Slujbă arhierească în Duminica Ortodoxiei, la Catedrala Mitropolitană din Craiova

Evenimente

În Duminica Ortodoxiei, prima duminică din Postul Mare, credincioșii din Craiova au participat la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, oficiată la Catedrala Mitropolitană „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” de către Înaltpreasfințitul Părinte Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei. Înconjurat de un ales sobor de preoți și diaconi, Părintele Mitropolit Irineu a săvârșit slujba în prezența unui număr mare de credincioși şi l-a hirotonit diacon pe tânărul Dumitru-Adrian Prună. Pastorala Sfântului Sinod a fost citită de către Pr. Dr. Adrian Lupu, Consilier Eparhial al Sectorului de Învăţământ al Arhiepiscopiei Craiovei.

Duminica Ortodoxiei – biruința dreptei credințe

În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu a vorbit despre importanța Duminicii Ortodoxiei, ca zi a biruinței credinței adevărate asupra ereziilor și a cinstirii Sfintelor Icoane, subliniind că acestea sunt ferestre către cer, mijloace prin care ne apropiem de Dumnezeu și de Sfinții Săi: „Astăzi noi am mărturisit credinţa noastră ortodoxă în Sfintele Icoane, în Sfinţii care sunt cu adevărat mijlocitori pentru noi în faţa Tronului Ceresc. Biserica noastră Ortodoxă are multe învăţături de folos sufletesc şi prin Sfinţii Părinţi ne-a îndemnat cum să cinstim pe Dumnezeu şi cum să ne rugăm lui Dumnezeu, ca să putem să ne apropiem de El cu inimă smerită şi cu gând curat.

Icoana este atât de apropiată de sufletul nostru, pentru că în aceasta sunt reprezentaţi Mântuitorul Iisus Hristos, Maica Domnului şi Sfinţii. Cei care s-au luptat împotriva Sfintelor Icoane au produs multă pagubă în Biserică, încât au chinuit şi au omorât pe apărătorii Sfintelor Icoane, dar credinţa cea adevărată a biruit. Sfintele Icoane reprezintă Persoanele Sfinte. Noi nu ne închinăm niciodată materiei, ci Persoanelor din Împărăţia lui Dumnezeu. Când noi privim Sfânta Icoană şi Sfântul zugrăvit ne priveşte pe noi, de aceea avem în Biserica noastră nenumărate icoane făcătoare de minuni. Ele arată că icoanele sunt purtătoare de har, de binecuvântare, prezenţe ale lui Dumnezeu în faţa noastră. Sfintele Icoane, întocmai Sfintei Împărtăşanii, fac parte din bogăţia noastră duhovnicească. Noi ne împărtăşim cu Trupul şi Sângele Mântuitorului nostru Iisus Hristos şi ne închinăm Maicii Domnului şi Sfinţilor, ca ei să ne ocrotească cu puterea lor. Noi trebuie să mărturisim sfinţenia icoanelor tuturor persoanelor, ca şi acestea să le cinstească şi să primească ajutor şi binecuvântare de la Dumnezeu”.

În încheiere, Părintele Mitropolit Irineu i-a binecuvântat pe toţi cei prezenți, îndemnându-i să petreacă această perioadă a Postului Mare în rugăciune, smerenie și fapte bune, pentru ca, la finalul călătoriei duhovnicești, să se bucure de lumina și harul Învierii Domnului.