Crosul pentru viață – prima ediție în Arhiepiscopia Craiovei

Evenimente

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, Sectorul de Învățământ, Activități cu tineretul și de Catehizare a organizat prima ediție a Crosului pentru viață, din cadrul activităților Luna pentru viață 2023. Evenimentul s-a desfășurat în Parcul Tineretului din Craiova, sâmbătă, 1 aprilie, și a reunit  aproximativ 80 de participanți și voluntari. Crosul pentru viață a fost organizat cu scopul de a promova viața prin mișcare. Activitățile din Luna pentru viață sunt dedicate prețuirii și ocrotirii vieții copiilor încă din momentul concepției. Perioada 1-31 martie a fost numită Luna „Viitorul este pro-viață”, și are rolul de a crește gradul de conștientizare a societății cu privire la umanitatea deplină a copiilor nenăscuți și la necesitatea de a sprijini femeile care se confruntă cu greutăți în perioada sarcinii, pentru ca ele să-și poată naște copiii cu încredere și în siguranță. Astfel activitățile pro-viață au implicat, atât în Dolj cât și în Gorj,  peste 500 de participanți, care au primit mesajul pro-viață și care au datoria să îl ducă mai departe, cu scopul de a salva vieți omenești.

Crosul pentru viață s-a adresat tuturor categoriilor de vârstă. La start au fost prezenți tineri sportivi, elevi de la liceele și școlile din oraș, elevi de la Seminarul Teologic, precum și familii tinere împreună cu copii lor. Evenimentul a fost împărțit în două secțiuni: Crosul adulților și Crosul copiilor. Toți participanții au primit la final diplome de participare, iar câștigătorii au fost medaliați.

Parteneri în organizarea evenimentului au fost: Primăria Craiova, Direcția Județeană de Sport Dolj, Inspectoratul Școlar, Liceul cu Program Sportiv „Petrache Trișcu”, Liceul „Traian Vuia”, Asociația Studenților Creștini Ortodocși, filiala Craiova și Fundația Societatea Ortodoxă  a Femeilor. Din partea Arhiepiscopiei Craiovei au fost prezenți la eveniment PC. Prof. Dr. Adrian Lupu, Consilier în cadrul Sectorului de Învățământ, Activități cu tineretul și de Catehizare, și PC. Pr. Ștefan Bărbulescu, Inspector în cadrului aceluiași Sector. Evenimentul a avut scopul de a promova viața prin alergare.

În Luna Pro-viață au fost organizate mai multe activități atât de Asociațiile Studenților Creștini Ortodocși, filialele Craiova și Târgu Jiu, cât și de Sectorul de Învățământ, Activități cu tineretul și de Catehizare, în colaborare cu grupurile parohiale de tineret, unități școlare, profesorii de religie și diverși parteneri locali. Dintre acestea amintim: „Și inima mea bate pentru o nouă viață” – campanie desfășurată online, Atelier caritabil de mărțișoare, prin care au fost ajutate familii cu mai mulți copii sau defavorizate social, „Flori pentru mămici” – activitate realizată la maternitatea Spitalului Clinic Municipal, „Sprijin pentru centre – sprijin pentru viață” – activitate realizată la Centrul pentru mame singure, Atelier de poveste și de pictură – organizat la Grădinița Sfântul Stelian din Târgu-Jiu, conferința online „Viața din mâinile tale”, avându-i ca invitați pe D-na Alexandra Nadane, Președintele Asociației România pentru Viață și Director al Centrelor ROUA, D-na Dr. Eliza-Maria Cloțea, medic rezident obstetrică-ginecologie, fost președinte al Asociației Studenți pentru Viață, D-na Psiholog Mariana Șurlea, Dr. Alexandru Voropanov, medic specialist pneumologie pediatrică și domnul Radu Buțu, Președinte al Asociației Down Art Therapy din Târgu Jiu; „Plantează un copac” – activitate de împădurire organizată cu 160 de tineri, în parteneriat cu Ocolul Silvic Eparhial, la Sfânta Mănăstire Maglavit și ultima activitate Crosul pentru viață, prima ediție. Punctul culminant a fost Marșul pentru viață, care a fost organizat în patru localități din Arhiepiscopia Craiovei și care aduce de la an la an un interes mai mare pentru organizarea și în alte localități. Luna pro-viață se încheie, dar sprijinul pentru femeile în criză de sarcină și lupta pentru viață continuă.

(Pr. Ștefan Bărbulescu)