Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, mai multe parohii din cadrul Protoieriilor Arhiepiscopiei Craiovei au desfășurat evenimente speciale cu ocazia întâmpinării Praznicului Nașterii Domnului nostru Iisus Hristos.
Parohia Craiovița II
La parohia Craiovița II, părintele paroh Voicu A. Ștefan a primit un grup de colindători de la Grădinița „Casa cu Pitici” din cadrul Școlii Gimnaziale „Ion Creangă”. Cei 45 de copii au interpretat un program emoționant de colinde în incinta sfântului lăcaș, umplând inimile credincioșilor cu bucurie. La final, micuții colindători au fost răsplătiți cu dulciuri și iconițe oferite de enoriaşii parohiei.
Parohia Motru II
În oraşul Motru, la Parohia Motru II, grupul „Cununița cu Flori” de la Clubul Elevilor Motru, coordonat de doamna profesor Anca Tămâși, a susținut un recital de colinde tradiționale românești după Sfânta Liturghie. Preoții parohiei, Zglobiu Dan și Breană Marius, le-au oferit cadouri colindătorilor, mulțumindu-le pentru vestirea bucuriei Nașterii Domnului. Activitatea s-a desfășurat în cadrul Proiectului Național Catehetic 2025, „Mărturisirea jertfelnică a dreptei credinţe – moştenirea unui secol de Patriarhat pentru copii şi tineri”. Reprezentanții parohiei au anunțat că alte grupuri de colindători urmează să sosească pentru a duce mai departe tradiția.
Parohia Cojmănești
La Parohia Cojmănești, părintele paroh Panfiloiu Aurel a organizat cea de-a treia ediție a Concertului tradițional de colinde, devenit un eveniment central pentru comunitatea locală. În data de 15 decembrie, ansambluri și grupuri precum „Nedeia Novaci”, „Cheile Oltețului Polovragi”, „Roua Cloșani Padeș”, „Brâulețul – Motru” și „Privighetorile Gorjului – Târgu Jiu” au încântat publicul cu interpretările lor. Evenimentul a reunit aproximativ 140 de colindători, iar spectatorii s-au bucurat de ceai cald și mâncare de post oferite de enoriași. La final, toți participanții au primit diplome și cadouri din partea organizatorilor.
Aceste evenimente evidențiază frumusețea și bogăția tradițiilor românești legate de sărbătoarea Crăciunului, aducând comunitățile mai aproape de valorile creștine și culturale.