100 de tineri olteni au sărbătorit Centenarul Patriarhiei Române

Evenimente

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, Sectorul de Tineret și Catehizare a organizat la Paraclisul Mitropolitan Madona Dudu un eveniment dedicat anului omagial al Centenarului Patriarhiei Române și anului comemorativ al duhovnicilor și mărturisitorilor ortodocși români din secolul al XX-lea.

Evenimentul a fost organizat de Ziua Internațională a Tineretului Ortodox, sărbătorită în fiecare an în ziua Praznicului Împărătesc „Întâmpinarea Domnului”. Întâlnirea a fost prilejuită de participarea la Sfânta Liturghie,  agapa frățească, conferința pe tema anului omagial susținută de Pr. Conf. Univ. Dr. Sergiu Popescu de la catedra Istoria Bisericii Ortodoxe Române a Facultăţii de Teologie din Craiova, momente artistice și prezentarea agendei cu tineretul din cadrul Sectorului de Tineret și Catehizare.

Părintele Profesor Sergiu Popescu a prezentat tinerilor istoria formării comunităților creștine din primele veacuri până în prezent: „În 1925 Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât, într-o ședință de lucru, din data de 4 februarie, ca Biserica noastră să fie ridicată la rangul de Patriarhie. Când vorbim despre o Patriahie, vorbim despre o organizare bisericească. Treptele acestei organizări bisericești sunt multiple. De exemplu, o biserică poate fi numită atât locașul de cult, în care ne închinăm și participăm la Sfânta Liturghie, dar în același timp, spunem Biserică și comunității sau obștii, care aparține de locașul respectiv. Încă din vremea creștinismului primar, credincioșii au început să se identifice cu un anumit locaș de cult, chiar dacă nu erau organizate, ca în zilele noastre. După anul 313, când Sf. Împărat Constantin cel Mare le-a dat libertate creștinilor, comunitățile au început să se organizeze. Basilica înseamnă casa împăratului, care din case ale împăratului pământesc au devenit case ale Împăratului Ceresc. Mai multe Biserici laolaltă au format o eparhie condusă de un ierarh. Când numărul eparhiilor a crescut, pentru a fi conduse mai ușor, a apărut nevoia înființării de mitropolie, de la termenul metropolă, care desemna un oraș mare. După aceea, când au existat într-un teritoriu, mai multe episcopii și mai multe mitropolii, s-a ajuns la concluzia că acea țară sau regiune să fie ridicată la gradul de Patriarhie, condusă de un Patriarh. La început au fost Patriarhii la Ierusalim, Alexandria, Antiohia, iar la Constantinopol, fiindcă orașul era și reședință imperială, Patriarhul era numit ecumenic, adică a toată lumea. Românii au mai avut o Patriahie până în 1925, dar nu singuri, este vorba de perioada imperiului vlaho-bulgar, secolul 11-12, când au fost recunoscuți ca Patriahia Vlaho-Bulgară de la Târnovo. După Unirea Principatelor Române, s-au făcut demersuri ca Biserica Ortodoxă Română, să devină independentă sau autocefală, fapt concretizat după 20 de ani, în 1885 sub Patriarhul ecumenic Ioachim al IV-lea. Marea Unire de la 1918 a făcut ca numărul credincioșilor din țara noastră, să crească și să apară nevoia ridicării Bisericii din țara noastră la rangul de Patriarhie, lucru aprobat în Sfântul Sinod. În Constituția din 1923 s-a scris că Biserica Ortodoxă Română este Biserica dominantă din poporul român. 85,3% din locuitorii țării noastre sunt ortodocși, dar acest lucru ne responsabilizează să păstrăm și să dăm mai departe această tradiție spirituală. Atunci când nu venim în mod frecvent la Biserică, să știți că nu contribuim la păstrarea acestei identități și să o dăm nealterată urmașilor noștri. Așadar momentul acesta de 100 de ani, ne obligă pe de o parte să ne aducem aminte de înaintașii noștri, care au făcut posibilă ridicarea Bisericii noastre, la rang de Patriarhie, iar pe de altă parte, avem obligația de a păstra tezaurul/comoara aceasta neprețuită așa cum am primit-o.

După conferință a urmat un moment de interpretare muzicală a unor poezii și imnuri, dedicate anului omagial și comemorativ. Părintele Gigi Smădoi a interpretat la chitară două cântece: „Roata” ( versuri A. Păunescu, muzica: Victor Socaciu) și „Colindul celui fără de nume” ( muzica si versuri Tudor Gheorghe), iar tânără Ana Nuță a interpretat ,,Cântec de leagăn” și ,,Crez” (melodia Părintele Cristian Alexandru).

Dintre invitații prezenți la eveniment amintim: dna. prof. dr. Iuliana Gheorghe, Inspector la disciplina Religie în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Dolj, dna. prof. Aurora Turcu, profesor de religie Liceul Teoretic „Henri Coandă”, tinerii din Asociația Studenților Creștini Ortodocși Români, filiala Craiova, elevi din cadrul Seminarului Teologic „Sfântul Grigorie Teologul”, grupul parohial „Sfinții Martiri Brâncoveni”, coordonați de Pr. Cosmin Dorobăț, câștigătorii Concursului Național Catehetic în anul 2024, grupul parohial „Tinerii Maicii Domnului”, coordonat de preotul Pr. Mihai Scorbură, grupul parohial Brândușa, coordonați de Pr. Dr. Gabriel Sorescu, grupul de tineri din Parohia Bucovăț, coordonați de Pr. Adrian Sprâncenatu, grupul de tineri din Parohia Căciulatu, coordonați de Pr. Ionuț Drugă.

Un moment plin de emoție, au fost recitarea unei poezii, dedicate mărturisitorilor din temnițele comuniste, compus de tânăra Maria Smădoi în vârstă de 10 ani, elevă în clasa a IV-a, la colegiul Național Ștefan Velovan:

Chinuri sfinte

Prigoniți și torturați,

Fiind în chinuri multe,

Numai Dumnezeu știa,

Să îi mai asculte.

Dar de chin nu se plângeau,

Parcă nici nu oboseau,

Pentru Domnul au răbdat,

Chinuri de nemăsurat.

Domnul îi ținea în viață.

Și la bătăi făceau față,

Iară suportau dureri

Ce puteai să le mai ceri?

Tot ce se puteau vedea

Erau gratiile stranii,

Și ce se mai auzea?

Țipete ce trec ca anii.

Dragii noștri sfinți de azi,

Prin acestea au trecut,

Și cu milă au răbdat,

Suferința de demult.

Nici de milă n-aveau parte,

Nici măcar de-o vorbă bună,

Fiindcă nimeni nu voia,

Așa ceva să le spună.

Pentru toți ei se rugau,

Și pentru prigonitori,

Sfinții noștri, Doamne,

Erau foarte iubitori.

În a noastră rugăciune,

Noi le mulțumim mereu,

Și îi mai rugăm c-an toate,

Să ne-ajute Dumnezeu!

La final Părintele Ștefan Bărbulescu, inspector în cadrul Sectorului de Tineret și Catehizare, a mulțumit Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, pentru binecuvântarea de a organiza acest eveniment, aflat la a doua ediție în Arhiepiscopia Craiovei. De asemenea, a adus mulțumiri gazdelor: Preotului Alexandru Toma, de la Paraclisul Mitropolitan Madona Dudu, pentru buna desfășurare a întâlnirii, precum și doamnei inspectoare Iuliana Gheorghe și profesorilor de religie care susțin proiectele Sectorului de Tineret, dar nu în ultimul rând tinerilor și preoților coordonatori care se implică cu multă dăruire în activitățile catehetice și de tineret, organizate la nivel parohial și la nivel eparhial.

Pr. Ștefan Bărbulescu