Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, Atelierul Synaxis din cadrul Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Craiova a organizat luni, 16 decembrie 2024, conferința „Calea ascetică a Adevărului în Învățăturile Sfântului Neagoe Basarab”. Evenimentul a fost realizat în parteneriat cu Muzeul Cărții și Exilului Românesc, Biblioteca Județeană Alexandru și Aristia Aman și Universitatea de Medicină și Farmacie din Craiova, având ca partener media TVR Craiova.
Conferința, desfășurată în Salonul Expozițional de la parterul Muzeului Cărții și Exilului Românesc, a marcat a treia întâlnire din cadrul sesiunii 2024-2025 a Atelierelor Synaxis. Prelegerea a fost susținută de prof. dr. Daniel Mazilu, teolog și filosof, care a adus în atenție actualitatea operei „Învățăturile Sfântului Neagoe Basarab către fiul său Teodosie”.
Actualitatea operei Sfântului Neagoe Basarab
În discursul său, lectorul a analizat tumultul societății contemporane, marcată de fragmentare și de lipsa liniștii interioare. Profesorul Mazilu a prezentat cartea drept o lucrare fundamentală pentru cultura noastră:
„Tema Adevărului este cea mai importantă temă a timpurilor noastre. Astăzi suntem copleşiţi de nevoi, nu avem linişte pentru rugăciune. Nu avem timp să lucrăm paza poruncilor lui Hristos. Vrem să desăvârşim sarcinile, dar nu ne mai desăvârşim pe noi. Oscilăm între neînţelegerea vieţii noastre şi o perspectivă fragmentată. Întâlnirea cu Adevărul nu este ceva ușor, fără de nevoință, fără de asceză. Chiar şi aşa, în starea în care ne aflăm noi credem că a trecut timpul ABC-ului duhovnicesc. Dacă ne uităm în cartea Sf. Neagoe Basarab, lucrurile stau fix invers. Întâlnirea cu Adevărul nu este ceva uşor, fără de nevoinţă, fără de asceză. Ea presupune existenţa unui părinte iubitor de la care să avem ce învăţa, o învăţătură care trebuie mărturisită fără abatere, dar care trebuie adaptată la parcursul biografic al celui care învaţă, să extragem sfaturile, atenţionările concrete ale consecinţelor păcatelor noastre şi un dram de credinţă. ”
Profesorul Mazilu a subliniat și rolul educativ al lucrării, spunând:
„Sfântul Domnitor a dat sfaturi pentru iubitul său fiu, ca un domnitor duhovnicesc şi totodată domn scriitor, moralist cuminte, profund evlavios, foarte credincios şi om înţelept, aşa cum l-au caracterizat cronicarii. Sfântul Neagoe ne învaţă cum să simţim şi să mărturisim prezenţa şi grija lui Dumnezeu pentru noi şi pentru cei pe care îi educăm. Învăţăturile stau la baza educaţiei unei persoane. Învăţăturile sale aveau la bază propriul exemplu, modelul domnitorului credincios şi înţelept, cel care ne cere ca înainte de toate să punem cinstirea şi lauda lui Dumnezeu, ziua şi noaptea şi în tot locul ”.
Concluzie și vizită la Muzeul Cărții și Exilului Românesc
După conferință, prof. dr. Daniel Mazilu a vizitat Muzeul Cărții și Exilului Românesc, admirând exponatele și atmosfera culturală deosebită.
Atelierul Synaxis – o tradiție academică la Craiova
Atelierul de lectură Synaxis este un proiect al Facultății de Teologie Ortodoxă, organizat cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Dr. Irineu Popa. Coordonat de pr. lect. dr. Mihai Ciurea și pr. lect. dr. Lucian Zenoviu Bot, atelierul își propune să ofere studenților lecturi orientate și dezbateri transdisciplinare.
Pentru anul universitar 2024-2025, tema centrală a atelierului este: „Ce este adevărul? Despre cunoaștere și discurs”. Fiecare întâlnire are în centrul său o carte reprezentativă, care constituie punctul de plecare pentru dezbateri ample și reflecții asupra temei generale.
La finalul sesiunii, prelegerile și discuțiile vor fi publicate într-un volum dedicat, oferind o resursă academică valoroasă pentru toți participanții.