În prezenţa şi cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, în ziua prăznuirii Sf. Arhidiac. Ştefan, a avut loc slujba de prohodire a părintelui profesor Nicolae Răzvan Stan, fostul decan al Facultăţii de Teologie din Craiova. Slujba de înmormântare a avut loc la Biserica „Sf. Gheorghe” – Nou din Craiova, biserică al cărei paroh a fost părintele Nicolae Stan.
După Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie, slujba de înmormântare a fost oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, alături de Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, de Pr. Conf. Univ. Dr. Adrian Ivan, Decanul Facultăţii de Teologie din Craiova, de Pr. Lect. Univ. Dr. Mihai Ciurea, Prodecanul Facultăţii, de Pr. Conf. Univ. Dr. Ioniţă Apostolache, Director de Departament, de Părinţii Protopopi Grigore Vulcănescu şi Emilian Cimpoeru, de Părinţii Profesori, de colegii şi de colegele din corpul profesoral, de personalul din instituţia teologică craioveană şi de zeci de preoţi din Arhiepiscopia Craiovei şi din ţară. I-au adus un ultim omagiu şi reprezentanţii Universităţii din Craiova, domnul Prof. Univ. Dr. Cezar Spânu, Rectorul Universităţii din Craiova şi domnul Prof. Univ. Dr. Leonardo-Geo Mănescu, președintele Senatului Universităţii din Craiova, alături de cadre didactice universitare şi personalul UCV. De asemenea, mulţime de credincioşi alături de părinţii slujitori ai parohiei, Pr. Silviu Ciocşan şi Pr. Sorin Bora, i-au fost alături la slujba de prohodire oficiată în biserica închinată Sf. Gheorghe.
„Astăzi părintele ne predă ultimul curs de filosofie a vieţii: Gândește-te la moarte! Gândește-te că ești trecător pe acest pământ!”
În cuvântul de învăţătură, Părintele Mitropolit Irineu a vorbit despre momentul mutării sufletului în Împărăţia lui Dumnezeu în virtutea mântuirii şi a învierii: „În slujba de înmormântare am ascultat două cuvinte foarte importante şi grăitoare deopotrivă. Primul cuvânt este legat de înviere, de nădejdea primirii şi desăvârşirii în Împărăţia lui Dumnezeu. Cel de-al doilea este legat de calea fericită când sufletul celui adormit întru Domnul se uneşte cu Creatorul său. Toate aceste cuvinte sunt tulburătoare, pentru noi care îl plângem pe cel plecat dintre noi, dar totuşi acestea sunt importante pentru a înţelege planul existenţei noastre. Câtă frumusețe a pus Dumnezeu în trupul nostru! Desigur dacă ne uităm la cel care pleacă dintre noi, această frumusețe dispare. Să înțelegem că frumusețea, armonia, gândirea sunt datorate sufletului, acela care face să fim frumoși, să gândim și să vorbim. Credința noastră ne învață că sufletul este veşnic, el merge acolo de unde a plecat pentru această călătorie vremelnică din viaţa pământească. Mântuitorul Iisus Hristos, Care a murit pe Cruce, a făcut prin Învierea Lui o formă de înţelegere a morţii care dispare, de aceea noi vorbim de adormire întru Domnul. Aşadar, în lumea aceasta, noi suntem într-o stare de pregătire permanentă pentru viața veșnică”.
Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu le-a adresat cuvinte de mângâiere şi de întărire familiei şi cunoscuţilor Părintelui Nicolae, asigurându-i de tot sprijinul şi rugăciunea pentru odihna sufletului părintelui duhovnicesc al parohiei „Sf. Gheorghe”-Nou şi, totodată, a menţionat ultimul curs de filosofie a vieţii şi a morţii predat astăzi de părintele Nicolae, care „a înțeles această trecere din lume. Părintele a îndurat multă suferinţă şi durere apăsătoare. De aceea, noi avem regretul că un frate de-al nostru a avut atâta suferinţă şi durere în viaţa sa. Dar trebuie să înţelegem că lucrurile desăvârșite nu se pot afla decât prin suferinţă. Astăzi, părintele ne dă ultima lecție și ultimul curs de filosofie a vieţii: Gândește-te la moarte! Gândește-te că ești trecător pe acest pământ! Dumnezeu să-l ierte şi să-i odihnească sufletul în rândul celor drepţi! Condoleanţe familiei îndurerate! Amin!”.
„Părintele Nicolae a fost și rămâne un model pentru noi, un model de teolog, de preot, de om de știință cu adevărat, de rugător și păstrător al valorilor creștine autentice”
Părintele Arhiepiscop Teodosie a rememorat întâlnirea cu părintele Nicolae la susţinerea tezei de doctorat, evidenţiind pregătirea sa teologică temeinică: „I-am păstrat o amintire atât de bună, atât de frumoasă, Părintelui Nicolae, deoarece nici până la el, nici după el, n-am întâlnit o aşa exprimare teologică şi spirituală, plină de însemnătate morală, cum am văzut la Sfinţia Sa. De aceea, o mare săgeată am primit în suflet, când am auzit de plecarea părintelui Nicolae Răzvan. Astfel încât și la noi la Constanța, unde și-a făcut doctoratul, este o perioadă de doliu, este o durere și am venit aici cu binecuvântarea Părintelui Mitropolit Irineu să exprim această durere dar și marea nădejde a învierii. Părintele Nicolae a fost și rămâne un model pentru noi, un model de teolog, de preot, de om de știință cu adevărat, de rugător și păstrător al valorilor creștine autentice. Întoarce-te suflete bun la Dumnezeu cu bogăţia pe care ai adunat-o aici pe pământ şi-ai dăruit-o multora! Amin!”.
Părintele Decan Adrian Ivan a menţionat principalele date biografice ale părintelui Nicolae Stan, amintind de temeinicia lucrărilor sale şi de îndeplinirea mai multor proiecte instituţionale şi personale: „Părintele Profesor s-a născut pe 15 iunie anul 1978, acum 46 de ani. S-a născut din părinți evlavioși înaintea lui Dumnezeu. A primit în familia sa învățătura cea sănătoasă despre Dumnezeu și el însuși L-a căutat pe Dumnezeu cu osârdie și cu grijă ca ceea ce agonisește să fie pentru Dumnezeu. A urmat cursurile gimnaziale în satul său, iar mai târziu, între 1993-1998, a fost elev la Seminarul Teologic Sfântul Grigorie Teologul din Craiova. Apoi, a urmat cursurile Facultății de Teologie din Craiova şi studii doctorale la Universitatea Ovidius din Constanța, sub coordonarea Părintelui Profesor Dumitru Radu. Teza sa de doctorat este dedicată bazelor hristologice ale antropologiei creștine, un subiect deosebit de delicat și care necesită cunoștințe teologice temeinice. Din anul 2008, Părintele Nicolae este titularul facultății noastre. A fost decanul facultății în perioada 2016-2024. În această zi înălțăm smerită rugăciune lui Dumnezeu şi Îl rugăm ca să-i primească sufletul în ceata drepţilor!”.
După slujba de prohodire oficiată în Biserica „Sf. Gheorghe”-Nou din Craiova, cortegiul funerar a ajuns cimitirul Nord, unde trupul părintelui profesor Nicolae Răzvan Stan a fost aşezat în mormânt. Veşnica pomenire şi odihnă a sufletului în ceata drepţilor lui Dumnezeu!
(Pr. Sorin-Grigore Vulcănescu)