Cu binecuvântarea și în prezența Înaltpreasfințitului Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, în ziua de miercuri, 27 noiembrie 2024, a avut loc o conferință-dezbatere cu tema „Noi orizonturi educaționale în Mitropolia Olteniei”. Evenimentul s-a desfășurat în sala de conferință a Centrului „Mitropolit Firmilian” al Arhiepiscopiei Craiovei și a fost moderat de către părintele dr. Adrian Lupu, consilier eparhial pentru Sectorul Învățământ.
În cuvântul de învățătură și de binecuvântare, Părintele Mitropolit a subliniat rolul educației religioase, dar și nevoia de adaptare prin introducerea mijloacelor moderne și digitale în actul de predare: „Predarea Religiei în școli este foarte importantă având în vedere viața de astăzi. Omul are nevoie, din fragedă copilărie, să dobândească principii morale sănătoase. Biserica poate să dea aceste învățături. Din mila lui Dumnezeu, Religia a fost introdusă în școală cu multă zbatere și cu mult efort. Am școlit profesori de Religie în Facultățile noastre de Teologie și consider că le-am dat o educație frumoasă ca ei să poată să folosească învățătura Mântuitorului Iisus Hristos în predare. Roadele sunt bogate, sunt foarte mulți care au învățat despre Mântuitorul Iisus Hristos, despre Biserică, despre sfinți, și uneori acești copii s-au arătat învățătorii părinților lor. La ora actuală se simte nevoia unei adaptări a învățământului religios la problemele actuale. Copiii sunt obișnuiți să se uite pe internet, folosesc cu multă abilitate și chiar mult mai bine decât cei în vârstă aceste mijloace electronice. Așadar, Religia are nevoie să păstreze latura tradițională dar să vină și în sprijinul acestor tendințe moderne. În vremea pandemiei s-a simțit nevoia unei platforme de Religie, când toată lumea stătea acasă și trebuiau să primească aceste învățături prin intermediul internetului. De atunci ne-am gândit că este foarte important să venim în ajutorul profesorului de Religie cu metode noi și în același timp cu lecții ca ele să fie modele. Este necesar ca aceste lecții să le aducem la zi, cu elemente complementare. De aceea, am discutat să facem o analiză și am convocat pe toți inspectorii din Mitropolia noastră, din cele cinci județe, împreună cu părinții consilieri de la fiecare Centru eparhial ca să vedem unde suntem și ce trebuie să facem în continuare având în vedere cerința pe care societatea noastră și elevii noștri ne-o lansează pe fiecare zi. Chiar dacă nu suntem provocați direct, trebuie noi să ne auto-sesizăm și să venim în sprijinul lor, pentru că pedagogul este acela care vine către elev. Învățătura aceasta trebuie expusă cu maximul de competență și în același timp cu un efort permanent, încât profesorul de Religie să preia aceste probleme pe care le întâlnește în cadrul orelor și apoi să le dezvolte. Vreau să felicit pe cei care s-au ocupat de platformă. Din mila lui Dumnezeu avem singura platformă competentă în Ministerul Educației și sperăm ca ea să mențină acest nivel de top și să devină pentru toți profesorii de Religie din țară un reper”.
În prima parte, prin intervenție online, au luat cuvântul doamna Prof. consilier Mihaela Zăbavă, și domnul Prof. inspector general Cătălin Pîslaru, din cadrul Ministerului Educației.
Tema noastră principală de discuție a fost analiza Platformei e-learning a profesorilor de Religie, un proiect demarat în plină pandemie, când cursurile şcolare se desfăşurau online. După aproximativ doi ani această platforma a fost omologată. S-a evidențiat că platforma nu poate ține locul claselor de studiu, nici pentru profesori și nici pentru elevi, dar poate oferi un minim necesar pentru construirea unui dialog între profesor și elevi. Platforma E-learning, disponibilă la adresa web https://e-religie.ro/, cuprinde toate documentele curriculare necesare profesorului de Religie și anume: programa școlară, manuale și auxiliare didactice, planificări calendaristice și resurse educaționale. De asemenea, s-au dezbătut și alte teme care țin de provocările educației religioase din Mitropolia Olteniei.
La întâlnire au participat inspectorii școlari de specialitate pentru Religie din cadrul Inspectoratelor Școlare Județene din Dolj, Gorj, Vâlcea, Mehedinți și Slatina, alături de preoții consilieri și inspectori ai Centrelor Eparhiale din Mitropolia Olteniei. În acest sens, amintim invitații prezenți la această conferință despre învățământul religios din Mitropolia Olteniei: Prof. Drd. Carmen Oprea, în calitate de director al platformei, Pr. Conf. Univ. Dr. Adrian Ivan, decanul Facultății de Teologie din Craiova, Pr. Conf. Univ. Dr. Ioniță Apostolache, Prof. Dr. Iuliana Gheorghe, Inspector al IȘJ Dolj, Pr. Prof. Neofit Stănciulescu, Inspector al IȘJ Gorj, Pr. Prof. Vasile Marian Chima, de la Arhiepiscopia Râmnicului, Prof. Laura-Marilena Lăcraru, inspector al IȘJ Vâlcea, Pr. Drd. Cosmin Necșoiu, de la Episcopia Severinului și Strehaiei, Prof. Daniel Săftoiu, Inspector al IȘJ Mehedinți, Pr. Constantin Nicolae Sandu, consilier eparhial al Episcopiei Slatinei și Romanaților, domnul Flavius Popescu, Inspector al IȘJ Olt.
Întâlnirea s-a încheiat prin stabilirea următorilor pași în dezvotarea platformei de religie, prin implicarea tuturor profesorilor și cu sprijinul Centrelor eparhiale din Mitropolia Olteniei.