În ziua de 26 decembrie, Biserica Ortodoxă prăznuiește Soborul Maicii Domnului și pe Sf. Cuv. Nicodim cel Sfințit de la Tismana, Ocrotitorul Olteniei. Prăznuirea din anul acesta a fost însă cu totul specială, dat fiind că Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a canonizat, în iulie a.c., pe Sfântul Cuvios Mucenic Gherasim de la Tismana, cu ziua de prăznuire 26 decembrie. În această zi de mare sărbătoare, Înaltpreasfințitul Părinte Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în mănăstirea Tismana, întemeiată de către Ocrotitorul Olteniei, Sfântul Nicodim cel Sfinţit şi binecuvântată de Sfântul Cuvios Mucenic Gherasim.
Prăznuirea a început în seara de 25 decembrie, prin săvârșirea slujbelor de seară: Vecernia unită cu Litia, Utrenia şi slujba tunderii în monahism pentru cinci vieţuitoare ale acestei mănăstiri gorjene. Astfel, surorile Cristina Gherghe, Alina Popa, Andreea Plăcintă, Anca Filip şi Niculina Grumeza au depus cele trei voturi monahale (sărăcia, fecioria şi ascultarea), înaintea lui Dumnezeu și a Părintelui Mitropolit Irineu, primind numele Filofteia, Teofana, Iustina, Dionisia şi Nicodima.
Prăznuirea a continuat a doua zi cu săvârșirea Liturghiei arhierești de către Înaltpreasfințitul Părinte Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, alături de Arhim. Ioachim Pârvulescu, starețul mănăstirii Lainici, părintele consilier Daniel Achim și părintele Marian Mărăcine, protoiereu al Protopopiatului Târgu-Jiu Nord.
„Mântuitorul Hristos a venit să aducă pacea, să aducă liniștea, să aducă înțelegerea între oameni”
În prima parte a cuvântului de învăţătură, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu a vorbit despre Întruparea Fiului lui Dumnezeu şi despre Fecioara Maria: „Fiul lui Dumnezeu S-a făcut Om, S-a îmbrăcat în haină omenească luată din Preasfânta Născătoare de Dumnezeu, astfel, Cuvântul S-a făcut trup. S-a făcut asemenea nouă. Deci, cu această fire umană noi putem să-L vedem pe Dumnezeu și să ne apropiem de El, să ne împărtășim cu El. Dacă El nu s-ar fi făcut asemenea nouă, noi nu L-am fi putut cunoaște și nici nu am fi putut să ne împărtășim cu Trupul și Sângele Lui. De aceea, putem să-L cinstim pe Mântuitorul Hristos şi să ne închinăm icoanelor Sale, că El S-a făcut Om, El S-a făcut asemenea nouă. Din El se revarsă asupra omenirii întreaga putere Dumnezeiască, ori de câte ori ne apropiem de El și ori de câte ori Îl chemăm ca El să vină să Se sălăşluiască întru noi. De asemenea, Mântuitorul Iisus Hristos făcându-Se Om, a refăcut legătura cu Tatăl Cel Ceresc. Oamenii s-au îndepărtat de Dumnezeu după căderea lor în păcat și după izgonirea lor din Rai. Ei bine, Mântuitorul Hristos a venit să aducă pacea, să aducă liniștea, să aducă înțelegerea între oameni. Această refacere a firii umane, atât de importantă pentru noi, a început prin Nașterea Mântuitorului Iisus. De acolo, din pântecele preacurat al Împărătesei noastre, Duhul Sfânt și Fiul au curăţit firea umană și din momentul acela omenirea a fost dezrobită de cel rău.
Mântuitorul Iisus Hristos a îndreptat spre Tatăl tot neamul omenesc, care prin robia satanei se ducea spre distrugere. Ne-a îndreptat pentru că El avea și putere Dumnezeiască, dar și firea umană luată din Preasfânta Născătoare de Dumnezeu. Maica Domnului este şi ea o făptură umană. Și ea a fost născută ca și noi oamenii, din părinții Ioachim și Ana, și a moștenit și ea slăbiciunea firii omeneşti. Însă fiind ajutată de lucrarea lui Dumnezeu și de Harul Duhului Sfânt, Preacurata Fecioară a străjuit permanent în rugăciune și viață curată şi atât de mult s-a unit cu Dumnezeu, încât ea a fost îndumnezeită. Relația dintre Preasfânta Născătoare de Dumnezeu și Tatăl Cel Ceresc este una fără de asemănare. Deci, acolo ea, cu adevărat, a trăit în comuniune cu Dumnezeu înainte ca să primească de la Arhanghelul Gavriil vestea cea bună a Întrupării Fiului lui Dumnezeu. Așadar, în sufletul și în mintea Sfintei Fecioare Maria a sălăşluit Tatăl Cel Ceresc. Deci, sărbătoarea de astăzi închinată Maicii Domnului, este tocmai o învățătură a Bisericii, un îndemn al Sfinților Părinți ca noi să cinstim pe Preasfânta Născătoare de Dumnezeu, imediat după naştere”.
„Viaţa Sfântului Nicodim și a Sfântului Gherasim reprezintă o viață care s-a sfințit și s-a luminat prin jertfă, prin luptă împotriva patimilor”
În a doua parte a predicii, Părintele Mitropolit a evidenţiat viaţa virtuoasă a celor doi sfinţi ocrotitori ai Tismanei: „Astăzi îi cinstim pe Sfântul Cuvios Nicodim cel Sfințit și pe Sfântul Cuvios Mucenic Gherasim de la Tismana, ambii din această Sfântă Mănăstire. Noi cântăm și lăudăm viața curată a Sfântului Nicodim și a Sfântului Gherasim. O viață dedicată lui Dumnezeu, consacrată lui Dumnezeu. O viață care s-a sfințit și s-a luminat prin jertfă, prin luptă împotriva patimilor. Lupta împotriva omului trupesc este lupta sfinţilor care au biruit păcatele şi patimile prin viaţa lor plină de sfinţenie. Ne rugăm Sfântului Gherasim și Sfântului Nicodim și tuturor Sfinților din această Sfântă Mănăstire ca să înalţe rugăciunile noastre în faţa Tronului Ceresc”.
În ultima parte a cuvântului de învăţătură, Înaltpreasfinţia Sa a asemănat tunderea în monahism a celor cinci vieţuitoare din obştea monahală a Tismanei cu cele cinci fecioare înţelepte din Pilda fecioarelor: „La slujba de seară am chemat la viața curată, feciorelnică, călugărească, pe cinci dintre maicile acestei Sfinte Mănăstiri: Filofteia, Teofana, Iustina, Dionisia şi Nicodima. Acestea s-au adăugat mireselor Mântuitorului Iisus Hristos, ele au urmat celor cinci fecioare înţelepte. Ele au luat şi au pus untdelemn în candelele lor pentru a rămâne de veghe permanent. Intrarea la nunta Împăratului este esențială în vieţile noastre”.
(Pr. Sorin-Grigore Vulcănescu)