciune a lui Dumnezeu care este în persoana Mântuitorului Iisus Hristos. În această discuție filozofică a participat însuși împăratul care a rămas nedumerit că o tânără atât de frumoasă îi biruiește pe atâția oameni înțelepți. Mișcați de Duhul lui Dumnezeu și pătrunși la inimă de puterea cuvântului Sf. Ecaterina, toți înțelepții s-au încreștinat. De aceea, însuși tatăl ei s-a ostenit ca să o muncească cumplit, să o chinuiască groaznic, ca o răzbunare asupra sfintei, considerând că l-a dezamăgit înaintea oamenilor, însă pe toate acestea le-a răbdat Sf. Ecaterina, cu roata cu cuțite, așa cum este reprezentată în icoana sa. Cel care a întărit-o pe Sf. Ecaterina a fost Însuși Mântuitorul Iisus Hristos, Mirele ceresc. Prin tăierea capului, Sf. Ecaterina și-a sfârșit viața aceasta pământească, dându-și propriul suflet în mâinile Mântuitorului Hristos, care a încununat-o cu cununa neveștejită a Împărăției cerurilor”.

În a doua parte a cuvântului, Înaltpreasfinția Sa a subliniat bucuria întrunirii tuturor stareților și starețelor din Arhiepiscopia Craiovei, sub ocrotirea și îndrumarea Sfinților Ierarhi Calinic de la Cernica şi Antim Ivireanul, a Sfinţilor Nicodim și Gherasim de la Tismana, a Sfinților Irodion și Visarion de la Lainici și a Sfintei Mare Muceniță Ecaterina: „În această zi sfântă și binecuvântată, ne-am gândit să facem sinaxa tuturor stareților și starețelor din Arhiepiscopia noastră. Pentru aceasta, părinții stareți care au slujit împreună cu noi și maicile starețe care se află în biserică, au fost chemați pentru această slujbă dumnezeiască în cinstea Sf. Ecaterina și pentru consfătuirile noastre cu subiectele specifice vieții noastre monahale. Dumnezeu să vă binecuvinteze, să vă întărească și Sf. Ecaterina să vă ajute în tot ceea ce faceți în viața aceasta. Amin”.

După săvârșirea Sfintei Liturghii, în Sala de festivități a Căminului Preoțesc „Renașterea” a avut loc ședința de lucru a sinaxei, fiind prezidată de către Înaltpreasfințitul Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei. În partea de deschidere a sinaxei monahale, părintele lect. univ. dr. Ioniță Apostolache a citit Epistola Pastorală a Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Irineu, adresată tuturor stareților și starețelor, precum și tuturor monahilor și monahiilor din Arhiepiscopia Craiovei. Apoi, a urmat un scurt cuvânt omiletic, rostit de părintele conf. univ. dr. Adrian Ivan, decanul Facultății de Teologie Ortodoxe din Craiova.

În continuare, s-au dezbătut diferite probleme specifice de ordin misionar și administrativ întâmpinate de vetrele monahale în activitatea lor. Amintim cele mai importante teme de analiză, precum: problemele canonice întâlnite în decursul timpului de la ultima sinaxă; diferite probleme administrative; actualitățile culturale; împlinirile duhovnicești (canonizarea Sfinților Gherasim și Visarion).

În baza celor subliniate de Înaltpreasfinția Sa, membrii sinaxei au fost de acord întru totul că viețuirea duhovnicească autentică reprezintă o prioritate pentru fiecare monah în parte, existând în consecință datoria de a se păstra cu sfințenie rânduielile călugărești. De asemenea, Părintele Mitropolit a evidențiat necesitatea concretă a participării zilnice a monahilor la sfintele slujbe, îndeosebi la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie. Activitățile culturale au fost afirmate în cadrul întâlnirii între prioritățile notabile ale vieții și activității mănăstirești. S-a vorbit despre necesitatea intensificării vieții culturale în spațiul monahal ca răspuns și remediu la provocările secularismului modern. Apoi s-a amintit de cei doi cuvioși mărturisitori ai Sfintei Arhiepiscopii a Craiovei propuși spre canonizare de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în contextul anului centenar 2025: protoschimonahul Visarion Toia, starețul Mănăstirii Lainici, și ieromonahul Gherasim Iscu, ultimul stareț al Mănăstirii Tismana. După ce s-a făcut o scurtă trecere în revistă a vieții celor doi sfinți olteni, Înaltpreasfinția Sa a vorbit despre importanța și anvergura evenimentelor de canonizare, recomandând în acest sens o pregătire amplă și din timp a tuturor elementelor care vor constitui cele două momente istorice pentru Arhiepiscopia Craiovei.

La final, din partea Înaltpreasfințitului Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, toți stareții și starețele au primit în dar Sfânta Cruce și Toiagul păstoresc. De asemenea, Înaltpreasfinția Sa mulțumit în mod special maicii Stareță Stavrofora Dr. Miriam Link și echipei de colaboratori pentru organizarea acestei manifestări deosebit de importantă pentru Arhiepiscopia Craiovei.

La această sinaxă monahală, au fost prezenți următorii stareți și starețe: Stareţ Exarh Arhimandrit Ioachim Pârvulescu, Mănăstirea Lainici; Stareţă Stavrofora Dr. Miriam Link, Mănăstirea „Toţi Sfinţii” (Paraclisul Mitropolitan); Stareţ Protosinghel Nifon Văcăruş, Mănăstirea Jitianu; Stareţ Ieromonah Nicodim Macovei, Mănăstirea Crasna; Stareţ Protosinghel Irodion Breaz, Mănăstirea Vişina; Stareţ Arhimandrit Vitalie Danciu, Mănăstirea „Sf. Ioan Gură de Aur” – Cojani (Măceasca); Stareț Ieromonah Pahomie Moise, Mănăstirea Sadova; Stareţă Monahia Antonia Popescu, Mănăstirea Tismana; Stareţă Monahia Spiridona Tăbăcaru, Mănăstirea Polovragi; Stareţă Monahia Ambrozia Alexandru, Mănăstirea Târgu Cărbuneşti – Cămărășeasca; Stareţă Stavrofora Fevronia Nuţă, Mănăstirea Logreşti; Stareţă Stavrofora Teodora Ilie, Mănăstirea Icoana; Stareţă Stavrofora Maria Mărgineanu, Mănăstirea Maglavit; Stareţă Monahia Steliana Maţea, Mănăstirea Popânzăleşti; Stareţă Monahia Semfora Ştefan, Mănăstirea „Sf. Trifon” – Segarcea; Stareţă Monahia Emanuela Vancea, Mănăstirea „Sfântul Ilie” – Dobriţa; Stareţă Monahia Parascheva Oanţă, Mănăstirea „Sf. Cuv. Parascheva” – Bratovoeşti; Stareţă Monahia Fotinia Băltăriu, Mănăstirea „Sf. Împăraţi Constantin şi Elena” şi „Sf. Dumitru” – Hurezani; Stareţă Stavrofora Pahomia Pascu, Mănăstirea Dealu Mare; Stareţă Stavrofora Eliodora Cristofir, Mănăstirea Cârcea.