Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, în perioada 26-28 februarie 2025 s-a desfășurat la Seminarul Teologic Sfântul Grigorie Teologul din Craiova, o sesiune de formare catehetică pentru 50 de preoți din Mitropolia Olteniei. Evenimentul face parte din strategia catehetică a Patriarhiei Române privind formarea continuă a preoților cateheți.
În prima zi a fost săvârşită Sfânta Liturghie în Paraclisul Seminarului Teologic. Părintele Ştefan Bărbulescu, Consilier al Sectorului de Tineret și Catehizare al Arhiepiscopiei Craiovei şi organizator al acestui eveniment, a transmis cuvântul de binecuvântare al Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Irineu: „Această întâlnire este o binecuvântare şi un dar, de aceea mulţumim Părintelui Mitropolit Irineu pentru sprijinul şi purtarea de grijă permanentă pentru tinerii şi cateheţii din Arhiepiscopia Craiovei. Mulţumim Părintelui Mihail Pavel, inspector Patriarhal în cadrul Sectorului Teologic-Educațional al Patriarhiei Române, şi tuturor părinţilor inspectori şi consilieri din celelalte Eparhii. Bunul Dumnezeu să ne ajute în demersul nostru!”.
În Mitropolia Olteniei funcționează un parteneriat între cele patru Sectoare Eparhiale, în vederea dezvoltării activităților cu tineretul și activităților catehetice. Tema sesiunii de formare a fost Rolul și importanța Cuvântului în misiunea pastorală contemporană. Formator în cadrul întâlnirii a fost Părintele Mihail Pavel, inspector Patriarhal în cadrul Sectorului Teologic-Educațional al Patriarhiei Române, care a subliniat importanţa activităţilor de formare catehetică şi a vocaţiei slujirii Cuvântului „Vocaţia preotului este strâns legată de iubirea preoţiei şi de această slujire binecuvântată de Dumnezeu. Scopul întâlnirii noastre este să ne cunoaştem activitatea şi să aflăm moduri noi prin care să o îmbunătăţim”. Subiectele dezbătute au vizat:
- Lucrarea Cuvântului – viziune, misiune, direcţii de lucru;
- Provocări şi oportunităţi privind activitatea pastorală – locul şi importanţa catehezei în misiunea preoţească;
- Contextul local al pastoraţiei şi agenda catehetică parohială;
- Catehezele parohiale – analiza, viziune şi proiectare de viitor;
- Organizarea catehetică la nivelul Mitropoliei Olteniei şi a eparhiilor din Mitropolie – agenda catehetică anuală;
- Aspecte practice, metodologice şi organizatorice ale activității catehetice:
- alcătuirea unei cateheze cât mai accesibilă, folositoare şi atractivă pentru credincioşi;
- pregătirea catehezei şi structurarea ei – exemple şi metode care ar putea fi folosite;
- asigurarea unei baze de resurse materiale şi catehetice (ce? cât? şi cum?)
Întâlnirea a fost una interactivă și aplicată, la sfârșit fiecare eparhie stabilindu-și propria viziune, misiune, set de valori și direcții de lucru strategice pentru activitatea catehetică. De asemenea, au fost aplicate instrumente de lucru, menite să îmbogățească și să structureze mesajul catehetic. Sesiunea de formare s-a realizat pentru prima dată în Mitropolia Olteniei și își propune noi întâlniri care să aducă un plus valoare în pastorația de astăzi.