Teza de doctorat „Preoți militari dâmbovițeni participanți la Primul Război Mondial”, susţinută la Facultatea de Teologie din Craiova

Evenimente

În prezența şi cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, în ziua de 03 decembrie 2024, în sala de consiliu a Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Craiova a avut loc susținerea publică a tezei de doctorat cu titlul: „Preoți militari dâmbovițeni participanți la Primul Război Mondial”, prezentată de Pr. Vârlan I. Florin, Lector Universitar în cadrul Departamentului de Teologie Ortodoxă al Universităţii „Valahia” din Târgovişte.

Susţinerea publică a avut loc în cadrul Şcolii Doctorale de Științe Sociale şi Umaniste a Universității din Craiova și s-a desfășurat în prezența următoarei comisii: ÎPS Prof. Univ. Dr. Irineu Ion Popa, în calitate de președinte al Comisiei; ÎPS Prof. Univ. Dr. Nifon Mihăiță (Universitatea Valahia din Târgovişte), Prof. Univ. Dr. Giordano Altarozzi (Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „G.E. Palade” din Târgu Mureș), Conf. Univ. Dr. Valeria Soroștineanu (Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu) şi Prof. Univ. Dr. Iosif-Iulian Oncescu (Universitatea din Craiova), în calitate de coordonator științific al tezei de doctorat.

Preoţii militari, oameni de mare valoare, iubitori de patrie şi de neam”

În cuvântul adresat membrilor comisiei şi invitaţilor, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu a mulţumit Bunului Dumnezeu şi celor prezenţi, şi în mod special Înaltpreasfinţitului Părinte Nifon: „Prezenţa Înaltpreasfinţiei Voastre este o binecuvântare. Bunul Dumnezeu să vă dăruiască sănătate şi roade folositoare în activitate!”. Totodată, Părintele Mitropolit Irineu l-a felicitat pe noul doctor în Istorie pentru contribuţia sa, remarcând rolul preoţilor militari atât pe front, cât şi în parohiile din care au fost aleşi: „Preoţii militari au fost preoţi cu o activitate aleasă în parohiile din care au fost recrutaţi. Este foarte important să vedem cum au fost ei receptaţi în comunităţile lor, dacă au un monument, o piatră comemorativă sau alte obiecte care să amintească de activitatea lor. Aceşti preoţi, cu siguranţă, au fost oameni de mare valoare în parohiile lor. Ei nu şi-au dorit să fie pe front din alte motive, ci din zel misionar şi duhovnicesc şi din iubire de patrie şi de neam. De aceea este important începutul activităţii lor şi activitatea şi, mai ales, receptarea misiunii lor”.

Misiunea preotului necesară nu numai pentru rostirea rugăciunilor, ci şi pentru îmbărbătarea inimilor bărbaţilor”

Înaltpreasfinţitul Părinte Nifon a mulţumit Părintelui Mitropolit Irineu pentru binecuvântarea dată ca teza să fie susţinută la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Craiova şi pentru primirea călduroasă. Totodată, a apreciat activitatea din cadrul Facultăţii de Teologie şi eforturile depuse pentru funcţionarea acestei instituţii academice. În referatul susţinut, în calitate de membru al Comisiei, Înaltpreasfinţia Sa a apreciat contribuţia semnificativă a tezei Pr. Vârlan pentru istoriografia Bisericii Ortodoxe Române şi acribia academică a autorului: „Prin prezentarea surselor uzitate, Pr. Vârlan demonstrează că teza se bazează în linii mari pe lucrări semnificative ariei istoriografice în care se încadrează tema. Analizând misiunea preoţească în campaniile militare ale Marelui Război, autorul tezei a arătat că misiunea preotului a fost necesară nu numai pentru rostirea rugăciunilor, oficierea slujbelor religioase şi mângâierea celor suferinzi, ci rolul său era şi acela de a îmbărbăta inimile bărbaţilor”.

Prezent la susţinerea tezei de doctorat, domnul Prof. Univ. Dr. Sorin Damean, Decan al Facultăţii de Ştiinţe Sociale din Craiova, a menţionat că teza Pr. Vârlan este un act de restituire istoriografică: „Demersul doctoral al Sfinţiei Sale este o formă de restituire istorică a rolului preoţilor militari, pe care regimul comunist l-a ignorat intenţionat. În acele timpuri nu existau referinţe despre preoţii militari, de aceea teza părintelui este un act restitutiv important”.

În urma susținerii referatelor și a sesiunii de întrebări, membrii Comisiei i-au conferit candidatului titlul științific de doctor în domeniul Istorie, cu calificativul „Foarte bine”. Pr. Lect. Univ. Dr. Vârlan Florin le-a mulţumit membrilor Comisiei şi tuturor persoanelor care l-au sprijinit în tot demersul ştiinţific şi în mod special celor doi ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române.

Având în vedere că Înaltpreasfinţitul Părinte Nifon s-a aflat pentru prima dată la Facultatea de Teologie din Craiova, Părintele Mitropolit Irineu le-a arătat oaspeţilor din Arhiepiscopia Târgoviştei sălile de curs, Şcoala Doctorală, Laboratoarele de restaurare carte şi icoane, Paraclisul universitar, Biblioteca şi Muzeul instituţiei.

(Pr. Sorin-Grigore Vulcănescu)