Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, în ziua de luni, 16 decembrie 2024, Liceul Traian Vuia Craiova a organizat faza județeană a Concursului Regional de Religie „Credință şi Tradiție la Români”, sub tema „Hristos Se Naște, slăviți-L!”, un eveniment care promovează credința și valorile tradiționale românești.
În deschidere, Pr. Dr. Adrian Lupu, consilier al Sectorului de Învățământ al Arhiepiscopiei Craiovei, a transmis cuvântul de binecuvântare din partea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Irineu.
Concursul, organizat în parteneriat cu Arhiepiscopia Craiovei şi cu Inspectoratul Școlar Județean Dolj, este dedicat elevilor din clasele a V-a – a XII-a, care pun în valoare, prin creativitate și cunoștințe, bogăția spirituală a tradițiilor creștine.
Secțiunile concursului au inclus:
- „Colinde tradiționale românești” – grupuri de colindători din gimnaziu și liceu.
- „Tradiții și obiceiuri de iarnă” – punere în scenă a tradițiilor locale.
- „Obiceiuri și tradiții legate de Sărbătoarea Nașterii Domnului” – participare indirectă prin materiale creative (video, pictură, desen, fotoreportaj).
Corul Seminarului Teologic Ortodox Sfântul Grigorie Teologul din Craiova, sub coordonarea Părintelui Protodiacon lect. univ. dr. Șapcă Victor și a Arhid. Prof. Dr. Angel Cristian Stăiculescu, a obținut Premiul I la Concursul Regional „Hristos se naște slaviți-L”, secțiunea Colinde, faza județeană.
De asemenea, elevii clasei a XII-A au obținut Premiul I la secțiunea „Tradiții”, cu sceneta „Vicleiul” coordonatori: Prof. Diriginte Protodiac. Victor Șapcă și Arhid. Prof. Angel Cristian Stăiculescu.
Prof. Carmen Oprea, director al Liceului Traian Vuia și inițiator al concursului, a declarat:
„Acest concurs este mai mult decât o competiție. Este o celebrare a credinței, a culturii și a tradițiilor care ne definesc ca popor. Suntem mândri să găzduim un astfel de eveniment și să contribuim la păstrarea și transmiterea valorilor creștine generațiilor viitoare.”
Juriul a fost format din profesori din domeniul educației și religiei: Pr. Lect. Univ. Dr. Adrian Cristian Maziliţa, Pr. Consilier Dr. Adrian Lupu, Diac. Florin Fişcuci şi doamna inspector Pâncu Raluca. Membrii juriului au apreciat autenticitatea, creativitatea și performanța elevilor.
La final, organizatorii au oferit diplome şi premii tuturor participanţilor şi i-au felicitat pentru reuşite.