În prezența și cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, Grupul Psaltic „Sf. M. Mc. Dimitrie” al Catedralei Mitropolitane din Craiova şi Corul Facultății de Teologie Ortodoxă din Craiova au susținut un concert de colinde şi cântece de stea specifice sărbătorii Nașterii Domnului nostru Iisus Hristos, marți, 17 decembrie 2024, la Catedrala Mitropolitană din Craiova. Dirijorii celor două coruri au fost Pr. Lect. Univ. Dr. Adrian Mazilița și Protodiacon Lect. Univ. Dr. Victor Șapcă. Invitatul special al concertului a fost Pr. Gheorghe Smădoi. La eveniment a fost prezent corpul profesoral al Facultății de Teologie, alături de Părintele Decan Conf. Univ. Dr. Adrian Ivan și de studenții și studentele care au dorit să participe la acest concert.
În prima parte a cuvântului de binecuvântare, Părintele Mitropolit Irineu a vorbit despre bucuria Întrupării Fiului lui Dumnezeu pentru mântuirea neamului omenesc: „Cuvintele sunt aproape neputincioase să exprime această seară minunată prin care noi am adus mulțumire lui Dumnezeu, în colind, în rugăciune, în imne de slavă. Din cântările pe care părinții și studenții noștri le-au executat cu măiestrie am putut să vedem ritmul și armonia îngerilor care au cântat la Nașterea Mântuitorului Iisus Hristos. Păstorii au fost îndemnați de îngeri ca să vină să vadă că li S-a născut Mântuitor. Totodată ei au auzit îngerii cântând: «Slavă întru cei de sus lui Dumnezeu şi pe pământ pace, între oameni bunăvoire!» (Luca 2, 14). Acești păstori care își păzeau turmele lor au venit de îndată. Sf. Ev. Luca ne lasă să înțelegem că îngerii au fost mergătorii-înainte ai acestor păstori și i-au condus până la ieslea din Betleem. Acolo au văzut ceea ce lumea până atunci nu a văzut niciodată, pe Fiul lui Dumnezeu făcut om. La prima vedere am avea impresia că suntem într-o altă realitate. Deși Se vorbește despre Cel Ceresc, vedem culcat în iesle un Prunc pământesc, asemena nouă. Lângă El, o fecioară smerită și timidă și un bătrân, care cu multă smerenie și cu dragoste slujea acestui nou-născut. Păstorii și toți cei de lângă Prunc văd cu totul altceva, o realitate divină, dumnezeiască. Toți aceștia Îl văd pe Prunc dincolo de realitățile concrete ale vieții, ca Dumnezeu adevărat din Dumnezeu adevărat. În continuare au venit și alții să vadă Pruncul, unii conduși de stea de departe și cei care au fost lângă Preacurata Maria. Toți aceștia mărturisesc într-un singur grai că Dumnezeu este cu noi. El este Emanuel, Cel Care a fost vestit de la bun început, de când strămoșii noștri au fost izgoniți din rai. Întotdeauna Dumnezeu a dorit ca omul să fie bine, să nu moară ci să se mântuiască”.
În a doua parte, Înaltpreasfinţia Sa a subliniat legătura dintre colinde și învățătura Bisericii. De asemenea, i-a felicitat pe toți cei care s-au pregătit pentru a aduce înaintea tuturor celor prezenți la eveniment aceste buchete de colinde românești: „Revenind la colindele noastre, este foarte important să facem legătura dintre cântările din seara aceasta și planul lui Dumnezeu. Am auzit în versurile interpretate de părinții noștri deseori amintindu-se de Moș Crăciun. În Vechiul Testament, profeții au vorbit despre Cel vechi de zile, adică de Dumnezeu Care este mai presus de timpul nostru, de realitatea noastră. Uneori este închipuit în pictură ca un bătrân cu plete dalbe. Alții au interpretat pe Moș Crăciun ca fiind un bătrân care avea în proprietate pământul de lângă Betleem, inclusiv peștera. Alții au mai spus să nu era un om generos. Pentru noi, Moș Crăciun este Tatăl Cel Ceresc, pentru că numai El ne face daruri multe. Cel mai mare dar pe care ni-L dă Tatăl Cel Ceresc este Însuși Fiul Său. Dacă observăm în profunzime din sensul tainic al colindelor, Îl regăsim pe Tatăl Cel Ceresc, Care «aşa a iubit lumea, încât pe Fiul Său Cel Unul-Născut L-a dat ca oricine crede în El să nu piară, ci să aibă viaţă veşnică”» (Ioan 3, 16). Atunci când Îl privim pe Mântuitorul Hristos deodată Îl vedem atât ca Prunc cât și ca Cel Care are să Se răstignească pentru noi și să fie înmormântat. Colindul este o Evanghelie pentru tot omul pentru că noi înțelegem și învățăm cele spuse de Sfinții Evangheliști, cele comentate de Sfinții Părinți și cele care se regăsesc în slujbele noastre bisericești. Toate acestea sunt îmbrăcate în cântare dumnezeiască, o cântare care cuprinde întreaga creație, cerul și pământul și cele dedesubt. În seara aceasta am trăit momentele sfinte ale colindelor și ne pregătim pentru sărbătoarea Nașterii Mântuitorului Iisus Hristos. Lumea a văzut slava lui Dumnezeu și înțelepciunea pe care noi atât de mult o dorim să o avem în sufletele, inimile și mințile noastre. Mulțumim lui Dumnezeu pentru seara aceasta. Felicităm pe părinții dirijori, pe părintele Adrian Mazilița și pe părintele Victor Șapcă, pe toți părinții și studenții din acest grup psaltic. Pe dumneavoastră vă felicităm și vă fericim că ați fost în seara aceasta participanți la frumoasa armonie dumnezeiască de colind și cântec bisericesc. La mulți și binecuvântați ani!”.
În calitate de prezentator, părintele diacon Lucian Bădescu a introdus de fiecare dată colindele pregătite de cele două coruri dar și soliștii care au interpretat. Din programul muzical, au făcut parte următoarele cântece: Troparul Nașterii Domnului, Condacul Praznicului Fecioara astăzi, Tu ești lumina cea sfântă, gl. 1; Bună sara gospodar, gl. 3; Taina din Scripturi, gl. 5; Domnul Sfânt când S-a născut, gl. 3; Călătoare sfântă stea, gl. 1; În seara de Moș ajun, Dimineața lui Crăciunu, Moș Crăciun, Am plecat cu colindatu, Colindăm, Doamne, colind, colindul Steaguri albe, Stea luminătoare, Deschide ușa creștine, Mai primește gazdă bună, La mulți ani.
(Pr. Marius Reşceanu)