Joi, 6 februarie 2025, de la ora 17:00, Amfiteatrul „Mihai Ioana” al Universității de Medicină și Farmacie din Craiova (Strada Petru Rareș, nr. 2) a fost gazda unei dezbateri transdisciplinare, intitulată „Omenirea în secolul 21: Între pericole și iluzii”. Evenimentul a fost organizat cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, și a reunit teologi, medici, profesori și studenți într-un dialog deschis asupra provocărilor contemporane.
Dezbaterea a fost organizată de Facultatea de Teologie Ortodoxă din Craiova, prin Atelierele Synaxis, în parteneriat cu Muzeul Cărții și Exilului Românesc, Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” Dolj, Universitatea de Medicină și Farmacie din Craiova, Muzeul Olteniei, Editura Predania, având sprijinul media al TVR Craiova.
Discuțiile au avut ca obiectiv explorarea unor subiecte fundamentale pentru viitorul umanității, precum:
- Transformările tehnologice și impactul lor asupra societății,
- Pericolele dezinformării în era digitală,
- Sănătatea mentală și spirituală într-o lume marcată de schimbări rapide.
Atelierul a debutat cu un cuvânt de bun-venit al domnului Prof. Univ. Dr. Marius Ciurea, Decanul Facultăţii de Medicină și Farmacie din Craiova, cel care a apreciat temele şi activităţile Alelierelor Synaxis. Pr. lect. univ. dr. Mihai Ciurea, Prodecanul Facultății de Teologie din Craiova, a prezentat invitaţii şi direcţiile dezbaterii, menţionând schimbarea paradigmei în cadrul Atelierelor şi anume, conceptul de dezbatere, în care lectorii sunt invitaţi să dezbată idei şi să răspundă întrebărilor din public.
Domnul Prof. univ. dr. Adrian Bălșeanu, Prodecan al Facultății de Medicină și Farmacie din Craiova, a adus în discuţie accesul la informaţie: „Avem acces la un volum de informaţii din ce în ce mai mare. Informaţia şi accesul la informaţie nu înseamnă adevăr. Avem acces la informaţie, mai mult ca niciodată, însă cea mai multă este ficţiune, iluzie sau minciună. Adevărul cere efort, timp şi parte financiară. Ne alegem prietenii în funcţie de adevăr şi de confirmarea crezurilor noastre”. Domnul Prodecan a continuat cu o serie de exemple din domeniul descoperirilor şi a insistat asupra moderaţiei cu care trebuie acestea privite şi utilizate.
Domnul Prof. univ. dr. Sorin Dinescu, Director de Departament în cadrul Universităţii de Medicină, a făcut un scurt excurs al invenţiilor tehnologice din ultimul secol, concluzionând asupra impredictibilităţii vieţii şi a viitorului omului: „Umanitatea a trăt în nesiguranţă de-a lungul timpului, mai ales în ultimul secol, deoarece viaţa nu este predictibilă, nu ştim ce se va întâmpla în viitor. Însă, cu toate acestea, viaţa va merge mai departe. Marile descoperiri ale ultimelor secole nu aveau o atât de profundă legătură cu intimitatea”. În continuare, domnul Dinescu a discutat despre confuzia care apare în momentul suprainformării.
Atelierul Synaxis
Evenimentul face parte din seria SYNAXIS, o inițiativă care își propune să încurajeze lecturile și dezbaterile transdisciplinare în rândul studenților. În acest an universitar, tema generală a întâlnirilor este „Ce este adevărul? Despre cunoaștere și discurs”, iar fiecare ediție este centrată pe o carte reprezentativă.
Proiectul oferă un cadru pentru explorarea unor idei inovatoare, iar dezbaterile stimulează reflecția și căutarea personală, încurajând dialogul între domenii diferite, precum teologia, medicina și științele sociale.
Conținutul întâlnirilor din cadrul Atelierului Synaxis va fi publicat într-un volum dedicat, care va include atât prelegerile invitaților, cât și reflecțiile participanților.
Proiectul SYNAXIS este coordonat de:
- Pr. lect. dr. Mihai Ciurea,
- Pr. lect. dr. Lucian Zenoviu Bot.
Contact și informații suplimentare
Pentru mai multe detalii despre proiectele și întâlnirile SYNAXIS, cei interesați pot contacta organizatorii la adresa de e-mail bot_lucian@yahoo.com.