Părintele Mitropolit Irineu, prezent la festivalul de colinde din Tg. Jiu: „Colindul nostru este dintotdeauna plin de viaţă. Niciodată nu ne săturăm şi nici nu ne simţim copleşiţi de vestirea sărbătorii Naşterii Domnului Hristos”

Evenimente

În prezenţa şi cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, în data de 16 decembrie 2024, a avut loc în municipiul Tg. Jiu cea de-a XII-a ediție a festivalului „Tradiții și obiceiuri din bătrâni”. Evenimentul a avut loc pe scena Teatrului Dramatic „Elvira Godeanu” și s-a bucurat de prezența deosebită a Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Irineu. Au mai fost prezenţi părinţii protoierei Ionel Câmpeanu (Protoieria Tg. Jiu Sud) şi Marian Mărăcine (Protoieria Tg. Jiu Nord), pr. Stănciulescu Neofit Cătălin (Inspector de Religie în cadrul IȘJ Gorj), pr. Ștefan-Cristi Vătafu (Director al Liceului Teologic Tg. Jiu), reprezentanții autorităților locale, precum și de un numeros auditoriu de toate vârstele.

Numărul participanților a fost mai mare decât în anii trecuți, cu invitați-surpriză, ceea ce a făcut din ediția actuală o reală atracție, sala de spectacole fiind arhiplină. Avându-i ca prezentatori pe Pr. Gomoi Gheorghe și pe Buzducea Cristina (profesor în cadrul Liceului Teologic Tg. Jiu), evenimentul a debutat printr-un cuvânt de mulțumire adresat de Pr. Ștefan-Cristi Vătafu Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Irineu și tuturor partenerilor și colaboratorilor care și-au adus contribuţia la realizarea acestui festival de colinde.  

Părintele Mitropolit Irineu: „Crăciunul e bogat pentru toți”

În cuvântul de învăţătură rostit, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Irineu a subliniat importanţa sărbătorii Naşterii Domnului pentru viaţa omului: „Colindul nostru este dintotdeauna plin de viaţă. «Din an în an, sosesc la geam cu Moş Crăciun». Niciodată nu ne săturăm şi nici nu ne simţim copleşiţi de vestirea acestei sărbători. Dacă n-ar fi Crăciunul, parcă n-am trăi. Ce ar fi un an fără Crăciun? Ar fi un an foarte trist. Crăciunul ne ia din dureri şi din problemele vieţii. Când ne gândim la Mântuitorul Iisus Hristos, Care a venit în lume pentru noi şi pentru a noastră mântuire, durerile vieţii noastre devin neînsemnate. Crăciunul este sărbătoarea pe care o așteptăm cu toții, mici și mari, deoarece ea ne aduce bucurie tuturor, cu ea trăim clipele copilăriei. Chiar dacă ne pregătim pentru primirea acestei sărbători cu cele pământești sau cu cele sufletești, Crăciunul e bogat pentru toți. Răsplăteşte fiecăruia după măsura în care se oşteneşte ca să-L primească pe Pruncul Iisus”.

În continuare, Înaltpreasfinţia Sa a vorbit despre pacea pe care o aduce în lume Nașterea Domnului: „«Slavă întru cei de sus, lui Dumnezeu, și pe pământ pace, între oameni bunăvoire! (Luca 2, 14)». Prin aceste cuvinte sfinte, să trăim în pacea Mântuitorului Iisus Hristos, învăluiţi în lumina de la Naşterea Domnului şi de Slava cea Cerească, căutând în același timp să fim mai buni, după cum colindele ne îndeamnă: «Dar nu uita, când ești voios, române să fii bun!».

În încheierea cuvântului, Părintele Mitropolit Irineu i-a felicitat pe organizatori şi le-a transmis tuturor „Sărbători binecuvântate şi Crăciun Fericit!”.

Program deosebit de colinde

În continuare, Corul Centrului Școlar de Educație Incluzivă Gorj a prezentat un deosebit program de colinde, ca rezultat al inițiativei avute de către Doamna Inspector Pavel Marieta. Ca semn de prețuire a acestei colaborări, toți membrii corului au primit diplome și icoane din partea organizatorilor evenimentului.

Corala „Nicofonis” a preoților gorjeni (alcătuită din 41 de preoți), condusă de Arhid. Dr. Lăzărică Nicușor Daniel, a urmat pe scenă, alături de invitații speciali Pr. Gigi Smădoi, Ana Nuță și Popete Mihail. Lor li s-au alăturat Corul „Vox Divina”, alcătuit din elevi ai Liceului Teologic din Tg. Jiu (coordonați tot de către Arhidiac. Nicușor Lăzărică), interpreta Larisa Cârlugea și grupul de colindători cu Plugușorul, de la același Liceu Teologic (coordonați de Pr. Pădureanu Ionuț).

Ultima piesă muzicală din program, intitulată „Deschide ușa, creștine!”, a fost interpretată de toți cei prezenți pe scena teatrului, în aplauzele spectatorilor.

În încheiere, prezentatorii au adresat mulțumiri tuturor celor implicați în această activitate, dar și celor care au fost prezenți în sală, cu nădejdea că anul viitor se vor revedea la cea de-a XIII-a ediție a acestui festival gorjean.

(Pr. Cruceru Valerian)