În aceste zile, obștea Sfintei Mănăstiri Frăsinei a cinstit-o în mod deosebit pe Sfânta Muceniţă Filofteia, de la Curtea de Argeş. Pentru părinții acestei Sfinte Mănăstiri, Sfânta Filofteia este ocrotitoarea Cuvioasei Filofteia, mama Sfântului Ierarh Calinic de la Cernica, ctitorul „Athosului românesc”. În mijlocul obştii mănăstirii s-a aflat, din providența divină, și Înaltpreasfințitul Părinte Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei. Sosit aici în seara prăznuirii Sfântului Nicolae, Înaltpreasfinția Sa a săvârşit, în ajunul sărbătorii Sfintei Filofteia, împreună cu părinții și frații mănăstirii, slujbele Vecerniei unite cu Litia, Utrenia şi slujba tunderii în monahism pentru trei vieţuitori ai acestei chinovii vâlcene. Astfel, rasoforii Calinic Clate, Antipa Munteanu şi Atanasie Olteanu au fost tunși în monahism, depunând cele trei voturi monahale (sărăcia, fecioria şi ascultarea), înaintea lui Dumnezeu și a Părintelui Mitropolit Irineu. Părintele stareț a adus înaintea Sfântului Altar pe cei trei părinți care au primit de la Înaltpreasfințitul Irineu însemnele schimei monahale şi mantia, logodirea chipului îngeresc.
Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie, de a doua zi, a fost oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Irineu alături de Preacuviosul Părinte Protosinghel Onisifor Petrescu, Stareţul Mănăstirii Frăsinei, şi de un sobor de preoţi şi diaconi. În cadrul sfintei slujbe, Înaltpreasfințitul a hirotonit pe monahul Antipa în ierodiacon și pe ierodiaconul Emilian în ieromonah, pe seama Sfintei Mănăstiri Frăsinei.
„Sfânta Filofteia, mieluşeaua Mântuitorului nostru Iisus Hristos, care s-a jertfit pentru dragostea Mirelui ei”
În cuvântul de învăţătură, de la sfârșitul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit a vorbit despre viaţa virtuoasă a Sfintei Filofteia şi despre cununa muceniciei dăruită ei de Mântuitorul nostru Iisus Hristos: „Sfânta Muceniţă Filofteia, a spus părintele Mitropolit, este vlăstar din neamul nostru, din sudul Dunării. Mama ei, femeie evlavioasă, a învăţat-o din fragedă copilărie rânduielile vieţii religioase. Din purtarea de grijă a lui Dumnezeu, tânăra fecioară a rămas orfană de mamă, din fragedă copilărie. După ce tatăl ei s-a recăsătorit cu o femeie fără de conştiință și fără de suflet, au început vremurile triste pentre sfânta cinstită astăzi. Însă, copila Filofteia, fiind mlădiță dumnezeiască, a urmat învățăturile sfinte ale mamei sale evlavioase, nu ale tatălui ei necredincios şi ale mamei sale vitrege răuvoitoare. Invidia şi răutatea celor doi, care ar fi trebuit s-o ocrotească pe tânăra fecioară, dimpotrivă s-au adeverit a fi apăsătoare şi greu de suportat chiar pentru un om matur. Dar tânăra s-a arătat mai cu înțelepciune decât ei și tot mai credincioasă şi mai smerită. Sfânta Filofteia era cu adevărat milostivă și grabnic ajutătoare a celor din nevoi și necazuri. Într-una din zile, când tatăl său a văzut că Filofteia împărţea mâncarea sa celor sărmani, a luat barda plugărească şi a lovit-o pe fiica lui fără de milă. Fericita Filofteia a devenit, astfel, muceniță a Mântuitorului Iisus Hristos. Dumnezeu, Care preamărește pe Sfinții Săi, a trimis un înger al Său ca să lumineze strălucitor trupul miresei Sale, înspăimântând groaznic pe tatăl ei ucigaş. Vestea despre Sfânta Filofteia s-a răspândit cu repeziciune și astfel întreg poporul şi episcopul locului au venit să vadă trupul proslăvit al Sfintei. Și cu multă evlavie i s-au închinat şi i-au adus cinstire cuvenită ca unei martire a Domnului Hristos. Pentru că sfintele moaşte ale Sfintei Filofteia nu puteau fi ridicate de la pământ, cu toții au decis prin providență divină să le aducă la biserica domnească din Curtea de Argeş, după voința Sfintei Filofteia. Aici, Sfintele Moaște au rămas până astăzi, fiind pururea făcătoare de minuni”.
În continuare, Înaltpreasfinţia Sa a asemănat viaţa sfântă a cinstitei fecioare Filofteia cu cea a fecioarelor din pilda celor zece fecioare: „Sfânta Filofteia, plăcuta Mântuitorului nostru Iisus Hristos, și-a închinat viaţa Domnului, pentru a dobândi cununa cea neveștejită a Împărăţiei Tatălui Ceresc. Ea este asemenea fecioarelor celor înţelepte din parabola Mântuitorului Iisus Hristos care a adunat o mulțime de fapte bune pentru candela sufletului ei. Și pentru că a luat mir în vasul ei, odată cu candela ei, Mirele a primit-o împreună cu alte fecioare în cămara de nuntă, atunci când a sosit. Sfânta Filofteia este, așadar, vie, sufletul ei nefiind atins de lovitura securii tatălui ei, ci numai trupul pe care l-a preamărit Hristos Domnul nostru. Deci, Sfânta Mare Muceniță Filofteia primește pe toți în dragostea ei și face nenumărate minuni cu cei care sunt credincioși Mântuitorului Iisus Hristos”.
„Călugărul primeşte chipul îngeresc în momentul făgăduirii că va păstra până la moarte promisiuniule făcute înaintea Mântuitorului Hristos”
În a doua parte a cuvântului, Părintele Mitropolit a subliniat importanța vieţuirii monahale, sfântă şi sfinţitoare, pe care monahul trebuie să o aibă după depunerea voturilor monahale: „Am avut bucuria să chemăm la viaţa îngerească pe trei vieţuitori ai mănăstirii noastre, pe părinţii Calinic, Antipa şi Atanasie. Ei au depus înaintea lui Dumnezeu, Cunoscătorul sufletelor și inimilor noastre, voturile sărăciei, fecioriei şi ascultării de bună voie. Bunul Dumnezeu şi Maica Domnului le-au primit cu bucurie făgăduința lor și-i vor ajuta de bună seamă să învingă slăbiciunile lor. Bineînțeles, lupta voastră este împotriva demonilor, care vor încerca permanent să vă tulbure și să vă otrăvească viaţa voastră. Cele trei călugării sunt, fără îndoială, un semn bun și binecuvântat că mănăstirea noastră înfloreşte, că Duhul lui Dumnezeu lucrează în această mănăstire ctitorită de Sfântul Calinic și că este prezent în viața părinţilor şi fraţilor de aici.
Tot de ziua Sfintei Filofteia, au fost chemaţi la slujirea de diacon şi preot doi părinţi ai mănăstirii: Antipa şi Emilian. După hirotonie, Înaltpreasfințitul a sfătuit pe cei doi părinți să fie sârguitori și să împlinească făgăduinţele pe care le cer cele două demnități bisericești: „După nevoințele voastre îngerul păzitor vă va scrie în cartea vieţii și vă va pregăti cununa Liturghiei celei cerești în Împărăția Tatălui! Să aveţi exemplul Sfintei Filofteia, care vă este ocrotitoare de astăzi înainte! Cum a fost ea, aşa şi voi să fiţi modele duhovniceşti! Trebuie să știți și subliniez acest lucru că hirotonia Sfinţiilor voastre este numai pentru mănăstirea noastră, adică se exercită numai pentru cei care sunt aici şi care vor veni aici!”.
În finalul cuvântării, ierarhul oltean le-a transmis tuturor celor prezenţi un post binecuvântat şi sărbători împlinite cu rugăciune şi fapte bune: „Să vă siliți fraților ca în continuare să postiți și să vă rugați, aducând alături de aceste virtuți și faptele voastre de milostenie precum a făcut Sfânta Filofteia. Cu rugăciune şi fapte bune să ajungem cu bine la Nașterea Domnului. Atunci, vom fi încununaţi fiecare cum ne-am pregătit pentru sărbătoarea Crăciunului! Sărbători binecuvântate!”.
La sfârșitul cuvântului Părintelui Mitropolit, Părintele Stareţ Onisifor protosinghelul a mulţumit Înaltpreasfinţiei Sale pentru grija arătată mănăstirii de suflet şi vieţuitorilor acesteia.
După agapa frăţească din trapeza mănăstirii, în Biblioteca Sfintei Mănăstiri Frăsinei, amenajată prin purtarea de grijă a Părintelui Mitropolit Irineu şi prin osteneala vieţuitorilor obştii, Ierarhul le-a vorbit părinților despre însemnătatea Praznicului Naşterii Domnului și a oferit părintelui Stareț și tuturor monahilor mănăstirii calendare din Mitropolia Olteniei.
(Pr. Sorin-Grigore Vulcănescu)