Mănăstirea Prisaca din Craiova a îmbrăcat haină de sărbătoare: Hramul „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” și hirotonii întru diacon și preot

Dolj Evenimente Manastiri

Miercuri, 23 aprilie 2025, Mănăstirea „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” – Prisaca din Craiova a îmbrăcat haină de sărbătoare în timpul Săptămânii Luminate cu prilejul prăznuirii ocrotitorului său spiritual, martirul și purtătorul de biruință, cinstit ca model de curaj și credință neclintită în Hristos. În mijlocul obștii monahale și al numeroșilor credincioși, Înaltpreasfințitul Părinte Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie arhierească, înconjurat de un ales sobor de preoți și diaconi. Cu acest prilej deosebit, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu a săvârșit două hirotonii: întru diacon, pe teologul Constantin Dănescu, pe seama Parohiei Telești, din Protoieria Târgu Jiu Nord şi întru preot, pe diaconul Constantin-Flavius Tătaru-Vlăduleanu, pe seama Parohiei Bâlteni, din Protoieria Târgu Jiu Sud.

În cuvântul de învățătură rostit după Sfânta Liturghie, Părintele Mitropolit Irineu a subliniat statornicia în credință și mărturisirea jertfelnică a Sfântului Gheorghe, model pentru fiecare creștin:

„Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, în toate activităţile şi în toate funcţiile pe care le-a deţinut, a fost un rugător permanent, un om al faptelor bune, un conducător drept cu soldaţii săi şi la toţi s-a arătat ca model de sfinţenie, fără ca ei să ştie că el este creştin. Sfântul Gheorghe nu s-a făţărnicit înaintea lor, ca să se arate ucenic al Mântuitorului nostru Iisus Hristos şi a lăsat ca prin faptele sale să se vadă credinţa sa. Toţi cei care l-au cunoscut şi au fost în prejma lui s-au mirat de viaţa lui curată, de credinţa lui şi de dreptatea lui. A primit cununa neveştejită a biruinţei şi a Învierii din mâinile Mântuitorului Iisus Hristos, atunci când nu s-a lepădat de credinţa creştină, atunci când nu a adus cinstire zeilor şi oamenilor cum i-a cerut împăratul Diocleţian, cel care a ordonat apoi să fie chinuit şi ucis generalul său de care aflase că este creştin”.

În continuare, Ierarhul nostru i-a îndemnat pe cei prezenţi să urmeze viaţa curată a Sfântului Gheorghe, care este „icoana vie a biruinței prin Hristos. El ne arată că, indiferent de încercările vieții, curajul și încrederea în Dumnezeu aduc lumină și mântuire. Să-l avem ca rugător și ocrotitor, iar viața noastră să fie o continuă mărturisire a Învierii!”.

La finalul slujbei, Părintele Stareţ Grigorie Sandu i-a mulţumit Părintelui Mitropolit Irineu pentru bucuria împărtăşită obştii mănăstirii. Apoi, credincioșii au primit binecuvântare arhierească, iar nou-hirotoniții au fost felicitați pentru începutul slujirii lor.