Țesătoarea Maria Tantan din Tismana, județul Gorj, a fost recent distinsă de Ministerul Culturii cu titlul de Tezaur Uman Viu. Ea a realizat covoare pentru mănăstiri din România și din străinătate, pentru Patriarhia Română și Casa Regală a României.
Născută și crescută la Tismana, Maria Tantan a fost înconjurată de tradițiile și meșteșugurile locale încă din copilărie. A învățat arta țesutului de la mama și bunica sa, continuând astfel o tradiție familială transmisă din generație în generație, informează Agerpres.
De-a lungul anilor, a perfecționat tehnici tradiționale de țesut, creând piese autentice care reflectă identitatea culturală a zonei Gorjului.
La un covor de 24 de metri pătrați comandat de Patriarhia Română a lucrat șase luni.
A stat 6 ani în Israel, unde a ajuns pentru a le învăța pe maicile de la Așezământul Românesc din Ierihon tehnica țesutului covoarelor oltenești.
Modelele tradiționale oltenești, care încorporează simboluri străvechi, sunt adesea adaptate cerințelor lăcașurilor de cult, dar păstrează mereu autenticitatea specifică zonei.
În prezent, Maria Tantan are trei ucenici care o ajută să realizeze comenzi din ce în ce mai diverse. Totuși, ea recunoaște că găsirea altor tineri dispuși să învețe acest meșteșug este o provocare.
„Mi-ar plăcea să văd mai multă susținere pentru cei care păstrează aceste meșteșuguri. Este nevoie de programe care să ajute ucenicii să se formeze și să rămână în acest domeniu”, a menționat țesătoarea.
Titlul de Tezaur Uman Viu este acordat de Ministerul Culturii persoanelor care contribuie în mod esențial la păstrarea și transmiterea patrimoniului cultural imaterial al României.
Foto credit: Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj
Text: Basilica.ro