Marșul „Viitorul este pro-viață”, desfășurat în Arhiepiscopia Craiovei

Evenimente

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, astăzi, 25 martie 2023, s-a desfășurat Marșul pentru viață cu tema „Viitorul este pro-viață”. În fiecare an, în Patriarhia Română, în ziua de Buna-Vestire se organizează Marșul pentru viață. Evenimentul încununează Luna pentru viață, serie de manifestări care celebrează viața copiilor născuți și nenăscuți și propune măsuri de sprijin pentru femei însărcinate, mame și familii.

În Arhiepiscopia Craiovei, Marșul pentru viață s-a desfășurat în cele două mari orașe, Craiova și Târgu-Jiu, dar și în alte localități mai mici, precum Polovragi și Albeni. Alături de preoți și profesori, au fost prezenți tineri ai grupurilor parohiale, elevi de la diferite școli, dar și familii de tineri: „În primul rând, mulţumim Înaltpreasfinţitului Părinte Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, pentru purtarea de grijă, dragostea părintească şi sprijinul oferite în organizarea activităţilor destinate lunii pro-viaţă. Nu întâmplător evenimentele organizate de Arhiepiscopia Craiovei în luna martie au culminat cu desfăşurarea în ziua de 25 martie a Marşului pentru Viaţă. Ziua în care credincioşii sărbătoresc Buna-Vestire este cel mai bun prilej pentru a ne îngiji de darul cel mai de preţ pe care Dumnezeu l-a oferit omului. Pentru că sărbătoarea Buneivestiri este ziua în care umanitatea întreagă a aflat prin mijlocirea Sfintei Fecioare Maria că Dumnezeu Cuvântul S-a întrupat pentru mântuirea noastră a tuturor. Aşadar, deoarece astăzi Sfânta Fecioară află vestea că în pântecele său S-a zămislit însăşi Viaţa cea adevărată şi cea fără de sfârşit şi noi suntem datori să ne îngrijim de viaţa celor de lângă noi, scopul activităţilor desfăşurate în luna martie fiind acela de ajutorare și de oferire a sprijinului nostru celor care, din diferite motive, sunt în nevoie. Prin proiectele desfăşurate în Arhiepiscopia noastră, la îndemnul şi cu sprijinul Părintelui Mitropolit Dr. Irineu, ne propunem să dezvoltăm în continuare programe care să vină în sprijinul familiilor aflate în dificultate, să ocrotim viaţa şi să promovăm valorile creştine”, a declarat părintele consilier Prof. Adrian Lupu.

La Craiova, din partea Centrului Eparhial au participat în calitate de organizatori Pr. Conf. Univ. Dr. Adrian Boldişor, consilier al Sectorului Cultural, Pr. Prof. Adrian Lupu, consilier al Sectorului de Învăţământ, și Pr. Ştefan Bărbulescu, inspector pentru Activităţi cu tineretul şi de catehizare. De asemenea, amintim și reprezentanții altor instituții: Pr. Lect. Univ. Dr. Ion-Sorin Bora și Pr. Lect. Univ. Dr. Cătălin Dan, din partea Facultății de Teologie Ortodoxă; Prof. Dr. Iuliana Gheorghe, Inspector al ISJ Dolj; Pr. Prof. Vintilă Belcineanu, directorul Seminarului Teologic „Sf. Grigorie Teologul” Craiova; Prof. Georgeta Achim, directorul Școlii Postliceale „Sf. Ștefan” Craiova; Prof. Carmen Oprea, directorul Liceului „Traian Vuia” Craiova (alături de un grup de profesori și elevi) și Prof. Dir. Adj. Loredana Nicolae, de la Școala Gimnazială „Nicolae Bălcescu” Craiova; Pr. Corneliu Dogaru, marele eclesiarh al Catedralei Mitropolitane „Sf. M. Mc. Dumitru”; domnul Petre Uscătescu, președinte ASCOR – Craiova; domnul George Ionescu, președinte Asociația ProVita Craiova; doamna Adriana Bursuc, din partea Fundației „Societatea Ortodoxă a Femeilor”. În județul Gorj și în mod special la Târgu-Jiu, activitatea a fost organizată de către ASCOR – Târgu-Jiu, prin implicarea doamnei Popescu Georgiana, dar și a asociațiilor ProVita, Down Art Therapy și Vasiliada. Amintim și preoții implicați ca reprezentanți ai Protoieriilor din județul Gorj: Pr. Gheorghe Gomoi, Pr. Inspector Neofit Stănciulescu, Pr. Șuncă Mihalache și Pr. Ștoflea Dumitru.

La Târgu-Jiu, participanții la activitatea Marșului pentru viață s-au întâlnit la Biserica „Înălțarea Domnului”, din zona Paralela 45, deplasându-se până la Biserica „Sf. Voievozi” de la Piața Prefecturii, din centrul orașului.  La Craiova, participanții s-au întâlnit la Biserica Sfânta Treime, deplasându-se pe traseul Piața Mihai Viteazul – Calea Unirii. La Catedrala Mitropolitană „Sf. M. Mc. Dumitru” s-a rostit rugăciunea domnească Tatăl nostru. Activitatea s-a încheiat cu săvârșirea Acatistului Buneivestiri la Paraclisul Mitropolitan „Madona Dudu”.