Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, Facultatea de Teologie Ortodoxă din Craiova, în parteneriat cu Muzeul Cărții și Exilului Românesc, cu Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” Dolj, cu Universitatea de Medicină și Farmacie din Craiova, cu Muzeul Olteniei și cu Editura Predania, având partener media TVR Craiova, organizează o serie de manifestări culturale dedicate hagiografiei bizantine și iconografiei românești. La aceste evenimente participă numeroși artiști și iconari de renume, profesori de teologie și specialiști.
Vineri, 24 ianuarie, începând cu ora 9, în Sala de expoziții temporare a Casei Băniei, va avea loc atelierul de iconografie și desen: „Semne deschise în Legământ”. După o succintă incursiune în problematica desenului și a tradiției iconografice, realizată de publicistul și traducătorul Irina Monica Bazon, va urma atelierul de desen. Chipurile Sfinților și desenele realizate de artiști vor porni de la descrieri ale Sfinților asceți, extrase din Pateric și Erminii, prin grija părintelui profesor Paul Siladi. La atelier vor lua parte: Ioan Popa (artist-iconar Patriarhia Română), prof. dr. Andrei Rosetti (Facultatea de Arte și Design a Universității de Vest din Timișoara), ierom. Teofil Bâra (Mănăstirea Oașa), lect. univ. dr. Gabriel Giodea (Facultatea de Teologie Ortodoxă din Craiova), Angela Hanc (artist-iconar Arad), Ciprian Bodea (artist, membru fondator Noima), Mihai Ariciu (artist, Alba Iulia). Miza întregului atelier este, așa cum observă Irina Monica Bazon, recuperarea frumosului: „provocarea iconarului de astăzi este încercarea de a recupera omul confiscat de imagine, printr-o propunere iconografică care păstrează tradiţia (şi, în acelaşi timp, o transmite în mod viu, creând o punte cu lumea de astăzi), dar care, totodată, „concurează” cu kitsch-ul şi cu imaginea mediatică/digitală, care acaparează lumea lăuntrică a omului. Cum poate avea icoana de astăzi un rol restaurator şi salvator pentru omul contemporan? Cum poate contracara efectele imaginii mediatice (reprezentând, am putea spune, noul tip de iconoclasm, specific epocii noastre), astfel încât să recupereze chipul omului şi să-l sustragă din pseudorealitatea în care aceasta din urmă îl absoarbe în mod ademenitor, falsificându-l? – sunt întrebări care îl pot preocupa pe artistul iconar de astăzi, fiind chemat ca prin lucrarea sa să reflecte acest adevăr exprimat de Dostoievski: „Frumuseţea va salva lumea! Acesta este şi sensul icoanei”.
Sâmbătă, 25 ianuarie a.c., în Sala de expoziție temporare a Casei Băniei, va avea loc vernisajul expoziției „Semne deschise în Legământ”. Expoziția, care rămâne în Bănie până la data de 1 martie 2025, oferă, în cuvintele curatorului, lect. univ. dr. Gabriel Giodea, Facultatea de Teologie Ortodoxă din Craiova: „Expoziţia aduce pe simeze lucrări ce prezintă parcursul de lucru din laboratorul de creaţie al iconarului precum: studii, desene pregătitoare și diverse stadii din procesul de creaţie. Documentaţia prezentată susţine ideea că libertatea de expresie în icoană este diferită de libertatea artistică, în genere. Ea este ghidată de canoane și de tradiția spirituală, dar tocmai aceste limite oferă un izvor de creație nesfârșit. Artistul explorează profunzimi teologice și simbolice, exprimându-le printr-un limbaj vizual unic, inspirat de rugăciune și comuniune cu divinul. Astfel, libertatea nu este anulată, ci transformată într-o stare interioară și verticală, care transcende granițele formale”.
Atelierul de lectură Synaxis, organizat cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, a fost conceput din dorința de a orienta lecturile studenților și de a încuraja dezbaterile transdisciplinare. Aflat la a treia ediție, Atelierul a păstrat, în esență, același format: fiecare întâlnire are în centru o carte reprezentativă, care oferă o perspectivă specifică asupra temei generale. În anul universitar 2024-2025 tema generală a întâlnirilor Synaxis este „Ce este adevărul? Despre cunoaștere și discurs”. Lectura constituie punctul de plecare al unei călătorii mai ample, întreprinse sub îndrumarea unor invitați, specialiști în domeniu.
Întâlnirile furnizează cadrul propice nașterii unor discuții vii, a reflecțiilor și a reacțiilor menite să suscite interogații și căutare personală. Prelegerile susținute de-a lungul anului vor fi publicate într-un volum dedicat temei, împreună cu discuțiile și sugestiile participanților la dezbatere.
Coordonatorii proiectului sunt pr. lect. dr. Mihai Ciurea și pr. lect. dr. Lucian Zenoviu Bot.
Mai multe informații și înscrierea la adresa electronică bot_lucian@yahoo.com.